haciz veya rehin konulamaz. dolayısı ile çekme belgeli bir araç aldığınızda hiçbir şekilde araçta rehin, haciz var mı diye şüpheye düşmenize gerek yoktur. çekme belgeli araçların satışları plakalı araçlar ile aynıdır.
Bu borçların zamanında ödenmemesi durumunda araç sahiplerinin araçlarına bankalar tarafından el konulmakta ve dolayısıyla araç da trafikten çekilebilmektedir. Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır.
Çekme belgeli araçlarında vergi ve ceza anlamında herhangi bir borcu olmaz fakat çekme belgesi öncesinde aracın muayenesi yapılmadığı için geçmişe yönelik muayene borcunun olup olmadığını öğrenmelisin.
Çekme belgesi bulunan bir araç, trafiğe çıkmadığı için trafikte olan tüm araç sahiplerinin ödemesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Zorunlu Trafik Sigortası'ndan muaf tutulur.
Araç çekme belgesi nasıl kaldırılır sorusu da oldukça merak edilmektedir. İlk olarak araç çekme belgesinin kaldırılması için aracın muayene ettirilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında araçta herhangi bir arıza ya da hasar tespit edilirse bu arızalar giderilmeli daha sonra tekrardan muayeneye sokulmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür. Daha sonra noterden alınan Plaka Basım Talep Belgesi ile beraber Şoförler Odasından plaka çıkartılır. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesi için son olarak motorlu taşıtlar vergisini ödemek gerekir.
Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Aracı trafiğe sokmak istediğiniz beyan edilir ve belgeler verilir. 2021 yılı için aracı trafiğe sokma bedeli olan 230 TL ödendikten sonra plaka kağıtları verilir. Bu plaka kağıtları ile şoförler odasından 75 TL karşılığında 2 adet plakanızı bastırırsınız ve işlemler tamamlanmış olur.
Aracın muayenesi bittikten sonra da hemen satışı yapılamıyor. Bunun için araç çekme belgesini almanız gerekiyor. Bunu alarak noterden satış yapabilirsiniz.
Bazı araç sahipleri kullanmayı düşünmedikleri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi alma yoluna gidebiliyor. Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkış izni olmamasına rağmen noter aracılığıyla kolaylıkla alınıp satılabiliyor.
Merak edilen çekme belgeli satış ise doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak satış işlemlerini gerçekleştirmesidir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Trafik Şube Müdürlüğü başvurusu yapılarak gerekli araç muayenesi yapıldıktan sonra çekme belgeli satış yapılabilir.
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Araç haczi varsa trafikten aracınız yediemine çekilebilir. İcra takibinin kesinleşmesi ile birlikte alacaklının borcunu tahsil edebilmesinin bir yolu olan ve motorlu araçlarının haczine yönelik bir talep olan araç haczi talebi icra dairesinden istenmektedir.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Çekme belgeli arabalar ile ilgili merak edilen sorular arasında “Çekme belgeli araca kasko yapılır mı?” olmaktadır. Çekme belgesi olan araçlar genellikle, meydana gelen trafik kazası sonrasında ağır hasar alan araçları kapsamaktadır. Pert nedeniyle çekme belgeli araç kaskosu yapan sigorta şirketleri bulunmaktadır.
Araç çekme belgesi almadan önce noterde aracın üzerine herhangi bir haciz, yaptırım vb. durumların olmaması durumuna da dikkat edilmesi gerekir. 2023 yılı itibari ile noterden alınacak olan araç çekme belgesinin bedeli 125 TL civarındadır.
Çekme belgesi olan araçların, araç sigortası yaptırmaları zorunlu değildir. Ancak isterseniz çekme belgeli aracınıza sigorta yaptırabilirsiniz.
Çekme belgeli araçlar yasal olarak trafiğe çıkamazlar ve eğer çekme belgeli bir araç trafikte yakalanırsa, plaka sahibine para cezası kesilir. Çekme belgesi olan bir aracın trafikte yakalanması halinde, bu durum ehliyet sahibinin trafik ceza puanına işlenir.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi? Çekme belgesi olan araçların yasal olarak trafiğe çıkması mümkün değildir. Çekme belgeli araç trafik dahilinde tespit edilirse plakaya para cezası, ehliyet sahibinin hanesine de ceza puanı yazılır.
Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
Çekme belgesi, araç sahibinin gerekli belgeleri toplayıp belirli kurumlara başvurarak alınır. Çekme belgesi araç satıldığında veya araç sahibi fikrini değiştirdiği takdirde, tekrar gerekli belgeler ve başvurular aracılığı ile, iptal edilebilir.
TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Çekme belgesi kısaca aracınızı kullanım dışı bıraktığınızı, yani trafikten çektiğinizi, Trafik Müdürlüğüne bildirmenizi sağlayan resmi bir belgedir. Çekme belgesi aldığınız bir araç için araç vergisi ödemeniz veya sigortanızı yenilemeniz gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri