Bu yüzden "Retinol zararlı mı?" sorusu sıkça soruluyor. Cilde birebir zararları olmamakla birlikte bu bileşik, bazı ciltlerde hassasiyet ve ekstra kuruluğa yol açabiliyor. Hatta cildin soyulmasına da neden olabilen bu içeriğin, kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor.
Retinolün cilt üzerinde bazı yan etkileri var ama kontrollü bir şekilde kullanıldığında cilde zarar vermiyor. Doğru ve iyi formülasyonlu bir retinol serum kullandığın sürece endişe etmene gerek olmayacaktır. Bu konuda dilersen bir dermatoloğa da danışabileceğini belmelisin.
Eğer yağlı bir cildiniz varsa, hafif formüllü retinol serumları sizin için daha ideal. Eğer kuru bir cildiniz var ise, daha yoğun formüllü retinol kremleri veya nemlendiricilerine yönelebilirsiniz. Eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız, retinol kullanılmaması gerektiği uyarılıyor.
6. Retinol Hangi Sıklıkla Kullanılmalıdır? Retinol içeren ürünleri günlük bakım rutininde hem gece hem de gündüz kullanabilirsin. Fakat özellikle de hassas cilt tipine sahipsen, ürünü günlük rutinlerine yavaş yavaş dahil etmen daha uygun olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Aynı zamanda retinol epidermisi incelttiği için cildimiz leke oluşumuna karşı daha savunmasız kalır ve daha kolay bir şekilde lekeler oluşabilir. 3. Asitlerle birlikte kullanmayın. Retinol kullanımı cildinizin hassasiyetini arttırabilir.
Fakat retinol aktif bir içerik olduğu için başka asit içeriklerle birlikte kullanılmaması öneriliyor. Retinolün cildi tahriş etme ve kurutma gibi etkileri olabileceği için glikolik asit, C vitamini, salisilik asit gibi AHA ve BHA asitleriyle kullanılmaması gerekiyor.
Retinol, benzoil peroksit, AHA ve BHA gibi asitlerle beraber kullanılmıyor, çünkü bunlar hem retinolün etkisini azaltıyor hem de tahrişe neden olabiliyor.
İnce kırışıklık ve genişlemiş gözeneklerin görünümünü onarmaya yardımcı olur. 40 lı yaşlar: Retinolün hedefi kırışıklıklar, cilt lekeleri ve elastikiyet kaybıdır. 50 li ve üzeri yaşlar: Retinol iyice yerleşmiş ve derinleşmiş olan yaşlanma belirtilerinin onarılmasına yardımcı olur.
Retinolü niasinamid ve hyaluronik asit ile kullanabilirsiniz. Retinol, kuruluk ve tahrişe neden olma eğilimindedir, minik pullanma olabilir hyaluronik asit ve niasinamid cildi nemlendirir ve cildinizin koruyucu bir bariyer görevi görmesine yardım eder. Retinolü AHA'lar, BHA'lar veya C Vitamini ile üst üste kullanmayın.
Retinole başlamak isteyen herkes gönül rahatlığı ile kullanabilir.”
Ciltte yeni hücrelerin oluşumuna destek olarak cilt tabakasını kalınlaştırır. Bu etkisi ile daha dolgun ve daha sıkı bir cilde kavuşmasına yardımcı olur. İnce çizgi görünümünü azaltarak cildin elastikiyetini arttırır. Cildin tolere edebilmesi için retinol kullanımını yavaş yavaş arttırmak ve cildi alıştırmak gerekir.
Büyük gözenekleri tedavi eder
Retinol, cildi kalınlaştıran cilt hücresi dönüşümünü artırır ve tıkanmış gözeneklerin gelişimini engelleyerek gözenekleri tedavi eder.
Hücre dönüşümünü hızlandırmayı sağlayan retinol aydınlık bir cilt ortaya çıkarabilir. Cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur: Düzenli kullanım ile teninizi, güneş lekelerini, sivilce izlerini, hiperpigmentasyonu ve koyu lekeleri bile gidermeye yardımcı olabilir.
Çağla Şıkel, her Youtube programında üstüne bastırarak C vitaminin cilt için inanılmaz faydalarından bahseder. C vitamini ağız yoluyla alındığı gibi serumlu takviyelerde mevcuttur. Bunlarla yapılacak bakım rutinleri cildi daha genç tutar.
Besinlerde 2 tip A vitamini bulunur. Bunlardan ilki önceden oluşturulmuş (premade) A vitaminidir. Aynı zamanda retinol adıyla da bilinir ve aktif bir A vitamini tipidir. Et, balık, kümes hayvanları, tam yağlı süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur.
Retinolü ne kadar süreyle kullanmalı? Retinol içeren ürünlerin etkinliği 3 ay içerisinde daha belirgindir. Kolajen üretimini desteklemesi ve ince kırışıklıkların giderilmesi için 6-12 ay gibi daha uzun süreler de kullanılabilmektedir.
Neutrogena Retinol Boost Yaşlanma Karşıtı Göz Kremi Kullanımı: Günlük olarak göz altı bölgesine üç nokta hâlinde uygulayın, göz kontürü çevresine nazikçe uygulayın. Kullanım sıklığını cildinizin hassasiyetine göre ayarlayın.
Editörün Notu: Retinol serumu gündüz cilt bakım rutininde de uygulamak istiyorsan, nemlendirici adımından sonra güneş koruyucu kullanmayı asla ihmal etmemelisin.
Retinol Ciltte leke Yapar mı? Işığa karşı dayanıklılığı bulunmamaktadır. Bu yüzden güneş kremi ile birlikte kullanılmalıdır. Cildi inceltir, bu yüzden cilt daha hassas hale gelir.
Retinol kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Işık hassasiyetini arttırdıkları ve UV ışık ile etkinlikleri azaldığı için bu ürünler gece kullanılmalıdır.
Retinol, A vitaminin değişik özelliklere sahip olan çeşitlerinden biridir. Farklı cilt bakım ürünlerinin içeriklerinde yer alabilen bu özel bileşen, tek başına da cilt bakımı için tercih edilebilir.
Bu nedenle retinolü C-Tetra® gibi bir C vitamini serumu ile birleştirmenizi öneririz. Bu hızlı emici antioksidan serum, çevreye zarar vermemek ve cildinizin sağlıklı bir şekilde parlamasını sağlamak için gün içinde kullanılabilir.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Hyaluronik asit içeren serum ile sen de daha genç, dolgun ve pürüzsüz görünen bir cilde sahip olabilirsin. Retinol ise cildi yenileme özelliği ile cilt görünümünü geceden geceye yeniler. Retinol serumları ile kırışıklık görünümünü azaltabilir ve cilt görünümünü pürüzsüzleştirebilirsin. 00:00 Serumlar Ne İşe Yarar?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri