Depresyon ve anksiyete gibi ruhsal problemlere de iyi geldiği düşünülen rezene çayı, kasları gevşeterek kişinin rahatlamasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği olduğu için ödem oluşumunu engeller.
Rezene çayı uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilir
İyi ve kaliteli bir uyku kişiyi daha iyi bir ruh haline sokmanın yanı sıra stresi azaltır, hafızayı geliştirir ve kan basıncını düşürür.
Rezene Çayı Sakinleştirir Mi? Rezene çayı doğal bir serotonindir. Bu madde ile kullanımıyla birlikte sakinleşme meydana gelir. Stresi ve kaygıyı da azalttığı bilindiği için özellikle stres seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde rezene çayının içilmesi önerili.
İçindeki bolca C vitamini sayesinde vücutta antioksidan özellikler gösteren Rezene çayı, bu sayede serbest radikallerin, yani zararlı ve yabancı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Başta grip, nezle gibi kış hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.
Rezene Çayının Yararları
- Rezene etkileri arasında; östrojen hormonun salgılanmasına yardımcı olma, libidoyu arttırma, rahimde ortaya çıkan kasılmaların engellenmesi gibi pek çok etki yer alabilir. Adet döneminde yaşanan sancıların şiddeti azalır. Adet döneminin daha rahat geçmesine yardımcı olur.
İlgili 32 soru bulundu
E vitamini kadınlarda progesteron ve östradiol arasında sağlıklı bir denge sağlamak için çok önemlidir. Alfa, beta, gamma ve delta tokoferolleri (pirinç kepeği yağından çıkarılan formüllerde bulunan) içeren günlük takviye, sağlıklı bir hormon dengesi sağlanmasında yardımcıdır.
Yatmadan önce rezene çayı içilir mi? Evet içilebilir. Uyumadan önce rezene çayı içmek, sinir sistemini rahatlatmaya ve uykuya neden olan melatonin salgılanmasına yardımcı olur.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Rezene çayı faydaları ile bilinse de bazı kişiler tarafından tüketilmesi önerilmemektedir. Bu çayda östrojen etkisi gösterebilmektedir. Dolayısıyla meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan hastalar tarafından tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca uzmanlar pıhtılaşma problemi yaşayanlar için de rezene çayını önermez.
Doktorunuza danışmadan rezene çayı içmeyin. Hemofili veya farklı kan hastalıkları olan kişiler kan pıhtılaşmasını engelleyebildiğinden rezene çayından kaçınılmalıdır. Günde 5-6 gram, 2-3 fincandan fazla rezene çayı tüketilmemelidir.
Papatya Çayı
Sakinleştirici etkisi olan çay denildiğinde akla ilk gelen bitki papatya oluyor. Papatyanın demlenmesi ile elde edilen papatya çayı eski çağlardan beri sakinleştirici özelliği bilinen ve tüketilen bir çaydır. Uyku problemlerini gidermeye de yardımcı olan papatya çayı, stresi uzaklaştırarak sakinlik verir.
Kafein içermeyen papatya çayı, yeşil çay ve siyah çay yerine içebileceğiniz en iyi alternatifler arasında yer alıyor. Mevsim geçişlerinde ortaya çıkabilen depresyon, halsizlik, vücut ağrıları ve alerji gibi belirtilerin giderilmesi söz konusu olduğu zaman sizler de papatya çayından destek alabilirsiniz.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
KANTARON ÇAYI
Özellikle sarı kantaron ile hazırlanan bitki çayları da tıpkı melisa çayı gibi sakinleştirici etkilere sahip. Stres konusunda en etkili doğal destekçiler arasında gösterilen kantaron çayı, sadece stresin azalmasını sağlamakla kalmıyor, strese bağlı uykusuzluk ve baş ağrılarının da azalmasını sağlıyor.
Aşırı miktarda tüketimlerinde ise mide bulantısı ve mide ağrısına sebebiyet vermektedir. İleri seviyelerdeki yan etkileri ise kusma, nefes almada zorluk, cilt sorunları, Kalpte çarpıntı ve ritim bozukluğu ve akciğer ödemi yer almaktadır. Emzirme döneminde anne sütünü arttırdığı gibi bilgilerde yer almaktadır.
Aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, kusma ve alerji gibi yan etkilere neden olabilir. Önemli Not: Hamileler, emziren anneler, ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar ve alerjik bünyeler, rezene çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
-Vücudun enerjik ve dinç olmasına katkı sağlar. -Metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeyi kolaylaştırır. -Bağırsakların aktif olarak çalışmasına yardımcıdır. -Kabızlığa iyi gelen 2 çorba kaşığı rezene tohumu çay olarak tüketildiğinde diyeti destekler.
Rezene Çayı Zayıflatır Mı? Bağırsakları çalıştıran, metabolizmayı hızlandıran ve kabızlığa iyi gelen rezene çayı yağ yakımını kolaylaştırarak kilo vermeye de yardımcıdır. 2 tatlı kaşığı rezene tohumunu bir bardak kaynamış suyun içine atarak çay şeklinde demleyerek gün boyu tüketmek zayıflamaya yardımcıdır.
-Rezene çayı doğal bir iştah kapatıcıdır.
Gaz ve Kolik Sancılarında Bebekler ve Anneler için özeldir. Özel formülüyle 2. haftasını doldurmuş bebeklerde gaz ve kolik sancılarının. İçerisinde bulunan kimyon ve rezene bebeklerde ve çocuklarda gaza bağlı olarak mide-sistemindeki krampların gaz sancılarının.
Rezene çayı çok soğuk olursa içerisinde yer alan yararlı mineraller ve yağlar kaybolacaktır. Bu nedenden dolayı rezene çayının ne çok kaynar ne de çok soğuk olarak tüketilmemesi gerekir. Ağzınızı yakmayacak ısıda rezene çayı faydalarından yararlanabilmeniz için oldukça idealdir.
Şifasını arttırmak için içerisine birkaç dilim limon koyabilir, kaynama aşamasında içine bir küçük parça zencefil de ilave edebilirsiniz.
REZENE ÇAYININ FAYDALARI
Her yaş için şifa olan rezene çayı, gaz ve şişkinlik ile kendini gösteren sancılı, hafif sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. Soğuk algınlığındaki öksürüklerde, balgam söktürücü olarak kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri