Sokrates – Bu itibarla retorik, inandırma ile ikna işi olacaktır, doğru olan ile olmayanı öğreterek ikna değil. Gorgias – Evet. Sokrates – Demek oluyor ki retor, jürilere ve diğer topluluklara, doğru olan ile olmayanı öğretmez; onlara bir kanı telkin eder, başka bir şey değil.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
Bu süreçte Sofistler, Sokrates, Platon ve Aristoteles retorik algının oluşmasında rol almış en etkin isimlerdir. olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Retorik yaklaşım, kelimelerin ve ifadelerin güçlü bir şekilde kullanılmasıyla insanları etkileyerek ikna etmeyi amaçlayan sistematik bir sanattır. Bu sanat içerisinde dil ve sembolizma araçları önemli bir rol oynamaktadır.
Aristoteles retoriği “veri olan herhangi bir durumda elde bulunan ikna etme araçla- rını kullanma yetisi” (Ret., 1355b 25) olarak tanımlar. Bu betimlemeye göre retoriğin amacı en iyi şekilde ikna etmektir. Retorik ne bilimdir ne de bilgiyi öğretme yöntemidir; o sadece ikna edici konuşmalar yapma sanatıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Platon (MÖ 427-347) Sokrates'in öğrencisi ve retoriğin ilk eleştirmenlerinden biridir. Platon retoriğin bir bilim olmadığını, sadece diyalektiğin araçlarından biri olduğunu söyler.
Aristoteles kaleme aldığı Retorik adlı çalışmasında müstakil olarak hitabet sanatını ele almıştır. Bu eserde hitabetin felsefi-bilimsel bir form kazanma süreci işlenmiştir. Fârâbîde Aristoteles gibi hitabet sanatını mantık sanatları arasında ele almış ve bu sanatı yeniden yorumlamıştır.
Retorik “yargı yerlerinde yargıçları, mecliste üyeleri, halk toplantılarında ve bütün yurttaş toplantılarında bulunanları sözle kandırma kudretidir”. (Platon, 1997, s. 352-E) Başka bir deyişle retorik kalabalıklar karşısında, kalabalıkları ikna etmede kullanılır. …
Aristoteles'e göre diyalektik, bir argümanın sınanması için kullanılırken retorik, bir fikrin ve kişinin savunulması için kullanılır. Diyalektik düşünce ustaları arasında icra edilirken, retorik yurttaşlara hitap ile vücut bulur.
Retorik tuzaklar, akla değil doğrudan doğruya duygulara başvurur. Aynı sözcüğü yanıltıcı şekilde birden fazla anlamda kullanmaktır.
Ayrıca Aristoteles'in tasnif ettiği bu üç türün üç terimle ilişkilendirildiği görülmektedir: ethos, pathos, logos (Altınörs, 2011: 88). “Retoriğin üç türü olan bu politik, adli ve törensel retoriğin temelinde ikna ve iknanın üç kanıtı, ethos, pathos ve logos bulunmaktadır” (Çodur, 2017: 63).
Etkili ve güzel konuşma sanatı, retorik. Hz. Peygamber'in Vedâ haccında okuduğu hutbeler. Cuma ve bayram namazları başta olmak üzere bazı ibadet ve merasimlerin icrası esnasında topluluğa hitaben yapılan konuşma.
Retorik eğitiminde, öğrendiklerinizi uygulamak ve doğrudan doğruya söylemlerinize yansıtabilmeniz için etkili pratik alıştırmalar yer almaktadır. 2500 yıllık retorik sanatı etkili ve özlü bölümlerle yoğunlaştırılmış eğitimimizde, iyi bir konuşma yapmak için gerekli olan unsurlar ve profesyonel teknikler size ...
Retorik, daha çok konuşma üzerine bir sanat olarak bilinse de yazılı ve görsel alanda da karşımıza çıkar. Reklamcılık, edebiyat, siyaset, felsefe, hukuk gibi pek çok alanda kullanılan retorik, günlük yaşamda bireylerin fikirlerini etkilemek için de kullanılabilir.
Retoriğin amacı, muhatabını ikna etmektir. Mantık ise düşünme yasalarının bir bilimidir. Mantık, doğru ve düzgün düşünme ya da tutarlı düşünme yani mantıklı düşünme kurallarının ve biçimlerinin bilgisidir.
Retorik çeşitleri konusunda Aristoteles'e göre elinizde üç farklı seçenek var; politik retorik, adli retorik ve törensel retorik.
Diyalektik düşüncenin temel noktası, onun değişimi ve hareketi temel alması değil, hareketi ve değişimi çelişki temeline dayanan olgular olarak görmesidir. Geleneksel biçimsel mantık çelişkiyi kapı dışarı ederken, diyalektik düşünce onu kucaklar. Çelişki tüm varlığın temel bir özelliğidir. Maddenin ta derininde yatar.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Diyalektik Materyalizm (Eytişimsel Maddecilik ya da Eytişimsel Özdekçilik), materyalizmin Karl Marx tarafından yorumlanmış biçimi, Marksist felsefenin adlandırılma biçimi ya da Marksizmin felsefi öğretisidir.
Klasik mantığın kurucusu Aristoteles, retoriği belli bir durumda var olan inandırma yollarını kullanma yetisi olarak tanımlamaktadır. Buna göre muhatabı ikna eden veya etmeye çalışan önermeler, çıkarımlar, argümanlar veya göstergeler (söz-yazı/sözlü-yazılı metin, resim, reklam, mimik, vb.) aslında retoriktir.
Retorik Fransızca kökenli bir kelimedir. Aynı yazılışı üzerinden Türkiye'de kullanılan ve belli bir anlamı ile sanat açısından önemli bir sözcük olarak öne çıkıyor. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Türkçe karşılık olarak 'güzel söz söyleme, hitabet sanatı' biçiminde andan bulmaktadır.
Retorik soru, soruyu soran kişinin karşı taraftan doğrudan bir cevap beklemediği sorudur. Çoğu durumda, bir konuşma başlatmak ya da konuşmacının veya yazarın bir konu hakkındaki görüşünü açıklamak veya vurgulamak amacıyla kullanılır.
Retorik bilinen ilk siyasal iletişim metinlerinden biri olarak kabul edilmektedir. “Retorik, diyalektiğin eşdeşidir” açılış ifadesiyle başlayan ve retoriği yeniden konumlandırmaya girişen Aristoteles retoriği, “belli bir durumda, elde var olan inandırma yollarını kullanma yetisi” olarak tanımlar.
Ethos, Eski Yunancada “Karakter” anlamına geliyordu ve “Etik”kelimesi de aslında “Ethos”dan türemişti. Pathos ya da Empati, yani hedef kitlenin ihtiyaçlarına duyarlık göstermek ve duygularına hitap ederek ikna yolunu seçmek demekti.
Hitabe; «Güzel konuşan bir Hatib'in bir kısım insanları ikna etmek maksadıyla yaptığı düz cümlelerden oluşan konuşmadır. Hitabet, «topluluk karşısında güzel söz söyleme san'atıdır.» «Topluluk karşısında etkili ve güzel konuşma», «güzel ve düzgün söz söyleme san'atıdır.»
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri