Sanatın yorumlanması ve üzerinde belli bir etkiye sahip olunmasına sanat estetiği amacını ortaya koyar. Estetik Nedir? Güzel duygu, güzellik ve güzelliğin insan hafızasında ve duygularında bulunan etkilerini elen alan felsefe dalına estetik adı verilir.
Yaşamın içinde bir etkinlik olan estetik, insanoğlunun her döneminde var olan bir olgudur. Sanat estetiği, duygu ve düşüncelerle kişinin içindeki güzellik vurgusunu, insanlarda heyecan uyandıracak şekilde ifade etmesidir. Sanat estetiğinin asıl amacı; sanatı yorumlamak ve sanat üzerinde belli bir etkiye sahip olmaktır.
Estetik, güzel duygu ya da bedii, güzelliği ve güzelliğin insan belleğindeki ve duygularındaki etkilerini konu olarak ele alan felsefe dalıdır.
Estetik değeri temelde bir görünüş ilişkisi ve duyu algısının bir niteliği olarak tanımlayan Hartmann onun etik, dirimsel vb. diğer değer sınıflarıyla olan varlıkbilimsel bağının ve birbirleriyle bir temellendirme ilişkisi içerisinde olduğunun altını çizmektedir.
Tasarımcı, malzeme – biçim- içerik ilişkisini baştan kurgulamaktadır. Anlamın oluşma süreci ise öznenin bu kurgulanan anlamı keşfetmesi olarak işlemektedir. Bu anlam yüklenmesi, bu bağlamda estetik bir değer oluşturmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Sanat felsefesinin temel kavram ve problemleri, estetiğin de temel kavram ve problemleridir. Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi sanat felsefesi, sadece sanattaki güzel ile ilgilenir. Estetik ise sanat-doğa ayrımı yapmadan bütün alanlardaki “güzel” ile ilgilenir.
Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.
Bunlar; estetik özne, estetik nesne, estetik yaşantı, estetik hayalgücü, estetik duygu ve haz, estetik değerdir. Buna göre nesnenin taşıyıcısı olduğu güzellik değe- rini algılayan, ondan etkilenmeden geçemeyen, belli bir güzellik duygusuna, estetik beğeniye sahip olan bilinçli insan varlığına “estetik özne” denir.
Estetik temel bir kavramdır ve dört temel oluşturucu ögesi vardır. Bunlar estetik suje, estetik obje, estetik değer ya da estetik yargıdır. Yani estetik kavramı bu dört ögenin bütünlüğü olarak görülür.
Güzellik, bir canlının, somut bir nesnenin veya soyut bir kavramın algısal bir haz duyumsatan; hoşnutluk veren hususiyetidir. Güzellik, estetiğin, toplumbilimin, toplumsal ruhbiliminin ve kültürün bir parçası olarak incelenmektedir.
Estetik cerrahi kişiyi rahatsız eden fiziksel kusurları düzeltmeyi hedefler. Amaç kişinin bedeni, yüzü ve kişiliği ile uyumlu bir görünüm elde etmektir. Abartılı işlemler itici sonuçlar verirken, yerinde yapılan cerrahi daha güzel ve doğal bir görüntü kazandırır. En başarılı estetik, anlaşılmayan estetiktir.
Estetik Obje: Bireyde hoşlanma duygusunu uyandıran, güzel olarak tanımlanan herhangi bir varlık.
Estetik tavrın autelos'u vardır demek, estetik tavır ereği kendinde bulunan tavır, kendi dışında bir başka ere- ği olmayan tavır demektir. Örneğin, bir müzik dinlerken, bir şiir okurken ya da bir resmi seyrederken, onlarla kur- duğumuz bu ilginin kendisinin dışında bir başka ereği yok- tur.
Güzellik herkese göre farklılık gösterir. Estetik ise yapıların uyumudur. Dolayısı ile asıl amaç estetiktir. Yüzümüzde bulunan yapıların altın kurallar olarak değerlendirilen ölçümlere uyumu estetiği gösterir.
Platon, varlığın dışsal güzelliğinin görece olduğunu ve estetik bir öz taşımadığını belirtmiştir. Varlığın fiziksel güzelliği, kendi ideal örneğine ne denli uygunluk gösterdiğiyle belirleneceğini ortaya koyarak, maddi olanın ideal olana gösterdiği uyumla oluştuğunu belirtmiştir.
Nitekim Umberto Eco (2004) On Beuty (Güzelliğin Tarihi) adlı çalışmasında çirkinliğin güzelliğinden bahsetmektedir. Bu tanımlamanın da gösterdiği gibi çirkinlik tıpkı güzellik gibi pekala estetik bir kategori olabilir.
Duyguya indirgenebilen bağımsız bilgi dalına estetik denir. Estetik, güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu açıklamadır. Estetiğin yöneldiği şey, doğruluğu amaçlayan mantığın tersine, güzelliktir; duyusal olanın bilgisinin yalnızca güzellikle olan ilgisini ele alır.
Estetik Haz
estetik nesne ve olaylar karşısında duyduğu ve temelini beğeni yargılarından alan duygudur. Kant, herhangi bir hazzın estetik olup olmadığını anlamak için, konunun niteliklerini incelemeyi uygun bulur.
Estetik terimi, 18.yy ortalarında Alman Filozof A.G.Baumgarten tarafından ortaya atılmıştır.
Estetik heyecan, içinde şahsî, özel bir çıkar, kazanç, ayrıcalık sağlayı- cılığı yönü bulunmayan, sadece hoşluk, güzellik, ulvîlik adına haz ve elem türünden tepki veriş anlamına geliyor. Bu tanımdan anlaşılır ki, dinî he yecanlar da, toplum içinde statü ve rol kazanmaya bağlı heyecanlar da es tetik heyecan değildir.
Fotoğrafçının fotoğraflarına yansıttığı bakış açısı ve perspektif onun hayatı nasıl algıladığı ile ilgilidir. Fotoğrafçının fotoğraflarına yansıttığı bakış açısı ve perspektif onun hayatı nasıl algıladığı ile ilgilidir.
Herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadan, dikiş izi bırakmayan “medikal uygulamalar” doğal estetik uygulamaları olarak da bilinir. Bu uygulamalar ameliyattan çekinen kişiler için estetik dünyasına girişinde harika bir alternatif olmuştur.
Bu anlamda estetik sözcüğü ile estetik sıfatı taşıyan bir şeyin insanda güzel duygusunu uyandırması ve güzel olanın yalnızca güzellik duygusuna uygun olması talebinden öte, dünya ile ilişki kurma biçimine ilişkin felsefi ölçütler kastedilir.
En sık uygulanan yüz estetik cerrahi operasyonları ise; Estetik burun ameliyatı, Kepçe kulak düzeltilmesi, göz kapağı operasyonu, kaş kaldırma ameliyatı, çene ameliyatı, yüz ve boyun germe ameliyatı, alın germe, dermabrazyon, yağ enjeksiyonu, saç ekimi, çene ve elmacık kemiği protez uygulamalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri