Bu ikili tasnifte Kur'an'ın Kur'an ile tefsir edilmesi, sünnet ile sahabe ve tabiûn sözü ile tefsir edilmesi rivayet tefsiri olarak kabul edilmiştir. Dirayet tefsiri ise kabaca, Kur'an'ın dil, kelam, fıkıh gibi yönlerden tefsir edilmesi olarak tanımlanmıştır.
Rivâyet Tefsîri: Kur'ân'ı, Fatiha Sûresinden başlayarak, Nas Sûresine kadar, âyet âyet, sûre sûre; Kur'ân-ı Kerîm, Resûlüllah'ın (asm) sünneti, Sahabe ve Tâbiûn sözlerine (kaynaklarına) dayanarak yapılan tefsire, Rivayet tefsiri” denmektedir. Buna “naklî tefsîr” veya “me'sur tefsîr” de denilir.
Yüksek İslam Ahlakı 'Dirayet', bilmek, tanımak, akıl, zekâ, yetenek, derin görüş sahibi olmak, derinliğine vakıf olmak demektir.
Peygamber'in hadisleri ile açıklanmasına ve yorumlanmasına dayanır. Buna karşılık dirayet tefsirleri, rivâyet tefsirlerinde saydığının hususlarla birlikte dil, edebiyat, dinin genel prensipleri ve diğer genel bilgilere dayanılarak yapılan tefsirlerin genel adıdır.
Rivayet Tefsirinin Özellikleri
Bu tefsir türünde müfessir Kur'an ayetlerini, ilgili hadislerle ve rivayetlerle tefsir etmeye çalışır. Rivâyet tefsiri menhecini uygulayacak olan müfessirin, hadis ilmine çok fazla ihtiyacı olduğu için, bu usulü benimseyen müfessirlerinin çoğunun, muhaddislerden olduğu görülmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu ikili tasnifte Kur'an'ın Kur'an ile tefsir edilmesi, sünnet ile sahabe ve tabiûn sözü ile tefsir edilmesi rivayet tefsiri olarak kabul edilmiştir. Dirayet tefsiri ise kabaca, Kur'an'ın dil, kelam, fıkıh gibi yönlerden tefsir edilmesi olarak tanımlanmıştır.
Rivayet tefsiri, İslam dinine ait bir terim olup, Kur'an'ı yine Kur'an ayetleri ve peygamber ile sahabilerden gelen rivayetlerle yorumlama şeklinde yapılan tefsir türüdür. Bazı kaynaklar, bu rivayetler içine tabiin rivayetlerini katsa da bazıları bunu kabul etmez.
1. Rivayet Tefsiri. Tefsir için kaynak olarak sadece Kur'ân-ı Kerîm'i, Resûl-i Ekrem'in sünnetini, sahâbeyi ve sahâbeden faydalanan nesli esas alan ve “me'sûr tefsir” diye de adlandırılan rivayet tefsiri yaklaşımına göre müfessir bu yollarla gelen bilgiyle yetinir ve Kur'an'ı bu kaynaklara dayanarak yorumlar.
Bu dönemde yazılan tefsirlerde, rivayetle beraber dirayet tefsiri de kendini göstermiştir. Eldeki bilgilere göre, Kur'an'ın baştan sona kadar tefsir edilerek yazılan ilk tefsir kitabı, Mukâtil b. Süleyman'ın bu dönemde yazılmış olan “Tefsîru Mukâtil b. Süleyman” adlı eseridir.
Bundan dolayı tefsirleri, rivâyet ağırlıklı ve dirâyet ağırlıklı tefsirler şeklinde iki kısma ayırmanın daha doğru olduğunu söyleyebiliriz.Taberî tefsiri, rivayet tefsiri olarak bilinmesine rağmen, dirayet tefsirlerinin özelliklerini de taşımaktadır.
Hadis ilmi rivâyetü'l-hadîs ve dirâyetü'l-hadîs diye iki kısma ayrılır. Kabul veya red açısından râvi ve mervînin durumunu bildiren kaideler ve meseleler bütününü ifade eden dirâyetü'l-hadîs aynı zamanda “ulûmü'l-hadîs, mustalahu'l-hadîs, kavâidü'l-hadîs, usûlü'l-hadîs” şeklinde de adlandırılır (M.
Dirâyet tefsîri kendi arasında ikiye ayrılır: a. Mutlak Dirâyet tefsîri. b. Mukayyed Dirâyet tefsîri.
Tefsir ilmi, genel olarak rivâyet ve dirâyet tefsirleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlarla birlikte zamanla daha çok dirâyet tefsirinin alt kolları olan mezhebî, işârî, fıkhî, içtimâî ve ilmî tefsir gibi ekoller ortaya çıkmıştır.
Rivayet, hadis ilminde hadisi usulüne uygun olarak ve aktarma metotlarını belirterek kaynağına dayandırmak demektir. Hadislerin aktarılması ve derlenmesi, ilk dönemden itibaren üzerinde hassasiyetle durulan bir konu olmuştur.
Hadisi kaynağına isnat ederek nakletmek anlamında terim. Sözlükte “sulamak, su başına gidip kana kana su içmek; nakletmek” mânalarındaki rivâyet kelimesi terim olarak “hadisi vb. haberleri senediyle nakletmek, onları söyleyene veya yapana isnat etmek” anlamında kullanılır.
1- Kur'ân-ı Kerim ve Rivâyet
bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber, ensâb, şiir, eyyâmu'l-arabla ilgili bilgiler ezberlenerek aktarılmaktaydı. Şifâhî rivâyetin yanında bazı şairlerin şiirlerini yazdığı da bir gerçektir. Arap şiirinin tedvini ile hadislerin tedvini arasında benzerlikler bu- lunmaktadır.
Halkımız, eğitim seviyeleri ne olursa olsun tefsirleri bilgi kaynakları olarak görmelidirler. Bu takdirde Fahreddin er-Râzî'nin, Kurtubî'nin, Şevkânî'nin, Elmalılı Hamdi Efendi'nin, Seyyid Kutub'un, Mevdûdî'nin ve Süleyman Ateş'in tefsirleri bizi Kur'ân'ın âyetlerini açıklama bakımından mutlak doğrulara götürmez.
Gerçekten Kurtubi mukaddimede verdiği bu esaslara uymuş ve rivayet ağırlıklı, son derece faydalı bir tefsir ortaya koymuştur. Tefsirde rivayete ağırlık verilmesi yanında dirayet ihmal edilmiş değildir. Yaptığı alıntılarda genel olarak kaynak göstermiştir.
Tefsirler; rivayet tefsiri ve dirayet tefsiri olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.
Sûfînin kalbine doğduğu kabul edilen işaretlere dayanarak âyetleri yorumlaması; mutasavvıfların bu yöntemle yaptıkları tefsirler için kullanılan bir tabir.
Tefsir kitabı okumak için de muhakkak Kur'an ilimleri diye bilinen hazırlık kitaplarından biri okunmalıdır. Daha sonra da tefsir kitapları okunmalıdır.
"Tefsir iki kısımdır; Birisi: Malum tefsirlerdir ki, Kur'an'ın ibaresini ve kelime ve cümlelerinin mânâlarını beyan ve izah ve isbat ederler." Sünnette de hem lafzî, hem manevî tefsir örneklerini bulmak mümkündür.
Tabiin devri
Abdullah bin Abbas, bu dönem müfessirlerinin başında gelir. Tabiiler devrinde Mekke okulunu kuran İbn Abbas'tır. Öğrencileri olan: Mücahid (ö.721), Atâ bin Ebu Rebah (Ö. 733), İkrime (ö. 723), Said bin Cübeyr (ö. 714), Tavus (ö. 724) Abdullâh İbn Mesud Irak okulunu kurmuştur.
Basılan ilk Kur'an tercüme ve tefsiri, Hıdır b. Abdurrahman el-Ezdî'nin et-Tibyân fî tefsîri'l-Ķur'ân adlı eserinin Ayıntablı Mehmed Efendi tarafından Tefsîr-i Tibyân adıyla gerçekleştirilen çevirisidir (Bulak 1257).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri