Şafii Mezhebi'ne göre “Riba'l-Fadl” denilen faizin illeti “tu'miyet ve semeniyettir” (Yani gıda, meyve, tedaviye yönelik her türlü yiyecek maddesi ile altın, gümüş ve paradır). Demek ki, bu iki maddeden olan eşya arasında faiz cereyan eder.
Peşin alışverişlerde ortaya çıkan faize “fazlalık faizi” (ribe'l-fadl), vadeli alışverişlerde ortaya çıkan faize de “veresiye faizi” (ribe'n-nesîe) denilmiştir.
İslâm hukukunda faizin iki türü bulunmaktadır. Bunlardan biri “borç faizi” (ribe'd-düyûn), diğeri ise “alış-veriş faizi” (ribe'l-büyû) olarak isimlendirilir. Piyasada daha çok bilinen ve modern iktisatta da faiz olarak isimlendirilen riba, fıkıhta yalnızca borç faizine tekabül etmektedir.
Riba (faiz) Kur'an'ın şiddetli yasaklarından biridir.
Köken. Osmanlı Türkçesi فائض, o da Arapça فَائِدَة (fāʾide, “fayda”) sözcüğünden gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
' diyerek bir daha dönülmemek üzere yasakladığı hususlardan biri de faiz idi. Peygamberimiz, faizin her çeşidini ayakları altına aldığını ilan ederek müminlere şöyle seslendi: 'İyi bilin ki faizin her çeşidi kesinlikle haramdır, kaldırılmıştır. '
Kur'an'daki ismi ribâ olan faiz alıp verme, Mekke'de nâzil olan ve müşrikleri muhatap alan “İnsanların malları arasında ribâ yoluyla artsın diye verdikleriniz Allah katında artmaz...”
Oysa Allah (cc), alışverişi helâl, ribayı (faizi) haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüde uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a (cc) kalmıştır.
Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA), gösterge repo ve ters repo faiz oranlarını 50 baz puan artırma kararı aldı. Buna göre gösterge repo faiz oranı yüzde 1,75'ten yüzde 2,25'e, ters repo faiz oranı yüzde 1,25'ten yüzde 1,75'e çıkarıldı.
Bazı İslami otoritelere göre Kuran'da yasaklananın faiz değil “riba” olduğu ifade ediliyor. Onlara göre, bir borç-alacak ilişkisi olmadan faizden söz edilemez. Böylesi ilişkide, verdiğinden fazlasını almak “haram” olarak ifade ediliyor.
Musevilikte Faiz
Musevilikte faizli işlem yapmak yasaklanmıştır. Tevrat'taki Mezmurlar (15: 5), Mısırdan Çıkış (22: 25), Tesniye (23: 19-20), Hezekiel (22: 8,12) ve Levililer, (25: 35-37) ayetlerinde faizli borç ve ödünç verme işlemlerinin açık bir şekilde yasaklanmıştır.
Tarihi kayıtlara göre, faizle ilgili ilk düzenleme Mezopotamya'da Hammurabi Kanunları'nda yer almaktadır.
Kur'ân-ı Kerim'de faiz yiyenler ebediyen cehennemliktir diye geçiyor.
Riba kelimesinin Türkçedeki karşılığı faizdir. Yani faiz ve riba eş anlamlıdır. Bu bakımdan Kuran- ı Kerimde faiz ile ilgili pek çok ayet yer almaktadır. Bu nedenle de Riba kelimesi pek çok yerde görülür.
4-RİBA'lar okul öncesi kurumlarda öğretmen ve velilere yönelik, ilkokul, ortaokul ve liselerde ise öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik uygulanacaktır. Yalnızca ilkokullarda 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik uygulanmalıdır.
HEDEF KİTLE: Ortaokul kademesindeki tüm öğrencilere uygulanabilir. bütününü temsil edecek şekilde her sınıf düzeyinden bir kaç sınıfa uygulanabilir. Okuldaki öğrencilerin en az %30'una uygulanması önerilir.
İsviçre, Danimarka, Japonya eksi faiz uygulayan 3 ülke
Euro Bölgesi ülkelerinde 0 (sıfır) faiz varken Japonya, Danimarka ve İsviçre'de negatif faiz uygulanıyor.
İsrail Merkez Bankası(BOI), gösterge faiz oranını 50 baz puan artırdı. BOI'dan yapılan açıklamaya göre, yüzde 2,75 olan faiz oranı yüzde 3,25'e çıktı.
Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz oranında değişikliğe gitmedi. BoJ'un faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, gösterge faiz oranının yüzde -0.10 olarak kalmasına karar verildiği belirtildi.
2 - Diyanet İşleri: Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, “Alışveriş de faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır.
Faiz, dünyada da ahirette de azabı çetin olan büyük bir günahtır. Aziz Kardeşlerim! Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Onlardan biri de faiz yemektir. Her kim faiz yerse kıyamet gününde deli ve çarpılmış olarak gelir.” Daha sonra Efendimiz (s.a.v.) tefsirini yaptığımız ayet-i kerimeyi okumuştur: Faiz yiyenler kabirlerinden ancak Şeytanın çarpmış olduğu, delirmiş bir şahıs gibi kalkarlar.
Bu bakımdan İslâm'a göre kâr helâl; faiz haram kabul edilmektedir. Kur'an-1 Kerim'de Allah şöyle buyurur: “Allah, alışverişi he- lâl, ribâyı (faizi) haram kılmıştır..." (Bakara Suresi, 275).
Bazılarına göre faiz alan veren ve aracı olan işlerini kolaylaştıran sınıfına girer aldıkları para haramdır ve bununla ev geçindirenlerin yemekleri yenmez...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri