Psikoloji, eğitim ve tıp gibi disiplinlerde ise “resilience” kavramının, bireylerin hayatlarını herhangi bir şekilde etkileyebilecek olumsuzluklara karşı başa çıkabilme, kendini toparlayabilme ve uyum sağlayabilme şeklinde tanımlanan bireysel bir özellik olarak ele alınmaktadır.
Karşılaşılan güçlükler, yaşanan olumsuz veya travmatik olaylar ile baş etme yeteneği, Stresli durumlarda yaşama hızlı bir şekilde uyum sağlama ve olumlu bakış açısı geliştirebilme becerisi, Zor tecrübeler karşısında kendini toparlama gücü olarak tanımlanmaktadır.
Psikolojik dayanıklılık yani sıkça duyduğumuz diğer ismi ile resilience, kişinin zorlu zamanlarda akıl ve ruh sağlığını koruyabilmesi olarak tanımlayabiliriz. Latince kökeni ise 'esneklik' kelimesinden geliyor.
Resilience Eğitimi olarak da bilinen psikolojik sağlamlık eğitimi veya duygusal dayanıklılık eğitimi ile katılımcılar, iş ve özel yaşamlarında psikolojik esneklik, psikolojik dayanıklılık, gerçekçi pozitiflik, iyileşme ve toparlanma gücü yetkinlikleri kazanırlar.
Resilience, Türkçe karşılığı ile Psikolojik dayanıklılık, hayatın stresli ve zorlayıcı deneyimleri karşısında ruh sağlığımızı koruyabilmek anlamına gelir. Sözcüğün Latince kökeni ''esneklik'' demektir.
İlgili 40 soru bulundu
Duygusal dayanıklılık; yaşanan travmatik olaylar, zor ve sıkıntılı koşullar, tehditlerle karşı karşıya kalma, ailesel sorunlar veya sağlık sorunları gibi önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama süreci olarak tanımlanabilir. Duygusal dayanıklılık stres ile baş edebilme kapasitemizdir.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Rebound Resilience Esneklik Test Cihazı
Bir test işlevi, öngörülen çift sallanmanın kontrolüne izin verir. Esneklik esnekliği, uygulanan enerjiye göre geri kazanılan enerjinin oranıdır. Bu enerji oranı, esnekliğin yüksekliğinin ve sarkacın düşmesinin yüksekliğinin oranına karşılık gelir.
Bazı araştırmacılar, yılmazlığı “hayatın akışını bozan (disruptive), stresli ve zorlayıcı yaşam olaylarıyla mücadele ederken bireyin ek korunma ve başa çıkma becerileri kazandığı bir başa çıkma süreci” olarak tanımlamışlardır (Richardson ve arkadaşları, 1990'dan aktaran: Henderson ve Milstein, 1996).
Yılmazlık kavramı, insanın olumsuz etki yaşamadan zorluklarla, talep ve baskıyla başa çıkma kapasitesi demektir. Sosyal hizmet uygulayıcılarının patolojik odaktan güçler perspektifine geçişi bu terapinin önemini arttırmıştır.
Psikolojik rezilyans, zorlayıcı yaşam deneyimlerine karşın; mental, duygusal ve davranışsal anlamda esneklik sergileyerek başarılı bir şekilde adapte olabilme sürecidir.
Rezilyans, dayanıklılık ve esneklik anlamında kullanılan bir psikoloji terimidir. Psikolojik dayanıklılık olarak da adlandırılan rezilyans, bireylerin stresli ve zorlayıcı yaşam deneyimleri karşısında başarılı bir şekilde baş etme ve uyum sağlama yeteneğini ifade eder.
Rezilyans, zorluklardan hızlıca ayağa kalkmayı, güçlenerek ve büyüyerek yola devam etmeyi sağlayan becerileridir. Rezilyans, insan olma halimizi unutmaz. Bu yüzden de “Sakin ve kendinizden emin hissetmeseniz bile baskı altında kırılmama, yere düştüğünüzde tekrar ayağa kalkma becerileri” olarak da tanımlanır.
Konumuz vücut dayanıklılığı olduğu zaman esnemenin; performans, kıvraklık ve dayanıklılığı da arttırdığı bir gerçektir. Isınma bu sayede hem antrenman esnasında hem de normal yaşamda bizi performans açısından destekler. Kasların işlevini yerine getirebilmesi için oksijen oldukça önemlidir.
Hayatta karşımıza çıkması olağan sorunlarla başa çıkmayı veya stresli bir ortamda, baskı altında soğukkanlı hareket edebilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Duygusal dayanıklılığı yüksek olan bireyler olumlu bir bakış açısı ve sakin bir yaklaşımla stresle daha başarılı şekilde başa çıkabiliyor.
Bazı araştırmacılar, yılmazlığı “hayatın akışını bozan (disruptive), stresli ve zorlayıcı yaşam olaylarıyla mücadele ederken bireyin ek korunma ve başa çıkma becerileri kazandığı bir başa çıkma süreci” olarak tanımlamışlardır (Richardson ve arkadaşları, 1990'dan aktaran: Henderson ve Milstein, 1996).
Akademik Yılmazlık:Akademik yılmazlığın dezavantajlı veya olumsuz koşullarda okul işlevlerini sürdürebilme ve başarılı uyum gösterebilme olduğu belirtilmiştir (Finn ve Rock, 1997). Risk: Riskler olumsuz sonuçlara neden olabilecek yaşantıları ifade eder (Masten ve Reed, 2002).
Psikolojik iyi oluş (well-being), bireyin hayatındaki amaçlarının farkında olup olmamasını, potansiyeli konusunda farkındalığını ve diğer bireylerle ilişkisinin niteliğini ifade eder.
Diğer bir deyişle, zihinsel dayanıklılık; terslik, başarısızlık, çatışma ve ar- tan sorumluluk gibi bir takım olumsuz olaylarda kendini toparlama gücü ve eski haline gelebilmek için geliştirilebilir pozitif psikolojik kapasite şeklinde ifade edilebilmektedir (Luthans, 2002).
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
İnsanın duygusal olarak esnekliğini ve dayanıklılığını ifade etmektedir. Bu bağlamda sözlük anlamı da şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: “Zor veya kötü bir şey olduktan sonra tekrar mutlu, başarılı vb. olma yeteneği.”
Sünek Kırılma
Genel anlamada gevrek kırılmanın tersidir. Sünek kırılmada çatlak etrafında büyük oranda plastik deformasyonla ve buna bağlı olarak da gözlemlenebilir ölçüde çatlak ucu körleşme meydana gelir. Genellikle çatlağın oluşması ve ilerlemesi için büyük enerjiler gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri