Genellikle giyim tekstil malzemelerinden biri olan ribana kumaş, 2×2 ve 1×1 iki sıra düz ve iki sıra ters ilmekle örgü tekniğiyle elde edilen kumaş çeşididir. Örülme ve ip yapısı sayesinde esnek bir yapıya sahip olan kumaş, kesilebilir ve kesilen kenarları kıvrılma yapmaz.
Ribana kumaş, iki sıra düz ve iki sıra ters olmak üzere örülen kumaşa verilen isimdir. Bu örgü şekli çok esnek bir yapıya sahip olmasını sağlamaktadır. Bunun dışında yine örülme şekli tasarımının kolaylıkla yapılabilmesinde de etkilidir.
Tekstil malzemelerinden biri olan ribana kumaş, yapım aşamasında kullanılan malzemeler nedeniyle kimyasala maruz kalmaz. Gayet doğal bir ip örme şekliyle elde edilen kumaş, kullanıcının alarjisi olmadığı müddetçe sağlığa zararlı bir yanı gözlemlenmemiştir.
Kullanımı rahat olan kumaş çeşitlerinden biri olan ribana, özel dikişi ve örülme şekliyle esnek yapısına kavuşturulmuştur. Renklendirme ve dikilme işlevleri yapılabilen kumaş, yıkanması kolay, ütüleme ve kurulama işlemleri görebilen kullanışlı malzemelerden biridir.
Ribana en çok giyim sektöründe tercih edilen bir kumaştır. Kalın olduğu ve ısıyı tutabildiği için genel olarak kış aylarında tercih edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ribana, pamuktan üretilen doğal bir kumaştır. %100 pamuktur.
Ütü istemeyen bu ürün, yıkandıktan sonra da aynı kalite ile kullanmaya devam edilebilmektedir. Suya girince çekme yapmamaktadır. Şıklığını kaybetmemesi için düşük sıcaklıkta, tercihen 30 derecede, yıkanması önerilmektedir. Uzun ömürlü olmasıyla dikkat çeken bu kumaşın ince, hafif ve esnek bir yapısı vardır.
Poplin, 15. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmış bir terimdir. Adını, Avignon kentinde bulunan ve genellikle o dönemin en popüler ham maddesi olan ipekten üretilen papelino adı verilen kumaştan alır. Bu materyal 20. yüzyıla kadar yoğun olarak kışlık elbise yapımında tercih edilmiştir.
Ribana Kumaşın Özellikleri
Boyuna esneme özelliği vardır. Kesilen kenarlardan asla kıvrılma yapmaz. Bazen son ilmekten kaçma görülebilir. En önemli özelliklerinden biri ise iki örgü tabakası arasında hava tuttuğu için vücut ısısını dengede ve sıcak tutar.
Jarse kumaşlar, stabil örme kumaş olarak tanımlanabilmektedir. İki yüzünün de aynı olmasıyla kumaş çeşitleri arasında öne çıkmaktadır. Sıkı örme yapılarıyla da dikkat çekmektedir. Diğer kumaşlarla birlikte de sıklıkla kullanılmaktadır.
Ribana kumaşlar, penye kumaşların aksine vücudu sıcak tutma ve soğuğu geçirmeme özellikleri ile öne çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmez iç giyim ürünleri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda geniş bir enine esneme payının bulunması, ürünlerin 1 beden kadar büyümesini sağlamaktadır.
Ribana atlet, dokusu ve kullanışlılığı ile tercih edilen oldukça kaliteli atlet modellerinden bir tanesi olarak kabul edilir. Atlet modellerinin çeşitliliğinde oldukça önemli bir rol üstlenen ribana atletlerin bu isimle anılmasındaki en önemli husus ribana kumaştan imal ediliyor olmalarıdır.
"Hazır giyim ürünlerinde şardonlu swet, şardonlu eşofman gibi tabirleri sıkça duyabilirsiniz. Şardon aslında bir kumaş çeşidi değildir. Aslında iki iplik, üç iplik ve ribana gibi kumaşlar üzerinde yapılan tüylendirme işlemine verilen isimdir.
Şardonlu kumaş yapısı, kalın yapıya yani ipliğe sahip kumaş türlerinin üzerinde tüylendirme yapıldığı zaman ortaya çıkmaktadır. Bu yapının ortaya çıkabilmesi içinde kumaş içinde liflerin çekilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kumaş türleri daha tüylü yani şardonlu bir yapıya sahip olmaktadır.
Ribana Kumaş Nedir ? Ribana kumaşlar çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine göre çapraz bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen çift katlı örme kumaşlardır.
Ribana kumaş, tekstil sektöründe oldukça fazla tercih edilmekte olan kumaşlardan birisi olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda günlük kullanım içinde ribana kumaşın oldukça fazla tercih edildiği söylenebilir. Üst giyim, elbise, şapka ve çorap üretiminde ribana kumaş sıklıkla tercih edilmektedir.
İlk zamanlar yün ile elde edilen bu kumaş türü, örme kumaş çeşitleri arasında üretimi ve bakımı kolay olan malzemelerden biridir. Süprem kumaş nasıldır; hafif ve zarif bir görüntü elde edilebilen kumaşın, dayanıklı iplik yapısıyla uzun süre kullanılabilen kaliteli kumaş çeşitlerinden biri olduğu bilinmektedir.
Viskon kumaş, tekstil ürünü olarak, niteliği oldukça yüksek olan bir üründür. Nem emiciliği özelliği fazla olan viskon kumaşın yapısında bulunan selüloz, pamuk ile arasındaki benzerliğin ortaya çıkma nedenidir. Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş için, kayın ağacından imal edilen bir ham madde olduğu söylenebilir.
Ayrobin kumaş, özellikle elbise yapımında kullanılan bir tür kumaştır. Pamuklu ve polyester ipliklerin bir karışımıdır ve bu sayede hem dayanıklı hem de yumuşaktır. Bu kumaş, özellikle yaz aylarında giyilen elbiseler için idealdir, çünkü rahat bir dokuya sahiptir ve nefes alabilen bir yapıya sahiptir.
Kadife kumaşlar
Kadife kilolu gösteren bir kumaş. Kadife pantolon ve etek tercihi yaparsanız olduğunuzdan daha hacimli görünme ihtimalini de göze almalısınız. Kadife kumaş yerine krep gibi ince kumaş seçenekleri daha şık ve ince görünmeniz sağlar.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Sentetik kumaşlar ile üretilen tüm kıyafetler terlemeye neden olmaktadır. Bu nedenle mümkün oldukça doğal liflerden hazırlanan ve nefes alabilen kumaşlar tercih edilmelidir. Terletmeyen iç çamaşırı kumaşlarının başında ise; pamuklu kumaşlar, bambu kumaşlar ve modal kumaşlar yer almaktadır.
Peki sütyen kumaşı ne olmalı? İç çamaşırlarında sık sık kullanılan pamuklu kumaş, sütyeniniz için idealdir. Pamuğun doğal hammaddesi, yumuşak notaları ve gevşek dokuması, vücudunuzun hassas bölgelerindeki ince derinin hava almasını kolaylaştırır.
İç giyim ürünleri, doğal pamuklu veya lifli kumaşlardan imal edilmelidir. Yumuşak kumaşlar, yıkamaya dayanıklı olmalı ve zaman içinde yumuşaklığını kaybetmemelidir. Yıkama sonrası sararma olmamalıdır. Kumaşlar teri transfer edebilmeli, hava geçirgenliğine sahip olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri