Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir.
İşçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yani hafta tatilinde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine yüzde elli zamlı günlük ücreti olan 1.5 günlük ücrette eklenerek toplamda 2.5 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Eğer bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret yüzde 50 daha artırılıyor. Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
Asgari ücretle çalışan işçi bayramda bir günde brüt 333.6 TL mesai ücreti alır. Bayram süresince 3,5 gün çalışan asgari ücretli işçiye brüt 1.168 TL ödenir.
İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapmaz ise işe ait o gün için tam ücret alacaktır. İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapar ise işe ait o gün için ayrıca tam ücret alacaktır. Bu çalışmanın süresi kanunda belirtilmemiştir. 7,5 saatlik süre içinde çalıştığı süre ne olursa olsun tam gün ücret alacaktır.
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
Örneğin saatlik brüt ücreti 100 TL olan bir işçinin yaptığı fazla mesai sonucu alacağı ücret 150 TL olacaktır. Saatlik çalışma ücretini bulabilmek için aylık ücreti 225'e bölmek gerekecektir. 10.008/225= 44.48 TL işçinin saatlik ücreti olarak bulunacaktır.
Genellikle resmi tatillerde çalışan için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır. Örneğin bir çalışan, 500 TL saatlik brüt ücrete sahipse Cumhuriyet Bayramı veya Kurban Bayramında çalışması durumunda saatlik ücreti 1.000 TL olur.
Ayrıca 1 Ocak Yılbaşı ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatili olarak kabul edilmiştir. Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde resmi daire ve kuruluşlar tatil edilirken özel işyerlerinde bu günlerde çalışma yapılması mümkündür. Sadece 29 Ekim' de tüm işyerlerinin kapatılması zorunluluğu vardır.
Bayram tatili arife günü saat 13:00'ten itibaren başladığından işçinin 13:00'ten sonra çalıştırılmaması, çalıştırılması halinde ilave ücretin ödenmesi gerekmektedir. 28 Ekim saat 13:00'ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye ilave (½)yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.
Fazla mesai ücretin saatlik ücretin %50 zamlı halidir. Bu yüzden saatlik ücreti 1,5 ile çarpıyoruz. Fazla çalışma olarak çalıştığı süreyi 45 saati aşan süreyi baz alıyoruz. Fazla mesai ücreti; 9 saat x 80 TL = 720 TL'dir.
Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karara göre asgari ücret günlük 333 TL 60 kuruş olarak açıklandı. Karar 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak. İşveren kesimi de asgari ücretin sekiz bin 500 TL olarak belirlenmesine destek vermek için işçi başına 100 TL olan desteğin artırılmasını talep etmişti.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
Burada dikkat edilmesi gereke husus dini, resmi, ulusal bayramlar ile genel tatil günlerinde işçilere yaptırılan çalışmalar karşılığında çalıştığı saat karşılığı mesai ücreti ödenmez, İşçi 1 saat yada 7,5 saat dahi çalışsa 1 günlük ilave ücret almaya hak kazanır.
İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.
Normalde 2022'ye kadar asgari ücretin içinde AGİ de varken, 2022 yılında AGİ kaldırıldı. Çünkü işçiden artık gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecek. Böyle olunca, yukarıda açıklanan Yargıtay kararlarının da bir anlamı kalmadı. Buna göre asgari ücretlinin net saatlik ücreti de 11.402,32/225 = 50,68 TL'dir.
Mevzuatımızda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde onayı alınmadan işçi çalıştırılması hali için bir idari para cezası öngörülmemiştir. Öte yandan işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasa da ücretini alır. Çalışırsa ücretini yüzde 100 zamlı alır.
Uygulamada işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerin de çalıştırıldığı durumlara rastlanılmaktadır. Bu durumda işçiye ödenecek ücret işçinin ulusal bayram ve genel tatil için çalışmadan almaya hak kazandığı 1 günlük ücretin üzerine, yapılan her çalışma günü için 1 günlük ücret daha eklenmesi gerekmektedir.
Haftalık 45 saati dolduran işçiler 1 gün tatil hakkı kazanıyor. İşçi o gün hiç işe gitmese 1 yevmiye, eğer çalışırsa 2 yevmiye alıyor.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi genel tatil gününde yani resmi tatillerde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun, tam günlük ücrete hak kazanıyor. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa ayrıca fazla çalışma ücreti, yapılacak ödemeye ilave ediliyor.
Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri