Hastanın, yaralının ya da kazazedenin araçtan çıkarılırken baş ve boyun hizasının korunarak o şekilde araçtan çıkarıldığı yöntemdir. Bu yaralı araç içinden çıkarıldığı sırada hiçbir şekilde omuriliğe zarar verilmeden ve herhangi bir yere baskı yapılmadan en ideal şekilde araçtan çıkarılmalıdır.
Rentek manevrası, kazazedenin baş ve boyun kısmı korunarak araç içerisinden çıkarılmasında kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. En iyi şekliyle kazazede araçtan çıkarılırken, hiçbir şekilde omurilik, baş ve boyun bölgelerine zarar gelmeden ve vücutta bir bölgeye baskı yapılmadan çıkarılmasıdır.
Kişi yabancı cisimle boğulma durumunda konuşamaz, öksürmeye çalışır ve nefes alamaz. Bu solunum yolu tıkanıklığı (hava yolu obstrüksiyonu) şiddetli olduğunda ve kişinin hayati tehlikesi söz konusu olduğunda Heimlich manevrası kullanılır.
ARAÇ İÇİNDEKİ YARALIYI (RENTEK) TAŞIMA YÖNTEMİ
DİKKAT: Araç içindeki yaralıyı (Rentek Manevrası) taşıma; kaza geçirmiş yaralı bir kişiyi eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğe zarar vermeden çıkarmada kullanılır. Bu uygulama solunum durması; yangın tehlikesi, patlama gibi tehlikeli durumlarda uygulanacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Kazalarda yaralının solunumunun durması durumunda veya patlama, yangın gibi tehlikeli durumlarda rentek manevrası uygulanabilir.
Hasta/yaralıyı Araçtan çıkarma (RENTEK manevrası): Kaza geçir- miş yaralı bir kişiyi eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğine zarar vermeden çıkar- mada kullanılır. Bu uygulama solunum durması; yangın tehlikesi, patlama gibi olağanüstü durum- larda uygulanacaktır.
Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır. Bu manevra kişiyi kavrayıp yukarı doğru kaldırmaya çalışıyormuş gibi, hızlı ve yukarı yönde bir itme uygulayarak karna sert bir baskı yapılması şeklinde gerçekleştirilir.
Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır. Tıkanıklık açılmadıysa tekrar sırtına vurulur. Bu işlemler 5'er kez olacak şekilde dönüşümlü olarak tekrarlanır.
Hasta/yaralının başı gidiş yönünde olmalıdır. Sedye daima yatay tutulmalıdır. Daima sedye hareketlerini yönlendiren ve komut veren biri olmalıdır. Öndeki kişi sağ, arkadaki kişi sol ayakla yürümeye başlamalıdır ( Değişik adımlar sedyeyi düz taşıma imkanı sağlar.).
1-Kaşık tekniği
İlkyardımcılar hasta/yaralının tek bir yanında bir dizleri yerde olacak şekilde diz çökerler, Hasta/yaralının elleri göğsünde birleştirilir, Birinci ilkyardımcı baş ve omzundan, ikinci ilkyardımcı sırtının alt kısmı ve uyluğundan, üçüncü ilkyardımcı dizlerinin altından ve bileklerinden kavrar.
Valsalva Manevrası: Ağız ve burun delikleri kapalıyken ıkınırcasına yanakların şişirilmesi hareketidir. Eğer uzun süre yapılacak olursa kanal fonksiyonunda bozulma ve hipotansiyona neden olabilmesi bu manevranın dezavantajlarıdır. Toynbee Manevrası: Ağız ve burun delikleri kapalıyken yutkunma hareketidir.
Ayrıca hastanın birkaç gün süreyle günde 3-5 defa valsalva manevrası yapması önerilir. Valsalva manevrası, solunum yolları yani ağız ve burun kapatılarak orta kuvvette nefes vermeye çalışılarak yapılan harekettir.
Vagal manevra. Vagal sinir, kalp atış hızını düzenler. Bu siniri etkileyen manevralar yoluyla kalp atış hızı yavaşlatılabilir. Vagal manevralar arasında öksürük, ıkınma ve kişinin yüzüne bir buz torbası yerleştirmek bulunur.
Vagal manevralar, stabil supraventriküler taşikardilerin acil tedavisinde kabul gören ilk basamak tedavidir. Vagal manevra; karotid sinüs masajı, valsalva manevrası, dalma refleksi, öksürük, rektal muayene, okülokardiyak refleksin uyarılması gibi birçok şekilde uygulanabilir.
Karotid sinüs reseptörlerin uyarılması vagal afferent stimülasyona ve buna bağlı olarak bradikardi ve atriyoventriküler blok ile vazodepresyona sebep olur. Karotis Sinüs Masajı ise bu bölgeye uygun şekilde masaj uygulanarak yapılır; senkop ayırıcı tanısı ve supraventriküler taşikardilerin tedavisinde kullanılır.
Köprü tekniği temel olarak hasta/kişi sedye yan yaralanması taşınırken uygulanması gereken adımlardan oluşur. Yaralı her iki taraftan etkilenirse bu teknik 4 kurtarıcı ile uygulanır. Kurtarma ekipleri bacaklarını açar ve hasta/yaralıların üzerine hafifçe çömelir.
Karga tulumba etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birkaç kişi, birini kollarından bacaklarından tutup havaya kaldırmak. “Hep birlikte babalarını karga tulumba edip havuzun başına getirdiler.”
Öncelik olarak ilkyardımcı hastayı yüzüstü konumda omzuna alır. Bu konuda hastanın düşmemesi için ise hem belinden hem de bileğinden kavrar. Böylece ilk yardımcının omzunda hasta ters V şeklinde durur. Böylece dengeli ve sağlıklı bir şekilde kişi tehlike bölgesinden önemli oranda uzaklaştırılmış olur.
Sedye, hasta veya yaralı taşımaya yarayan ambulans ekipmanıdır. Her ambulansta bir ana sedye ve platformu, bir kombinasyon sedye ve bir adet sırt tahtası bulunur. Acil yardım ve yoğun bakım ambulansında bunlara ek olarak vakum sedye ve faraş sedye vardır.
Köprü tekniği:
Hasta/yaralıya iki taraftan ulaşılması durumunda dört ilkyardımcı tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri