Risk Kapasitesi: Kurumun olumsuz bir olayın etkisini atlatma kabiliyetidir. Diğer bir anlatımla, kurumun ne kadar büyük bir sarsıntıya dayanabileceğidir. Risk ka- pasitesi nakit miktarıyla, diğer kaynaklarla veya kredi imkanlarıyla ölçülebilir.
Risk Tanımı: Zarar, kayıp, tehlike veya hasar olmasına yönelik belirsizlik içeren unsur, etken veya gidişattır.
Finansal piyasalarda olumlu beklentilerin artmasıyla birlikte artan, olumsuz beklentilerle azalan alım yapma isteğidir.
Risk Değeri: İhtimal x Frekans x Şiddet formülü ile hesaplanır.
Bireylerin finansal konularda karar alırken karşılaştığı birçok alternatif, risk ile ilişkilendirilmektedir. Bir yatırımcının karar verme sürecinde risk karşısında gösterdiği tutum, risk alma tutumu olarak ifade edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Organizasyonlar ve paydaşlar farklı derecelerdeki riskleri, riske karşı tutumlarına bağlı olarak kabul etme eğilimindedir. Risk Tutumu, üç risk faktöründen - risk iştahı, risk toleransı, ve risk eşiğinden etkilenir.
Risk, birimin amaç ve hedeflerine ulaşması ve görevlerin tam olarak yerine getirilmesini engelleyen, öngörülemeyen tehlikelerin meydana gelmesi ve büyük zararların ortaya çıkmasına neden olan olaylardır.
Yatırım fonu almak isteyen yatırımcılar fonların risk derecesini öğrenerek kendi risk tercihlerine göre yatırım yapabilirler. Puanlamada 1 en düşük risk ve 7 en yüksek risk seviyesini gösterir.
Risk değeri zaman içinde değişebilir. Risk Değeri 1 ila 7 arasında bir değer alır. 1 en düşük oynaklık seviyesini, 7 ise en yüksek oynaklık seviyesini gösterir. Risk Değeri için SPK Fon Rehberi'nde belirtilen metodoloji kullanılarak 5 yıllık getiriler üzerinden hesaplama yapılır.
Risk/getiri, R/R veya kısaca R oranı, bir yatırımcının olası getiri karşısında aldığı riski hesaplar. Aslında bunun her yatırımda riske ettiğiniz her 1 ABD doları için potansiyel kazancınızı ne olduğunu gösterdiği söylenebilir. Bunun hesaplanması ise bir formüle dayanır ve oldukça kolay hesaplanır.
❖Risk Toleransı; yönetimin, herhangi bir önlem almaya gerek görmediği, maruz kalmaya hazır olduğu risk seviyesidir.
Bir şirketin edindiği misyon ve vizyon doğrultusunda şirketin onaylayabileceği geniş boyuttaki risk düzeyini ifade etmek için risk iştahı terimi kullanılır. Bu terim idarelerin ve kurumların, amaçlarına ulaşmak adına dayanabileceği, kabul edebileceği riskin düzeyini belirlemektedir.
Risk, başarısızlık, zarar, kayıp veya olumsuz bir sonuç olma olasılığıdır. Riskin dogru bir şekilde ölçülmesi, doğru veriler ve etkili analiz yöntemleri ile mümkündür. Risk yönetimi, bir organizasyonun risklerini minimize etme ve fırsatlara odaklanmasını sağlama sürecidir.
– Birinci yaklaşımda risk, belirsizlik anlamına gelir. Bu durumda hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar içerebilir. – İkinci yaklaşımda risk tehdit / tehlike anlamına gelir.
Risk çoğu zaman istenmeyen bir olayın oluşma olasılığına ilişkin istatistiksel verilere dayalı olarak ölçülebilen bir kavramdır. Belirsizlik bir olayın oluşma olasılığının verilerle belirlenemediği durumları ifade eder (Yılmaz, 2005).
Risk analizi,Bir işletmenin yaptığı faaliyetler sırasında olması muhtemel potansiyel tehlikelerin tanımlanarak, bunlara ilişkin risklerin kıymetlendirilmesi ve böylece gerçekleşmesi beklenen ve muhtemel risklerle ilgili kontrol tedbirlerinin alınmasına ilişkin yöntem ve esasların tümüdür.
Risk Profili, kabul ettiğin risk miktarını ifade eder. Risk Profil Anketi ise BES'e yatırım riskine olan duyarlılığını ölçerek risk profilinin belirlenmesine ve beklentilerini doğru olarak karşılayabilmemiz için sana uygun BES formunun önerilmesine imkan sağlayan bir araçtır.
Risk analizi, iş yerlerinde çalışma şartlarından veya işin yürütülmesindeki koşullardan kaynaklanan çeşitli sakıncaların olasılığı için yapılan tespit çalışmasıdır. Bu riskler nedeniyle çeşitli sıklık ve büyüklükte iş kazaları ve meslek hastalıkları meydana gelmektedir.
Bir kıymetin sistematik riski beta ( ß ) ile ölçülür. Beta katsayısı, belirli bir hisse senedinin, ne ölçüde pazarla birlikte hareket ettiğini gösteren bir ölçüttür. Sistematik riski düşük olan menkul kıymetin beta değeri < 1 ve sistematik riski yüksek olan menkul kıymetin beta değeri > 1'dir.
İş yerinde var olan yada dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi , belirlenen tehlikelerin riske dönüşmesine yol açacak faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek değerlendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gereken çalışmalardır.
Risk analizini uygulamak için öncelikle risk yönetiminin bazı aşamalarını dikkate almak gerekir. Şirketler için risk yönetimi, risklerin tespit edilmesi ve sınıflandırılması ile başlar. Daha sonra ise plana geçmeden önce şirketin neyi nasıl yapacağına karar vermesi gerekecektir.
Risk kavramının unsurları incelendiğinde, riskin iki unsuru olarak belirsizlik ve bu belirsizliğe maruz kalma durumu ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri