Bulutlarda meydana gelen fizikten işlem ile birlikte ortaya çıkan ve dökülen su, yağmur olarak ifade edilmektedir. Bu doğrultuda aynı anlama ile birlikte yağış ve bereket ya da rahmet kelimeleri eş anlamlı şekilde değerlendirilir.
Yağmur kelimesinin ise birden fazla eş anlamlısı bulunur. Bereket, yağış ve rahmet yağmur yerine kullanılabilecek anlamdaş sözcüklerdir.
Her dilde farklı bir şekilde telaffuz edilen su, Türkçede eş anlamlısı ile de kullanılabilir. Su ile anlamdaş olan tek bir kelime vardır. Su kelimesinin eş anlamı olan kelime dilimize Farsçadan geçen "ab" sözcüğüdür. Kelime anlamı su, kaynak ve göl olarak bilinir.
Doğru yapılması gereken bir durumu kasıtsız şekilde yanlış yapmak hata olarak ifade edilir. Bu şekilde taşımış olduğu anlam üzerinden eş anlamlı kelimeleri ile beraber günlük yaşamın önemli sözcükleri arasında yer almaktadır.
Bu nedenle ılık kelimesinin eş anlamı olarak şu sözcükleri verebiliriz: Yumuşak. Ilıman.
İlgili 25 soru bulundu
Derya kelimesi ile deniz kelimesi aynı anlam taşıdığı için eş anlamlı kelimelerdir. Derya dilimize Farsçadan girmiş bir kelimedir. Hem deniz anlamına gelen bu kelime aynı zamanda bolluk anlamına da gelmektedir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Engel kelimesinin eş anlamlıları mani, güçlük ve handikaptır.
TDK'ya Göre Sığ Kelimesinin Zıt Anlamları
Bu doğrultuda taşımış olduğu anlam ile beraber derin kelimesi tam zıt anlamı ile değerlendirilebilir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Hatırlamak kelimesinin eş anlamlısı yine dilimize Arapçadan geçmiş olan 'anımsamak' kelimesidir. Bu iki kelime, cümlede birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir.
Dal kelimesi, eş seslidir. Dal kelimesinin temel anlamının ağacın kollarından bir tanesi olarak bilindiği söylenebilir. Bir diğer anlamının ise suya dalmak anlamına geldiği söylenebilir.
Üvey sözcüğünün eş anlamlısı bir kelime bilinmemektedir. Üvey kelimesi anlam olarak, öz olmayan akrabalık bağı bulunmayanı ifade etmektedir. Üvey kelime ve sözcüğünün eş anlamlısı olmamakta ve zıt anlamlısı ise “Öz” dür.
Tür kelimesiyle eş anlamlı olan kelimeler, bölüm, cins, çeşit ve tip kelimeleridir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Babaanne kelimesiyle eş anlamlı olan tek bir sözcük vardır: NİNE. Bu kelime bazı yörelerde ''NENE'' şeklinde yazılır ve telaffuz edilir.
Peki, gökyüzü kelimesinin eş anlamlısı nedir? İşte bu kelime hakkında detaylar. Göğün görünen yüzeyi olarak bilinen gökyüzü, 'sema' eş anlamlısı ile ifade edilmektedir.
Durum, ortam, çevre, muhit, atmosfer, ambiyans.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri