Psikolojik dayanıklılık yani sıkça duyduğumuz diğer ismi ile resilience, kişinin zorlu zamanlarda akıl ve ruh sağlığını koruyabilmesi olarak tanımlayabiliriz. Latince kökeni ise 'esneklik' kelimesinden geliyor.
Psikoloji, eğitim ve tıp gibi disiplinlerde ise “resilience” kavramının, bireylerin hayatlarını herhangi bir şekilde etkileyebilecek olumsuzluklara karşı başa çıkabilme, kendini toparlayabilme ve uyum sağlayabilme şeklinde tanımlanan bireysel bir özellik olarak ele alınmaktadır.
Karşılaşılan güçlükler, yaşanan olumsuz veya travmatik olaylar ile baş etme yeteneği, Stresli durumlarda yaşama hızlı bir şekilde uyum sağlama ve olumlu bakış açısı geliştirebilme becerisi, Zor tecrübeler karşısında kendini toparlama gücü olarak tanımlanmaktadır.
resilience teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
Resilience, Türkçe karşılığı ile Psikolojik dayanıklılık, hayatın stresli ve zorlayıcı deneyimleri karşısında ruh sağlığımızı koruyabilmek anlamına gelir. Sözcüğün Latince kökeni ''esneklik'' demektir.
İlgili 17 soru bulundu
Ruhsal esneklik ve dayanıklılık, hayatın getirdiği sıkıntılar karşısında kırılmadan, dağılmadan ruhsal anlamda baş etmeyi sağlar. Ruhun esneklik gösterebilme yetisine rezilyans (resilience) deniyor ve bu, günümüzün zorlaşan hayat koşullarında çok önemli bir beceri olarak karşımıza çıkıyor.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
İnsanın duygusal olarak esnekliğini ve dayanıklılığını ifade etmektedir. Bu bağlamda sözlük anlamı da şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: “Zor veya kötü bir şey olduktan sonra tekrar mutlu, başarılı vb. olma yeteneği.”
Duygusal dayanıklılık; yaşanan travmatik olaylar, zor ve sıkıntılı koşullar, tehditlerle karşı karşıya kalma, ailesel sorunlar veya sağlık sorunları gibi önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama süreci olarak tanımlanabilir. Duygusal dayanıklılık stres ile baş edebilme kapasitemizdir.
Sosyal dayanıklılık tanımları, sosyal varlıkların çeşitli çevresel ve sosyal tehditlere dayanma, bunlarla başa çıkma yeteneklerine veya kapasitelerine odaklanır (Keck ve Sakdapolrak, 2013). Sosyal güven ve sosyal uyum, dayanıklılığın iki önemli unsurudur (Leykin vd., 2016).
Rebound Resilience Esneklik Test Cihazı
Bir test işlevi, öngörülen çift sallanmanın kontrolüne izin verir. Esneklik esnekliği, uygulanan enerjiye göre geri kazanılan enerjinin oranıdır. Bu enerji oranı, esnekliğin yüksekliğinin ve sarkacın düşmesinin yüksekliğinin oranına karşılık gelir.
Bazı araştırmacılar, yılmazlığı “hayatın akışını bozan (disruptive), stresli ve zorlayıcı yaşam olaylarıyla mücadele ederken bireyin ek korunma ve başa çıkma becerileri kazandığı bir başa çıkma süreci” olarak tanımlamışlardır (Richardson ve arkadaşları, 1990'dan aktaran: Henderson ve Milstein, 1996).
Duygusal esneklik (Resilience); kişilerde az veya çok miktarda bulunabilen bir beceridir. Hayata olumlu bakmak gibi görünse de aslında böyle değil. Hayatta başımıza gelenlerle mücadele edebilme, eğilsek de kırılmadan ayağa kalkabilme veya mücadele edemeyeceğimiz durumlar da da olanı kabullenme yetisine sahip olmaktır.
Resilience Eğitimi olarak da bilinen psikolojik sağlamlık eğitimi veya duygusal dayanıklılık eğitimi ile katılımcılar, iş ve özel yaşamlarında psikolojik esneklik, psikolojik dayanıklılık, gerçekçi pozitiflik, iyileşme ve toparlanma gücü yetkinlikleri kazanırlar.
Yapılan çalışmalar “resilient” insanların uyum yeteneğinin gelişmiş olduğunu gösteriyor. Yani kişi davranış biçimini dış dünyanın koşullarına uygun hale getirebiliyor, yeni durumlara daha esnek tepki gösteriyor, yaşamını duruma uygun olarak tekrar gözden geçirip düzenleyebiliyor.
Psikolojik dayanıklılık, bireylere zorluklar karşısında dayanma ve mücadele etme gücü vermektedir. Bu gücü taşıyanlar, yaşadıkları olumsuz olaylarda daha çabuk toparlanabil- mekte ve eski hayatlarına geri dönebilmektedir. Hatta yaşadıkları stresi, kendilerine yarar sağlayacak duruma bile getirebilirler.
Dayanıklılık, kenar uzunluğundaki artış ile ters orantılıdır. Eğer bir cismin kenar uzunluğu artarsa dayanıklılığı düşer. Bir cismin küçülmesi, dayanıklılığını arttırmaktadır.
Diğer bir deyişle, zihinsel dayanıklılık; terslik, başarısızlık, çatışma ve ar- tan sorumluluk gibi bir takım olumsuz olaylarda kendini toparlama gücü ve eski haline gelebilmek için geliştirilebilir pozitif psikolojik kapasite şeklinde ifade edilebilmektedir (Luthans, 2002).
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
Doğru beslenme, bol uyku, hidrasyon ve düzenli egzersiz gibi olumlu yaşam tarzı faktörlerini teşvik etmek, vücudu strese uyum sağlamak ve anksiyete veya depresyon gibi duyguların olumsuz sonuçlarını azaltmak için güçlendirebilir.
2-Özel Dayanıklılık: Her spor dalının özelliğine göre o spor dalının gerektirdiği teknik taktik uygulaması ile ortaya konan kombine dayanıklılıktır.
Psikolojik iyi oluş (well-being), bireyin hayatındaki amaçlarının farkında olup olmamasını, potansiyeli konusunda farkındalığını ve diğer bireylerle ilişkisinin niteliğini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri