Repo; Devlet Tahvili, Hazine Bonosu gibi sabit getirili menkul bir kıymetin, belirli bir süre sonunda, önceden tespit edilen şartlarla geri alma taahhüdünde bulunularak satılması işlemidir. Nakit akışınızı, gecelik vadeden başlayarak istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
1 günden başlayarak 45 güne kadar değişik vadelerde; günlük, aylık ve haftalık repo şeklinde, Piyasadaki gelişmelere göre sürekli güncellenen oranlarda, İnternet Şubemiz, Telefon Şubemiz, Bankamatiklerimiz ve şubelerimiz aracılığıyla, repoda değerlendirebilirsiniz.
Nedir? Bir kıymetin belli bir tarihte, belli bir orandan geri alım vaadi ile satımını ifade eden borçlanma işlemidir.
Özellikler. Yatırımınızı kaç gün, kaç hafta ya da kaç ay vadeyle değerlendireceğinize siz karar verir, nakit akışınızı kolayca düzenlersiniz. Repo yapmak için Vadesiz Hesabı'nız olması yeterlidir. Repo'dan elde ettiğiniz kazanç nettir.
Piyasada likidite koşulları değiştikten sonra bir hafta vadeli repo faizi oranı kullanılmaya başlanmıştır. Merkez Bankası tarafından belirlenen politika faizi, bir hafta vadesi olan repo ihale faiz oranını belirtir. Politika faizi olarak hem haftalık repo hem de gecelik fonlama olarak belirlenir.
İlgili 19 soru bulundu
Repo, finansal araçların geri alım taahhüdü ile satılmasıdır. Getirisi önceden belli olduğundan risk taşımayan bir yatırım aracıdır.
Gecelik repo faizi ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir. Repo vadesi uzadıkça faiz oranı artar. Repo hesaplaması şöyle yapılır: Faiz Oranı / 36.500 X Vade X Anapara = Brüt (Vergi Öncesi) Repo Getirisidir.
Günlük repo hesaplaması için şu işlem kullanılabilir: (Ana para / 100) x (Basit faiz / 365) x Gün sayısı
Repo; Devlet Tahvili, Hazine Bonosu gibi sabit getirili menkul bir kıymetin, belirli bir süre sonunda, önceden tespit edilen şartlarla geri alma taahhüdünde bulunularak satılması işlemidir. Nakit akışınızı, gecelik vadeden başlayarak istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
Repo nedir? Repo bir menkul kıymetin önceden belirlenmiş gelecek bir tarihte belli bir fiyattan geri alımı için iki taraf arasında karşılıklı yapılan bir sözleşmedir. Repo iki farklı açıdan değerlendirilebilir; ekonomik fonksiyonu itibariyle repo teminatlı nakit krediye benzer bir etkiye sahip çok basit bir işlemdir.
Gecelik repo faizi, çoğunlukla piyasada geçici likidite sıkışıklığının olduğu hallerde kullanılır. Gecelik repo faizinin amacı, bankacılık sistemine dair likiditenin geçici süre ile artırılması durumudur. Merkez Bankası, açık piyasada işlem yapmaya yetkili kurumlardan ileri tarihte satma taahhüdü ile kıymet satın alır.
Gecelik fonlama faizi Merkez Bankasının gecelik olarak borç almak ya da borç vermek isteyen bankalara yönelik uyguladığı faiz türüdür. Gecelik fonlama faizi ile birlikte Merkez Bankası piyasalarda oluşan kısa vadeli faiz oranlarını, döviz kurlarını etkileyebilmektedir.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Repo işlem türleri arasında yer alan otomatik repo, banka hesabında boşta kalan paranın, otomatik olarak günlük repo yapılması için talimat verilen repodur. Otomatik repo yatırımı nasıl yapılır sorusuna verilecek cevap ise, bankaya verilen talimat ile işlem her gün düzenli bir şekilde yapılabilir.
Repo sonucu oluşan kazanç ya da kayıp ise “645 Menkul Kıymet Satış Karı” veya “655 Menkul Kıymet Satış Zararı” hesaplarında muhasebeleştirilmektedir.
e-Turuncu Hesap, günlük faiz kazandıran bir mevduat hesabıdır. Alt limit tutarının üzerinde kalan bakiyeleriniz için günlük faiz işletilmektedir. e-Turuncu Hesap günlük vadeli hesap olduğu için vade sonu beklemeden ihtiyacınız olduğu durumda hesabınızdan para çekebilir ve hesabınıza para yatırabilirsiniz.
REPO (Repurchase agreement); kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir dönem sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını öngören bir satış işlemidir.
%39 Faizle Günlük Kazanç Bono'da!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri