Kalp çarpıntısının ortaya çıkmasında kalpteki elektrik akımları ve kas yapılarının kuvveti büyük öneme sahiptir. Kalp kaslarının gelişimini ve kuvvetini ise mineraller ile vitaminler belirler. Birçok insanda ortaya çıkan B12 vitamin eksikliği kalp çarpıntısının dolaylı sebepleri arasındadır.
Zira gribal hastalıklar ve D vitamini eksikliği kalp çarpıntısı nedenlerindendir.
C vitamini kalp çarpıntısı, kalp krizi ve felç riskini azaltırken, kalp fonksiyonunu geliştirir, kalp çarpıntısıyla alakalı belirtileri hafifletir, kalbe kan ve oksijenin ulaşmasına yardımcı olur, tansiyonu düzenler, kalp çarpıntılarının önemli nedenlerinden olan dalgalı hormon seviyelerini dengeler.
Potasyum eksikliği belirtisi oldukça ciddi problemdir. Kalp ritim bozukluğu bunlardan birtanesidir. Uzun süren ishaller, sürekli kullanılan lavman, böbrek fonksiyon bozuklukları, alkol kullanımı, yoğun tuz tüketimi de potasyum eksikliğine sebep olabilir.
Potasyum, sağlıklı sinir sistemi ve düzenli kalp ritmi için önemli bir mineraldir. Sodyumla birlikte vücudun sıvı dengesini kontrol eder.
İlgili 29 soru bulundu
Özellikle mineraller hücre korunması ve sağlıklı diş, kemik ve cilt yapısı için büyük önem taşır. Bunun dışında kan basıncı, kalp ritmi, kas fonksiyonları, vücuttaki sıvı dengesinin muhafazası, üreme ve daha pek çok fonsiyonda önemli rol oynarlar.
Sudaki potasyum: Potasyum, vücuttaki sodyum ile işbirliği yaparak vücudun su ve elektrolit dengesini sağlar. Kalp ritminin düzenlenmesini sağlayarak hayati bir rol üstlenir.
Kalp kaslarının gelişimini ve kuvvetini ise mineraller ile vitaminler belirler. Birçok insanda ortaya çıkan B12 vitamin eksikliği kalp çarpıntısının dolaylı sebepleri arasındadır. Kan yağlarını düzenleyen vitaminler de kalp çarpıntısının gelişmesinde oldukça etkilidir.
B12 eksikliği de tıpkı demir eksikliği gibi kansızlığa neden olabilir. Bu durumda çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, göz kararması gibi sorunlara neden olabilir. Yaşla birlikte B12 emilimi ve vücutta depolanma yeteneği azalır. 65 yaş üstü kişilerde B12 depresyon riskini artırır.
B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
D vitamini fazlalığında ağız kuruluğu, gözde kızarma, cilt kuruluğu, kaşıntı, bulanık idrar, böbrek taşı, kanda kalsiyum yükselmesi, kas krampları, kabızlık, bulantı, kusma, kemik ağrıları, çarpıntı, kalp ritm problemleri, baş dönmesi gibi şikayetlere neden olabildiği gibi böbrek ve kalp yetersizliği de yapabilir.
Ritim Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi. Kalp çarpıntısı, kan basıncı yüksekliğinin, korku, endişe, stres durumlarının, aşırı kafein ya da alkol alımının sonucu olabildiği gibi kalp ritim bozukluğunun (aritmi) belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
B12 vitamini hücre yaşlanmasının önüne geçer. Sinir hücrelerini onarır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Felce ve yüksek tansiyona karşı damarları korur.
Ritim bozukluğu, kalp krizi ve inme riski azalır. Kalp sağlığı için tercih edilen Mg takviyeleri Mg Taurat, Mg Glisinat, Mg Oratat ve Mg Sitrat. Bu moleküller enerji yolaklarında görev alarak kalp ve damar sağlığını güçlendirir.
Halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve iş yaparken nefes darlığı en sık görülen şikayetler arasında yer alıyor. Kansızlığın hızlı geliştiği durumlarda örneğin kazalara bağlı ciddi yaralanmalarda ya da ani gelişen mide kanamasında yukarıda belirtilen bulgular dışında bayılma, şok, hatta koma dahi gelişebiliyor. Prof.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
D vitamini, kalp sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. D vitamini seviyesi düşük olan kişilerde kalbe bağlı ölüm, inme, hipertansiyon ve şeker hastalığı daha fazla görülmektedir.
Kalp çarpıntısına iyi gelen şeyler arasında; muz, yoğurt, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, yeşil yapraklı sebzeler, çiğ kuruyemişler, kabak çekirdeği ve bitter çikolata başta yer alır. Bunların dışında tarçın tüketimi de kalp çarpıntısına iyi gelir ve kalp sağlığını korur.
Ani ölümlere neden olabilen kalpteki ritm bozuklukları, kalbin kendisinden kaynaklanabildiği gibi kalbinde hiçbir sorun olmayan kişilerde de görülebiliyor.
Beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, aktif ya da hareketsiz yaşam gibi etkenler, ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Enerji içeceklerinin aşırı tüketimi, çok şiddetli ritim bozukluklarına neden olabilir.
Magnezyum, beyin ve kalpte diğer organlara nazaran daha yoğun olarak yer almaktadır. Magnezyum kan basıncının normal seviyede seyretmesine, kemiklerin güçlü ve kalp ritminin sabit kalmasına yardımcı olur.
Vücuttaki kalsiyum ve potasyum oranı kalp ritmini etkiliyor
Kalbin belli bir ritimde çalışması gerekir. 60 saniye içinde belirli sayıda kalp atımının, düzenli şekilde gerçekleşmesi büyük önem taşır. Aksi durumlar kalbin performansını olumsuz yönde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri