Sağ kaburga altında ağrı, aslında karın bölgesindeki bir sorunun belirtisi olabilir. Karın bölgesindeki organlar, sağ kaburga altında da ağrıya neden olabilir. Örneğin, karaciğer, safra kesesi, pankreas ve böbrekler sağ kaburga altında ağrıya neden olabilir.
Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Göğsün sağ tarafında oluşan ağrılar genellikle akciğer sorunları, reflü, hazımsızlık ve kaburga hasarları gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Sağ göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı hissi ise kaburga yaralanmaları ve mide hastalıklarında sıklıkla görülen bir şikayettir.
Kalın bağırsakta gaz sıkışması: Sindirim sistemi problemleri, özellikle kalın bağırsakta gaz birikmesi ve sıkışması sol kaburga ağrısına yol açabilir.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde ameliyat dahil farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kaburga ağrısı ne zaman tehlikelidir? Kaburga ağrısının şiddetli bir şekilde devam ettiği ve geçmediği durumlarla birlikte derin nefes alırken zorlanma meydana geliyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Özellikle zatürre, akciğer enfeksiyonu veya akciğer kanseri gibi durumlarda, ağrı sağ kaburga altında hissedilebilir. Bu durumda, ağrı genellikle nefes alıp verme sırasında artar ve öksürük ile de şiddetlenebilir. Eğer akciğer sorunu şüphesi varsa, bir doktora görünmek önemlidir.
Gaz sıkışması az da olsa bel ağrısı ya da vücudun başka bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Özellikle gaz sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan durum bel, sırt, kasık ve göğüs ağrısına yol açabilir.
Karın sağ üst bölümünde olan ağrılardan karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ve ülser sorunları sorumlu olabilir. Karın sol üst bölümünde olan ağrılarının sebebi dalak, pankreas, ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir.
Kaburga kırıkları akciğerde hasar yapmamışsa kemik uçlarının uçuca gelmesi ile hastanın durumuna göre en az 4 ila 6 haftada iyileşir. Ancak özellikle çok hareket eden, sigara içen ve sık öksüren kişilerde bu kırığın kaynaması gecikir.
Tedavi Yöntemleri
Kaburga ağrısının tedavisi, ağrının nedenine bağlı olarak değişebilir. Eğer kaburgalarınız zorlanmışsa, dinlenmek ve ağrılı bölgeyi soğuk kompreslerle tedavi etmek yararlı olabilir. Ayrıca, ağrı kesiciler de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisidir. Ağrının özellikleri: Ağrı göğüs ortasındadır, 20 dakikadan fazla, genellikle de saatlerce sürer. Ağrı, şiddetli ve künt vasıftadır.
Mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, fibrokistik hastalıklar, adet öncesi sendrom, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri ve kanser nedeniyle görülen bir semptomdur. Aynı zamanda gebelik dönemi, süt kanallarının tıkanması, emzirme, kistler, apseler ve meme kanserinden dolayı da meme ağrısı görülebilir.
Ağrı, sabit veya ciddi düzeyde ise idrar yolu veya böbreklerde bir enfeksiyon ya da dehidratasyon, böbrek kanseri veya böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Şiddetli böğür ağrısı aniden ortaya çıkarsa bu böbrek taşına işaret ediyor olabilir.
Göğüs ağrısının yaygın olarak görülen nedenleri kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi kalp sorunları, hazımsızlık ve gastrit gibi mide ve sindirim sistemi sorunları, akciğer hastalıkları, bronşit ve zatürre gibi solunum yolu problemleri, kaburga yaralanmaları ve eklem iltihaplarıdır.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Kadınlarda sağ böbrek ağrısı, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu , böbrek kisti, böbrek kanseri, gebelik gibi durumlar sağ böbrek nedenleri arasındadır. Böbrek ağrısı, sırt ve kaburga bölgesinde şiddetli bir şekilde hissedilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Sağ üst karnınız karaciğerinize, safra kesesine ve safra kanallarına ev sahipliği yapar. Sağ böbreğiniz de bu bölgede bulunur. İnce ve kalın bağırsağınızın ilk bölümleri de buradan geçer.
Karnın sağ üst kısmında karaciğer, safra kesesi ve safra kanalları bulunur. Sağ böbrek arka taraftadır. İnce ve kalın bağırsakların ilk bölümleri de buradan geçer.
Safra kesesinde taş oluşumu veya başka bir hastalıktan dolayı organın iyi çalışamaması durumunda hazımsızlık, gaz şikayetleri, karnın sağ üst tarafında ağrı, sırt ağrısı gibi şikayetler görülebilmektedir.
Gaz sancısı belirtileri nelerdir? Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Gaz sıkışması karın ağrılarıyla başlayıp, sırta kadar vurabilmektedir. En doğru olanı gaz sıkışması ağrıları yaşandığında en yakın sağlık merkezine başvurmaktır. Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir. Gaz, ağrıya, rahatsızlığa ve utanmaya neden olabilir ancak ciddi bir sorun değildir.
Sıcak Uygulamalar: Ağrılı bölgeye sıcak kompres yapmak, ağrıyı hafifletebilir. Ağrı Kesiciler: Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID), ağrı ve inflamasyonu azaltmada etkili olabilir. Fizik Tedavi: Kasları güçlendiren ve esneten egzersizler, bel ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Karın üst bölümünde, göbek ile kaburga kafesi arasındaki bölgeden ve tam orta hattan kaynaklanan fıtıklara epigastrik fıtık adı verilir.
Akciğer saplanan bir kaburga kırığına erkenden müdahale edilmediği takdirde hasta hiçbir şekilde nefes alamayacağı için hayatını kaybedebilir. Fakat kaburga kırıklarının çok az bir bölümü bu kadar büyük bir kırıktır. Akciğere saplanmaları çok da kolay değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri