Bayram ve resmi tatil Resmi tatil günlerinde fazla mesai ücretleri günlük ücretin %50 fazlası hesaplanarak ödenmeli ayrıca bayram mesaisi ise günlük ücretin 0 olarak ödenmesi söz konusu olmaktadır. Günlük çalışma süresi 8 saat olarak belirlenmiştir.
Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir. Örneğin 13.500 TL brüt ücret alan bir işçinin saatlik ücreti 60 TL'dir. Her bir fazla 1 saatlik çalışma ücreti buna göre 90 TL'dir.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmesi zorunludur. Yasalara göre minimum 1 günlük çalışmanın karşılığı ilave bir günlük ücret ödenmelidir.
Örneğin günlük 100 TL kazanan biri işçi ulusal bayram ve genel tatil de çalıştırıldığı zaman günlük ücretin 2 katı olan paranın yani 200 TL'nin işçiye ödenmesi gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Asgari ücretle çalışan işçi bayramda bir günde brüt 333.6 TL mesai ücreti alır. Bayram süresince 3,5 gün çalışan asgari ücretli işçiye brüt 1.168 TL ödenir.
Yani hafta tatilinde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine yüzde elli zamlı günlük ücreti olan 1.5 günlük ücrette eklenerek toplamda 2.5 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Resmi Tatilde Fazla Mesai Hesaplama
İşçinin resmi tatilde çalışması durumunda günlük ücreti olan miktar %100 zamlı olarak ödenecektir. Bu durumda günlük 300 TL alan bir işçinin resmi tatilde çalışması durumunda alacağı ücret 600 TL olacaktır.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
Bu nedenle 1 Mayıs'ta çalışan işçilere ilave bir yevmiye maaş ödenmesi gerekiyor. Bir başka deyimle çift yevmiye ödenmesi gerekiyor. Örnek: Günlük 130 TL ücretle çalışan Ali Bey 1 Mayıs'ta çalıştığı takdirde 130 TL+130 TL olmak üzere 260 TL ücret alacak.
Dolayısıyla aylık çalışma saati 30 x 7.5 = 225 saat olarak hesaplanır. Günlük ücretiniz için maaşınızı 30'a bölün ve çıkan sonuç sizin bir günlük ücretinizdir yani yevmiyenizdir.
Aylık fazla mesai sınırı, 2023 yılında da geçerli olan kanunlara göre yaklaşık olarak günlük 2 saattir. Bir çalışan, gün içerisinde en fazla 11 saat çalışabilir. Personelin 11 saatin üzerinde çalıştırılması, kanunlara aykırı bir durumdur.
Pazar mesai hesaplama nasıl yapılır? Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Eğer bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret yüzde 50 daha artırılıyor. Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor.
İşçi çalışmaz ise normal ücretini alacak, bayram günü çalışırsa normal ücreti kadar bayram ücreti alacaktır. Diğer bir ifadeyle çift yevmiye alacaktır. Bayram çalışması ayrıca iki yevmiye şeklinde yorumlanamaz. Ancak toplu iş sözleşmeleri ve/veya iş sözleşmeleri ile işçi lehine hükümler konulabilir.
Ödenmeyen ücret üzerinden hesaplanacak sigorta primleri cezasıyla tahsil ediliyor. Mesai ücretleri ödenmediğinde işçi de isterse haklı fesih hakkını kullanarak tazminatını talep edebiliyor. Çalışanlar da bu konuda mağdur edilmişlerse ALO 170 veya Çalışma İl Müdürlükleri kanalıyla şikâyette de bulunabiliyorlar.
Özel sektör çalışanları için Kurban Bayramı tatili Pazar günü dahil beş buçuk gün olacak. Yani yarım gün arife resmi tatili, 4 gün bayram resmi tatili ve pazar günü tatiliyle birlikte özel sektör çalışanları toplamda beş buçuk gün izin yapacaklar.
Din görevlileri, dini bayramların birinci günü hariç diğer kalan günlerde ve resmi tatillerde izin kullanabilecek ve izinleri yıllık izinden sayılmayacak.
Resmi tatillerde günlük çalışma süresi aşılırsa aşan kısım fazla çalışma sayılacağından bu kısmın ücreti % 50 zamlı ödenir.
Örneğin: 29 Ekim çalışmayan işçinin ücreti bir iş karşılığı olmaksızın tam olarak ödenecektir. İşçinin gündeliği 30 TL ise, bu işçiye bir iş karşılığı olmaksızın 30 TL ödenecektir. İşçi çalışırsa ilave bir yevmiye ücret daha ödenecektir. İşçiye ödenecek toplam ücret 30+30 = 60 TL olacaktır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi tatil olarak ilan edilmiştir. Bu sene 23 Nisan Pazar gününe denk geliyor. Çalışmaya devam edecek özel kurumlar ise çalışanlarına 23 Nisan için fazla mesai ücreti ödeyecek.
İşçinin hafta tatilinde ve Pazar mesaisinde yaptığı çalışmalar, fazla çalışmalar gibi yüzde 50 zamlı ödenmelidir. Ancak fazla çalışmadan farklı olarak, hafta tatilinde çalışan işçiye toplamda 2.5 günlük ücret ödenecektir. Çünkü işçi hafta tatilinde çalışmadan 1 günlük ücret hak ediyor zaten.
İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapmaz ise işe ait o gün için tam ücret alacaktır. İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapar ise işe ait o gün için ayrıca tam ücret alacaktır. Bu çalışmanın süresi kanunda belirtilmemiştir. 7,5 saatlik süre içinde çalıştığı süre ne olursa olsun tam gün ücret alacaktır.
Pazar günü fazla mesai ücreti nedir? Pazar günleri çalışanların fazla mesai saat ücreti, normal çalışma günlerindeki fazla mesai ücretleriyle aynı şekilde hesaplanır. Fazla mesai ücretleri normal çalışma saatleri için ödenen ücretin en az %50 fazlası şeklinde hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri