Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi" dedi.
Dekardan ortalama 2 bin 200 kilogram civarında ürün alınıyor.
Biber çeşitleri oldukça farklılık gösterdiğinden kapya salçalık biber üretimi olarak bakıldığında sırasıyla; Çanakkale, Manisa, Adana, Şanlıurfa, Antalya, Bursa, Samsun ülkemiz içerisinde en çok biber yetiştiriciliği yapılan iller arasında gösterilmektedir.
Kapya biber, diğer bir adı ile kırmızı biber yağ yakıcı etkisi kanıtlanan süper besinlerden. Antioksidan bakımından zengin olan kırmızı kapya biber faydaları ile şaşırtıyor. Közlenmiş olarak da tüketilen kırmızı kapya biber lezzetinin yanı sıra faydaları ile de sofralarımızda yer almayı hakediyor.
Kahramanmaraş Kırmızı Biberi çok meşhurdur. Türkiye'nin her tarafında aranılan özelliklere sahiptir. İlin iklim yapısı, arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından dolayı Türkiye'nin en iyi kırmızı acı biberi burada yetiştirilir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'nin en acı biberi olan samandağ biberinin tadına hem kendisi hem de herkese tattırdı. Samandağ Biberi'nin Bilenen Biberlerden En Önemli Farkları Nelerdir? Samandağ biberin en belirgin farkı çok acı olmasıdır. Dış yüzeyi sert, etli ve suludur.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Hanife Çetin de yemeklerde kullandığı biber salçasının lezzetinin, zorluğunu unutturduğunu ifade etti. Salçalık biber satıcısı Adem Akbaş da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarıldığını, 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama 15 kilogram salça tükettiğini kaydetti.
Antioksidan Deposu: Biber Salçası
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızıbiber, salçası yapıldığında da birçok özelliğini korur. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür.
Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir.
Dolmalık biber ya da sivribiber kadar uzun bir geçmişi olmasa da, kapya biberin salçalık ürün olarak başlayan Türkiye'deki öyküsü çok hızlı yazıldı. 2004 yılında ithalatçı rolünden ihracatçı konumuna geçiş yapan Türkiye'de kapya iç pazarın da taze tüketim tercihleri arasında yerini sağlamlaştırdı.
Üreticilerden Mehmet Bacaksız (54), 16 yıldır tarlasında biber yetiştirdiğini ifade ederek, pazara getirdikleri bir çuval içinde 30-40 kilogram biber bulunduğunu belirtti.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
Kapya biberin talep ve pazar fiyatları dikkate alındığında çiftçilerimiz için yüksek gelir getirisi sağlanmıştır. Böylece malçlı kapya biber üretimi ilimizde üretilen sebzeler içerisinde ekonomik öneme sahip ürünler arasında yerini almıştır.
Güneşte kurutma yöntemi ile üretilen biber salçasında ortalama 6 kg biberden 1 kg biber salçası olmaktadır. Peki kuruttuk ya Sonra ? Salça çekme makinesi kullanarak tüm biberler 2 defa çekilir ve tabiki içine Kaya tuzu eklenilerek karıştırılır. Bu eklenen tuz normalden biraz fazla olmak zorundadır.
Gramaj seçenekleri: 700 gr115,57 TL/kg. 900 gr105,56 TL/kg.
Dayanıklı olması için üzerine yaklaşık 1 parmak kadar zeytinyağı eklenir. 5 kilo kırmızı biberden yaklaşık 1 kilo salça elde edilecektir. Salçanın daha uzun süre dayanması için küçük kavanozlarda saklanması gerekir. Yarım kiloluk iki ya da 250 gramlık 4 cam kavanoz yeterli olacaktır.
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biber, metabolizmayı hızlandırıyor, kötü kolesterolü düşürüyor, ağrı gidermeyi sağlıyor, vücut direncini artırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Sabah kahvaltısında 2 tane yerseniz... Yazın bol bol kullandığımız yeşil biberin faydaları saymakla bitmiyor. C vitamini içeriği ile iyi bir antioksidan besin olan ayrıca yüksek miktarda lif içeriği ile de çok sağlıklı olan yeşil biberi özellikle çiğ tüketilmesi konusunda uzmanlar öneriyor.
*İçerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur. Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini en aza indirir. *Midedeki mikropların ölmesinde etkili olan acı biber mide rahatsızlıklarında en çok görülen ülserin ilerlemesini önler.
yağ biberi olarak da bilinen kırmızı etli biberlerden mamul bu salçanın en makbulü, kabukları üşenilmeden soyularak evde yapılıp, ateş görmeden güneşte ve açıkhavada pişirilenidir.
Öncelikle rengi tam kırmızı olmayacak! Ve salçayı muhafaza için yağ ve türevleri kullanılmayacak. Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz.
Kapya biberinden üretilen salçalar tatlı bir aroma kazanır. Acı biber salçası ise sivri biberlerden üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri