Anne ve babanın her ikisinin de gözü renkli ise bebek de renkli göze sahip olacaktır. Anne babanın biri mavi diğeri yeşil gözlü ise bebeğin göz rengi de mavi veya yeşil olacaktır. Anne babanın birinin göz rengi kahverengi diğerinin renkli ise bebeğin göz rengi için iki olasılık vardır.
Eğer anne yeşil gözlü baba mavi gözlü ise, bebeklerin göz rengi ya yeşil ya da babanın göz renklerine benzeyerek mavi olacaktır. Büyükanne ve büyükbaba mavi gözlü ise, bebeğinizin mavi göz renkli olma olasılığı yüksektir. Bu durum büyükanne ve büyükbabanın ebeveynlerine kadar gidebilir.
Bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır. Bu nedenle açık renk koyu renge göre daha nadir görülür. Bebeklerde göz rengi oluşumu anne karnında 4. haftada gelişme göstermeye başlıyor.
Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır. Ancak renkli gözlü anne ve babanın kahverengi gözlü bebekleri olabileceği gibi, kahverengi gözleri olan anne babanın renkli gözlü bebekleri de olabilir.
Bebeklerde göz rengi ne zaman belli olur sorusu için doğumdan sonraki 6 ile 12 aylık süreç işaret edilebilir. Bu dönemde bebeğin gelişim düzeyine bağlı olarak göz renkleri kalıcı halini alır. Yeni doğan mavi ya da yeşil gözlü bebeklerin göz renkleri zamanla genellikle kahverengiye dönüşür.
İlgili 32 soru bulundu
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir. Ayrıca her çeşit ela gözde mavi ve yeşil gibi az pigment barındırır.
Ön tabakadaki pigment miktarı çok ise göz kahverengi, az ise yeşil, pigment yok ise göz mavi renkli olur.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Kahverengi gözlü insanların irisinde çok miktarda melanin bulunurken, mavi gözlü insanlarda bu pigment çok daha azdır.
Genetik bir özellik olmasına rağmen göz renginin çocukluğun ilk dönemlerinde nasıl değişebildiği sorusu akla gelebilir. Bebekler doğduklarında sahip oldukları melanin miktarı çok az olduğu için gözleri genellikle gri-mavi renktedir. Bebekler doğduktan sonra ışık, melanosit hücrelerindeki melanin üretimini tetikler.
Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar. Renklerin çocuğunu, hatta tonlarını görebildiği 4. ay civarında, renk görüşü artık tamamen gelişmiştir.
Mavi ve yeşil göz renkli ebeveynlerde bebeklerin göz rengi % 50 ihtimalle mavi, %50 ihtimalle ise yeşil olur. Kahverengi olma ihtimali yoktur. Yeşil renkli anne ve babanın bebeklerinin göz rengi ihtimalleri %75 oranında yeşil, %25 mavi olur. Kahverengi görülme olasılığı ise yalnızca %1 olur.
Yeşil gözler, mavi ve kahverengi gözlerin arasındaki bir renk tonudur. Bu göz rengi, pigmentasyonun bir sonucu olarak oluşur. Gözün iç kısmındaki melanin miktarı, göz rengini belirler. Yeşil gözlüler, mavi gözlülerden daha fazla melanine sahiptirler, ancak kahverengi gözlülerden daha azına sahiptirler.
Bebeklerin göz rengi bir yaşına gelene kadar değişiklik gösterebilir. Bebeğiniz doğduğunda mavi gözükse bu renk belli bir süre sonra kahverengi, yeşil ve elaya dönebilir. Ancak bebeğiniz doğduğun da gözleri siyah ise, bu göz renginin değişme ihtimali pek yoktur ve bebeğin gözü genellikle koyu olur.
Baskın ve çekinik genlerden oluşan bu gen çifti, doğacak çocuğun özelliklerini belirler. Çocuğun göz rengini belirleyen gen için anneden kahverengi göz alleli ve babadan mavi göz alleli alınabilir. Bu durumda baskın olan allel, gene etki ederek çocuğun o göz renginde doğmasını sağlar.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Anne ve babadan sadece birinden bile koyu renk genin gelmesi durumunda bebek koyu renkli göze sahip olur. Yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise çekinik genlerle taşınır. Yani çocuğunuzun açık renkli gözlerinin olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Dünyada %1 oranında mor göz rengi oluşumu vardır. Mor veya kırmızı göz rengi: iriste bulunan melanin ve lipkomların etkisiyle ortaya çıkan renk değişiklikleri ile ortaya çıkan kırmızı ya da mor renk göz en nadir olarak görülen göz renkleri arasında yer alır.
Dünya çapında en fazla görülen göz rengi yüzde 55 ile kahverengi olurken, en nadir rastlanan göz rengi yüzde 1 ile gri gözler oldu.
Yeşil gözler
Yeşil gözlü insanların çekici ve şehvetli olduğu tespit edilmiştir. Hemen hemen her insanı etkileri altına almayı başarırlar ve seksi olarak tanımlanırlar. Bunların yanı sıra yaratıcı, kendine güvenen ve öfke kontrolü olan kişiler arasında yer alırlar.
Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir. Mavi ve yeşil gözlü anne ve babalarda, bebeklerin göz rengi % 50 mavi, %50 ise yeşil olur. Yeşil renkli anne ve babanın yeni doğan için göz rengi ihtimalleri %75 yeşil, %25 mavi olur.
Göz renginin değişme olasılığı kişilerin oldukça merak ettiği bir konudur. Göz renginin değişmesi imkansız bir durum değildir. Göz renklerinin değişmesi tamamen yaşla ilgili bir konudur. Yaş ilerledikçe renk tonlarında değişim gözlenebiliyor.
1913 yılında Amerika'da Alabama'da dünyaya gelen William 'Bill' Durks, diğer 3 kardeşinden farklı bir yüze sahip olarak doğdu. Normal bir anne ve normal bir babadan doğan Bill Durks, yarık bir dudak, yarık bir damak ve ikiye ayrılmış gibi duran bir yüze sahipti ve oldukça ürkütücü görünüyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri