Kalkandere, Rize ilinin batısında yer alan ilçedir. İlçe, Rize merkez, İyidere, İkizdere ve Trabzon ilinin Of ilçeleriyle çevrili 95 km² lik alana sahiptir. Deniz sahiline uzaklığı 13 kilometre mesafededir.
Nüfusun toplamı 7995 Erkek, 5713 Bayan nüfusundan oluşmaktadır. Nüfus kayıtlarında 55.000 dolayında olan canlı nüfusun 13708 inmesi, ilçemiz halkının ekonomik nedenlerden dolayı ilçe dışına ikamet ettiğini göstermektedir.
Kalkandere nahiyesi 27.06.1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı kanunla ilçe olmuştur.
Çoruh vadisinde yerleşmiş olan Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve taraftarları 1195 tarihinde doğudan yeni-Kıpçakların gelişinden rahatsız olarak Bizans idaresindeki Rize ve Trabzon bölgesine gelip yerleşmişlerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Nüfus miktarı bakımından merkez ilçeyi, Çayeli (42206), Ardeşen (40341) ve Pazar (30471) ilçeleri takip etmektedir. Hemşin (2022), Çamlıhemşin (5976) ve Derepazarı (7200) ilçeleri ise ilin en az nüfuslu ilçelerini oluşturmaktadır (Tablo 2).
Lazca bilen nüfus
Oran olarak, en fazla Artvin'de (%5.8), Rize'de (%2.0), Sakarya'da (%0.7), Kocaeli'de (%0.7), Bolu'da (%0.5), Bursa ve Muş'ta ise (%0.1) anadil olarak Lazca konuşmaktaydı. Bu nüfusun 3.943'ü sadece Lazca konuşabiliyordu.
Kalkandere'de 35 yerleşim .
Listenin en başında 5 bin 949 kişilik nüfus ile Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü Köyü oldu. İkinci sırada ise 5 bin 164 kişilik nüfusu ile Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Doğansu köyü oldu.
Bingöl merkeze bağlı Çavuşlar köyü, 5 bin 250 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en büyük köyü olma unvanını elinde bulunduruyor. Kent merkezine 27 kilometre uzaklıkta olan 450 haneli köyün 13 mezrası, 5 camisi, sağlık ocağı, ilköğretim okulu bulunuyor.
İlk sırada 1.233 köy ile Sivas yer alırken, hemen ardından en çok köylerden birine sahip olan Kastamonu 1.054 köyü ile 2. geliyor. 3 sırada ise Çorum 759 köy oranına sahipken, Tokat 614 köy ile 4. sırada yer alıyor.
Lazlar; Rize'nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çamlıhemşin ilçelerinde ve Artvin'in Hopa, Arhavi, Borçka ilçelerinde yaşarlar. Rize ve Artvin'in Laz olmayan bazı köylerinde de yaşamlarını sürdürürler. Örnek olarak Rize'nin girişinde ki Kalkandere ilçesinde küçük bir köyde göçmen Lazlar yaşamaktadır.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Rize'ye bağlı 11 ilçe, bu ilçelere bağlı 6 belde ve 347 köy bulunmaktadır.
Gerçek inancını dışa vurmayan kesimi saymazsak, Hemşinliler bugün Sünni-Hanefi mezhebine bağlı Müslümandırlar.
Ardeşen Kilisesi Rize ilinin Ardeşen ilçesinde Çiftekavak (Cibist̆asi) mahallesinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin Trabzon Metropolitliğine bağlı yıkık bir kilise kalıntısıdır. Kilisenin Orta Çağ'da (Geç Bizans Dönemi) yapıldığı düşünülmektedir.
Rizeliler En Çok ve En Az Nerede Yaşıyor? Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2022 yılı verilerine göre, Rizelilerin en fazla ikamet ettiği il İstanbul olurken, en az ikamet edilen il ise Kilis oldu. ADNKS 2022 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de nüfus kütüğü Rize olan 779 bin 339 kişi bulunuyor.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
Lazca; Güney Kafkas dilleri ailesinden olup Gürcüce, Megrelce ve Svanca ile birlikte gruplanır. Bazı dilbilimciler, birbirine çok yakın olan Megrelce ve Lazcayı, Zan dili ya da Kolhis ya da Zan dili olarak tanımlamaktadırlar.
Lazlar tarihsel olarak kentin tek yerlisidir.
Ülkemizde Köyü Olmayan Tek İlçe: Bozcaada
Çanakkale'nin iki ada ilçesinden birisi olan Bozcaada, boğazın Ege ağzının 18 deniz mili güneyinde Geyikli yük iskelesine 5 deniz mili uzaklıkta, köyü olmayan tek ilçedir.
Ege'nin gizli hazinelerinden biri olan Bozburun, Marmaris sınırları içerisinde yer alan şirin bir tatil beldesi. 10'dan fazla antik kenti bünyesinde bulunduran küçük köy aynı zamanda Türkiye'nin en zengin köyü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri