Öyleyse öncelikle ''Tutkal ne demek?'' sorusunu detaylı olarak yanıtlayalım. Tutkal; hayvansal maddelerden ya da yapay olarak elde edilen, katılaşıp sertleşme özelliğine sahip bir yapıştırıcı. Kâğıt, ahşap ve duvar kâğıdı gibi alanlarda kullanmak için farklı tutkal çeşitleri bulunuyor.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir.
Bunun yanında beyaz tutkal dolgu amaçlı olarak da şık bir seçim olacaktır. Kullandığınız alanlarda beyaz tutkal yüzeye çok güçlü bir şekilde etki eder. Bu sayede kullandığınız her alanda güçlü yapıştırma sağlayarak etkili sonuçlar ortaya çıkarır.
ÖZELLİKLERİ Emülsiyon halinde olan tutkal partiküllerinin küçüklüğü sayesinde yapışacak olan maddenin mesamatlarına kolayca nüfuz ederek yapışmayı sağlar. Mobilya yapıştırma ve sunta kaplamada ideal bir yapıştırıcıdır. Kâğıt kaplama, muşamba ve suni yer karoları yapıştırma islerinde kullanılır.
Beyaz Tutkal: Beyaz tutkal kağıt, karton, kumaş ve çocuk el sanatları gibi gözenekli hafif malzemeler için en kullanışlı tutkaldır. PVA (Polivinil asetatlar) muhtemelen piyasadaki en yaygın yapıştırıcıdır. Hepsi çok az farklı olan ve yapıştırma alanlarına özgü çeşitli formlarla üretilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Tutkal: yapıştırma işlemi için kullanılır.Tekstil,ağaç,kağıt ambalaj,mobilya gibi gerçeklerin birbirlerine yapışmasını sağlar.Genellikle mobilyaları yapıştırmak için kullanılmaktadır.Normal şartlarda 40-45 dk içinde kurur.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir.
Türkiye'de beyaz tutkal, iskelet tutkalı, kontak tutkalı, mobilya tutkalı, çerçeve tutkalı, su bazlı ahşap tutkalı olarak anılırken dünyada ise; White glue, wood glue, liquid glue, furniture glue, carpenter glue, PVA glue olarak bilinir.
İskelet tutkalı, beyaz tutkal gibi ahşap için tasarlanan ürünler ise orta büyüklükte ahşaplar için kullanılır. Ağır malzeme olan materyaller için güçlü yapıştırma özelliği olan tutkallar tercih edilir. Demir ahşap yapıştırıcı çeşitleri de güçlü yapıştırma özelliğine sahiptir.
Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır. Eğer tutkal pamuklu ya da yünlü bir kumaşa bulaştıysa metal bir kaşık ya da bıçağa ihtiyacınız olabilir. Kaşık ya da bıçağın kenarıyla önce kumaştaki lekeli kısmı kazımanız gerekir.
D3 normunda PVAc. bazlı şeffaf ahşap tutkalıdır. Nem oranı yüksek bile olsa yüksek kaliteli yapıştırma gücüne sahiptir. Kumaş, ahşap, kağıt ve kendin yap uygulamalarında üstün yapıştırma gücüne sahip D3 normunda su bazlı PVAc. tutkaldır. Hobi ürünleri için tercih edeceğiniz en iyi tutkal.
Tutkal hattı sıcağa, soğuğa, neme ve kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda bile kalıcı esneklik.
Undan yapıştırıcı yapmak için: bir kabın içerisine 1/4 bardak soğuk su ve 1/4 bardak unu koyulur ve karışana kadar iyice çalkalanır. Kabı ocağın üzerine alınarak kaynatılır ve içine ½ çay bardağı şap ilave edilir, sonra 3/4 bardak sıcak su katılır. Orta ateşte tekrar kaynayıncaya kadar karıştırılır.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Ahşap dışında plastik, metal ve kumaşa da yapışır.
Bu tür su bazlı yapıştırıcıları üretmek için polivinil asetat ve etilen vinil asetat polimerleri ile su karıştırılarak parlak beyaz bir sıvı karışım elde edilir. Yapıştırıcı uygulandıktan ve kurumaya bırakıldıktan sonra kağıt, ahşap ve plastik için de kullanılan şeffaf, esnek bir bağ oluşturur.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Apel Ahşap ve Hobi Tutkalı da bu tutkal türü içerisinde yer alan kaliteli ve oldukça güçlü bir yapıştırıcıdır. Su geçirmez özelliği sayesinde pek çok farklı kullanım alanına sahiptir.
Seramik malzemeleri diğer yüzeylere yapıştırmak için seramik, metal ya da mermer ve şeffaf beyaz tutkal yapıştırıcı kullanabilir ya da yapıştırma ve tamirat için tuğla, granit gibi malzemeleri kullanılabilir.
Ahşap tutkalı genellikle ahşap malzemeleri birbirine yapıştırmak için kullanılır. Bu, ahşap mobilyaların yapımı sırasında parçaları birbirine yapıştırmak için kullanılır, ancak aynı zamanda ahşap bina elemanlarının yapımında da kullanılabilir.
Uygulamadan önce aktivatörü çalkalayınız. Yüzeyleri temiz, kuru, her türlü kirden arındırılmış olmalıdır. Yapıştırıcıyı uyguladıktan sonra 1-2 saniye sıkıca diğer alana yapıştırın ve kurumasını bekleyin.
Cam ve duvar arasındaki bağlantıyı sağlayan duşakabin silikonu ayrıca su sızdırmazlık ürünü olarak da kullanılıyor. Silikonu ayrıca mutfak veya banyo aksesuarlarınızın duvara yapıştırılması için de kullanabilirsiniz.
Polivinil asetat esaslı, tahta, su bazlı emülsiyon tutkalı.Tahta, MDF, Sunta Formika tarzı ürünlerin yapıştırılmasında kullanılır. Bakteriyolojik bozunmaya karşı korunmuş, zehirsiz, kuruyunca şeffaflaşan, kokusuz EN 204 standartına göre D3 sınıfındadır.
Pratik ve güvenilir bir ürün olduğu için hayatın her alanında birbirinden farklı birçok yapıştırma işleminde kullanılan beyaz tutkal kuruma süresi bakımından da avantajlıdır. Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Solvent ve zararlı madde içermez. Su bazlıdır, güvenlidir. Yıkanabilir özelliği sayesinde sürülen her yerden iz bırakmadan çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri