Rize'de meşhur olan şeyler arasında bulunan ve Karadeniz'in sembolü niteliğinde olan
Rize, doğal güzellikleri ile de ünlü bir şehirdir. Rize'de görülmeye değer doğal güzellikler arasında, Ayder Yaylası, Palovit Şelalesi, Fırtına Deresi, Zilkale ve Anzer Yaylası yer alır. Ayder Yaylası, Rize'nin en ünlü yaylalarından biridir.
Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir. Kivi yetiştiriciliği son yıllarda Rize'de giderek üretimi genişleyen bir faaliyettir.
Rize mutfağının öne çıkan yöresel yemekleri arasında ise; mıhlama, Laz böreği, Çayeli fasulyesi, Korkoto çorbası, hamsili pilav, Rize kavurması, Rize pidesi, hamsili pilav ve pekmezli kabak tatlısı yer almaktadır.
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
İlgili 37 soru bulundu
Rize hediyelik eşya dükkânlarına bakıldığı zaman Rize hediyelik ürünler arasında bakır tava, Anzer balı, hasır iskemle, Rize çayı, Hemşin çorabı, mısır ekmeği, şimşir kaşık, yöresel kıyafetler başta olmak üzere pek çok el yapımı yöresel ürünler olduğunu görüyoruz.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesidir. Rize'de yaz mevsimi ılık geçer.
Rize çayı, Türk çayının yapımında kullanılan siyah çaydır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki Rize ilinde üretimi yapılmaktadır.
Rize, Doğu Karadeniz'in gözbebeği olan şehirlerinden biridir. Yemyeşil yaylalarıyla ün salmış olan şehir her mevsim bol yağış alan bir iklime sahiptir. Bu yüzden simgesi haline gelmiş çay üretiminde de ilk sıralarda yer alan Rize, turizm açısından da Doğu Karadeniz'deki lider şehirlerden biridir.
Ardeşen'den Karadeniz Çayı
Rize çayı, yalnızca Rize'de değil, tüm Türkiye'de ünlüdür. Rize çayını market raflarında bulmak mümkün olsa da, en organik ve en taze çay alışverişi için Rize'ye gidildiğinde, şehirde çayın adresi olarak gösterilen Ardeşen'de bulunan Lazika Çay tercih edilebilir.
Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Huser Yaylası, bayramda ziyaretçilerin uğrak yeri haline geldi. Ziyeretçiler sosyal medyada gördükleri salıncakta sallanmanın keyfini çıkarıyor.
Ordu - Rize arası mesafe kaç km? Ordu - Rize arası yaklaşık olarak 259 km'dir.
Rize'de denize girmek için tercih edebileceğiniz diğer plajlar arasında; Sarayköy Aile Plajı, Kıyıcık Plajı, Limanköy Aile Plajı, Alipaşa Plajı, Çayeli Halk Plajı, Kemer Köyü Plajı ve Hamidiye Plajı yer almaktadır.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Rize bölgesinin genel karakteristiği olarak, denize, çay tarımına (1940'lar sonrası), zorlu dağ yaşamına ve yayla kültürüne bağlı olarak üretimde bulunan yöre insanı, kendine has şivesiyle türküler, destanlar, hikayeler, masallar, bilmeceler, ninniler, fıkralar söylemiş ve nesilden nesile aktarmıştır.
Çoruh vadisinde yerleşmiş olan Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve taraftarları 1195 tarihinde doğudan yeni-Kıpçakların gelişinden rahatsız olarak Bizans idaresindeki Rize ve Trabzon bölgesine gelip yerleşmişlerdir.
Güneysu nüfusunu etnik köken bakımından başta Türkler,Laz kökenli Türkleşmiş aileler ve kısmende Gürcüler oluşturmaktadır.
Gerçek inancını dışa vurmayan kesimi saymazsak, Hemşinliler bugün Sünni-Hanefi mezhebine bağlı Müslümandırlar.
Şehrin en popüler doğal güzellikleri; Fırtına Vadisi, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Anzer Yaylası, buzul gölleri, Gito Yaylası, Sal Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Yaylası, Elevit Yaylası, Palovit Şelalesi, Gelin Tülü Şelalesi, Arapdüzü Mesire Alanı, Bulut Şelalesi, Büyükdeniz Gölü ve Ayder Kaplıcaları'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri