Çünkü mutfak dolapları; pişen yemeğin buharı, kapı pencere açtığımızda içeri giren tozlar, sigara dumanı gibi unsurlardan ötürü sürekli kirlenir. Düzenli olarak temizlenmediği taktirde de bu unsurlar nedeniyle dolap içinde kokular oluşur.
Sizi rahatsız eden buzdolabı kokusu karbonat ile son bulacaktır. Yapmanız gereken ufak bir kabın içine karbonat koyup dolaba yerleştirmeniz. Temizlik bu kadar basit.
Lavaboya dökülen yemek yağları zamanla mutfak giderinde birikerek çamursu bir yapı oluşturuyor. Böylece hem mutfak lavabosunda kötü koku oluşuyor hem de zamanla hortumda tıkanıklık yaşanıyor. Haftalık mutfak lavabosu temizliği sayesinde tüm bu sorunları önleyebilirsiniz.
Buzdolabının yeteri kadar temizlenmemiş olması, yemek bulaşıkları, çürümeye başlamış meyveler, bozulmaya başlamış yiyecekler, buzdolabının arkasında biriken kirli su, yeterli olmayan hava filtresi gibi birçok etken buzdolabında kötü kokuların oluşmasına neden olan etkenlerdendir.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
İlgili 38 soru bulundu
Bir kap içinde bir fincan sirke ile bir bardak sıcak suyu karıştırın. Dolap içi, duvar yüzeyi ve halıda oluşan küf lekelerinin üzerine bu karışımı dökün. 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık nemli bir bez ile lekenin üzerini temizleyebilirsiniz.
Karbonat ve tuz da iyi nem çekicidirler. Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evinizde bulunan nem kısa zamanda azalır.
Küçük bir kaba bir miktar karbonatı koyarak buzdolabınızın bir rafında bulundurursanız, oluşan kötü kokuları yok etmeye yardımcı olur. Kahve dünyanın en faydalı içeceklerinden biri. Kahvenin temizlikte de işe yaradığını söylesek. Örneğin kahve, buzdolabı kokusunun giderilmesini sağlıyor.
Karbonat-tuz-sirke karışımı
Bunun için önce bir tencerede su ısıtın. İçine bir su bardağı sirke ve bir avuç ekleyin. Karbonatı da ekleyerek ısınan suyu lavabodan dökün. Sıcak su içine karışan bu karışım borulardaki artıkları temizleyecek ve donmuş yağı da çözecektir.
Dolap içlerine karbonat veya türk kahvesi koy, kokuyu çeker. 1 litre suyun içine 3 çorba kaşığı elma sirkesini karıştır ve ocağın üstünde 15 dakika boyunca kaynat. Mutfak dolaplarının kapaklarını aç. Hem havalandırmış olursun, hem sirke dolap içinde bulunan tüm kokuları ortadan kaldırır.
LİMON KABUĞU YAKIN:
Mutfağınızda yaptığınız yemeğin ardından tüm eve sinen kokudan kurtulmak için limon kabuklarını yakmak etkili bir yöntem. Kızartma kokusu, balık kokusu gibi kokuları yok etmekte çözüm yaratan limon kabuklarını ocakta yakın. Kısık ateşte yanan limon kabukları ortama hoş bir koku yayacaktır.
Sürekli ıslaklık hissine neden olan rutubet, bulunduğu odayı tamamen sararken, gardıroplarda da oldukça rahatsız edici rutubet kokusuna neden olmaktadır. Parfüm, sabun karbonat ve portakal kıyafet dolaplarının oldukça güzel kokmasını sağlayan önemli maddelerdir.
Lavabo kokusu karbonat ve sirke kullanılarak giderilebiliyor. Akla ilk gelen bu yöntemde öncelikle lavabo deliklerinin üzerini kapatacak şekilde yarım ya da bir su bardağı karbonat boşaltmanız gerekiyor. Ardından asidik özelliğe sahip bir miktar sirkeyi karbonatın üzerine dökerek köpürmeleri izleyebilirsiniz.
Koku oluşumunu önlemek için yapmanız gerekenlerden biri de buzdolabınızda günlük yiyeceklerin saklandığı bölme olan soğutucu bölmesinin tavanında yer alan koku filtresini temizlemektir. Filtrenin yer aldığı ızgara şeklindeki kutuyu açtığınızda karşınıza kömür benzeri bir malzeme çıkar.
Dolap çekmece kokusu sıvı ya da toz formlarda olabilir. Bunun yanı sıra askı ile asılabilen ya da katı halde direkt olarak yerleştirilebilen çeşitler de bulunur. Temin ettiğiniz ürünün şekline göre askılarından asarak ya da çekmecelerin içerisine direkt olarak koyarak kullanım sağlayabilirsiniz.
Yaşam alanlarına alınan yeni mobilyalar, ilk açıldığı vakit etrafa koku yayar. Yeni üretim ürünü olan mobilyalar, en basit tabiriyle taze olduğu için kokar. Mobilyaların üretim aşamalarında kullanılan çeşitli materyaller, yeni mobilyaların yaydığı kokunun sebebi olabilir.
Buzdolabının içini de karbonat ve su karışımı ile yumuşak bir bez kullanarak silin. Bir kaseye az miktarda elma sirkesi ve su koyun. Elma sirkesinin antiseptik özelliği vardır. Bu özelliği ile hem bakterileri temizler hem de kokunun giderilmesini sağlar.
Mutfak dolaplarını temizlemek için: Küçük bir kovaya bulaşık deterjanı ve sirke dökün. Ardından yarısını biraz geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı bezle ya da süngerle tüm dolaplara uygulayın. Islak bir bezi bol bol durulayarak tüm dolapların içini tekrar silin.
Dolaplara zarar vermeden temizleyebilmek için kir ve yağın uzun süre bekletilmeden temizlenmesinde fayda vardır. Doğal bir temizleme yöntemi arayanlar için ılık temizleme suyuna bulaşık deterjanı koyarak dolap temizliği yapılır.
Bir sprey şişesine beyaz sirke ve ılık su koyun. Bu karışımı duvarlara püskürtün ve silin. Karışım, hem duvarları temizler hem de kötü kokuları giderir. Leş kokusu nasıl giderilir: Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz.
Dondurucu içerisinde saklanan yiyeceklerin düzenli ve sıkı şekilde paketlenmemesinden dolayı ürünlerin kokuları dışarı yayılıyor. Örnek vermek gerekirse, kullanıcıların haşlayarak yerleştirdikleri ürünler derin dondurucu içerisinde koku oluşmasına neden oluyor.
Öncelikle saklama kaplarınızı sıcak su ve sabunla yıkamanız gerekecektir. Bunu yaptıktan sonra içini beyaz sirke ile doldurup birkaç dakika (en az üç dakika) bekletin. Ardından sirkeyi dökün ve saklama kaplarını bir kez daha sıcak bir su, sabunla yıkamanız gerekir. Böylece oluşan kötü kokulardan kurtulmuş olacaksınız.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Temiz bir beze bir miktar kolonya dökün ve lekeli bölgeleri silin. Ardından duvarın ıslak kalmasını önlemek için, saç kurutma makinesiyle kurutun. Karbonat gibi kedi kumu da rutubeti içine hapseder. Sık sık rutubet oluşan bölgelere küçük kapların içerisine kedi kumu yerleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri