Riziko, tazmin borcu meydana getirebilecek herhangi bir olayın ortaya çıkması durumuna denilmektedir. Rizikonun gerçekleşmesi durumunun olasılığının az veya çok olması, ödeme yapılması için planlanan riziko primi için son derece önemli bir faktördür. Riziko türleri ise tüm sigorta çeşitlerinde kullanılmaktadır.
Riziko kelimesi, sözlük anlamı olarak "risk" demektir.
Riziko, sözlükte risk anlamına gelen bir kelimedir. Sigortacılık sektöründe ise tazminat yaratabilecek maddi ve manevi zarar verebilecek tehlike ve durumlar için riziko kelimesi kullanılır. Sigorta sözleşmelerinde sigortalının doğabilecek olası tazminat haklarını alabilmesi için rizikolar detaylı olarak yazılır.
Sigorta hukukunun temel kavramlarından biri olan riziko, tazmin borcu yaratabilecek herhangi bir olayın ortaya çıkması durumudur. Terimsel manada ise “zarar verme kapasitesi olan kişi ya da nesne” olarak açıklanan muhtemel tehlikedir.
Sigortalı (riziko şahsı) ise hayatı üzerine sigorta sözleşmesi yapılan kişiyi ifade eder. Sigortalı ile sigorta ettirenin aynı kişi olması mümkündür.
İlgili 40 soru bulundu
Moral Riziko: Sigortalının tutum ve alışkanlıkları ile ilgili riziko kavramı. Muafiyet: Tazminatın ödenmesi sırasında, söz konusu hasarın sigortalının üzerinde kalan bölümü. Muallak Hasarlar Karşılığı: Sigortacının yıl sonu itibariyle henüz tasfiye edilmemiş bulunan hasarları için ayrılan yedek.
Riziko, sigortalanacak malın başına gelebilecek herhangi bir olayın, sigorta sözleşmesinden önce hesaplanarak maliyetinin ve poliçe bedelinin belirlenmesi olarak tanımlanıyor.
III.
Riziko; gerçekleşmesi kesin olmayan veya ölüm gibi gerçekleşmesi kesin olmakla beraber ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan ve sigortalı ile sigortacının iradesi dışında meydana gelebilecek bir olay şeklinde tanımlanabilir.
YANGIN SİGORTALARINDA EŞYA NEDİR
Sivil riziko olan konutlar için geçerli bir kavramdır. Konut içinde bulunan taşınabilir her türlü nesne eşya kavramına girer. Yemek odası, yatak odası, oturma odası, masa, sandalye, buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, müzik seti, televizyon, halı, kilim vs. gibi.
Rizikonun ağırlaşması bir hukukî olay niteliğinde olup, prim ile riziko arasındaki dengenin sigortacı aleyhine bozulmasını ifade etmektedir. Ağırlaşma, bir kişinin maddî fiili sonucunda ortaya çıkabileceği gibi; herhangi bir kişinin davranışı olmaksızın da ortaya çıkabilmektedir.
Ahlaki Tehlike, sözleşmenin düzenlenmesinden sonra taraflardan birinin davranışını diğerinin zararına etki edecek şekilde değiştirmesi riskidir. Genellikle sigorta sektöründe görülmektedir.
Türkçe'de risk kavramı eşanlamlı olarak kullanılan iki sözcük ile karşılanmaktadır: risk ve riziko. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğü'ne göre, bu iki sözcük tamamen eşanlamlı olup, risk Fransızca'dan, riziko ise İtalyanca'dan dilimize geçmiştir.
Rizikonun, sigorta ettirenin bilgisi ve davranışları dışında ağırlaşmasını ifade eden “objektif riziko ağırlaşması” sigortacıya öğrenmeden itibaren 10 gün içinde, sigorta ettirenin davranışları sonucu ağırlaşmasını ifade eden “sübjektif riziko ağırlaşması” ise sigortacıya derhal beyan edilmelidir.
1.1.Rizikoyu Taşıma Yükümlülüğü:
Sigortacı, sözleşmede öngörülen rizikonun gerçekleşmesinden doğan zarardan veya bedelden sorumludur. Sigorta sözleşmelerinde kapsam dahiline alınmış olan riskler haricinde, kapsam dışı bırakılmış riskler açıkça belirtilir. Belirtilmemiş olan riskler teminat kapsamında sayılır.
Riziko, gerçekleşmesi muhtemel bir olaydır*16*. Rizikonun gerçekleşme si iki bakımdan muhtemel olabilir: Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin belli olmaması veya ne zaman gerçekleşeceğinin belli olmaması*171 .
Riziko!, Amerikan bilgi yarışması programı Jeopardy!'den uyarlanan Türk bilgi yarışması programı. 1994'te, Serhat Hacıpaşalıoğlu'nun yapımcılığında TRT 1'de yayına başlayan programın sunuculuğunu da Hacıpaşalıoğlu yapmaktaydı.
Aşkın sigorta ne anlama gelir? Mal sigortalarında bir malın piyasa değerinden daha yüksek bir bedelle sigortalanmasıdır. Yasal olarak sigorta bedeli sigorta değerini aşamaz. Aksi takdirde, sigorta bedelinin değeri aşan miktarı hakkında sigorta sözleşmesi geçersizdir.
Sigorta poliçelerindeki ek koşullar anlamına gelen kloz, kimi durumlarda sözleşmenin var olan kapsamını artırır ya da daraltır. Esasen hukuki bir kavram olan kloz, zaman içerisinde şirketlerin inisiyatiflerine bağlı olarak değişikliğe uğrayabilir.
Zeyilname sigorta poliçelerinde herhangi bir değişiklik, güncelleme ihtiyacı durumunda düzenlenmesi gereken evraklardır. Zeyilnameler yalnızca değişiklikleri kapsamaktadır, poliçenin orijinali olarak kabul edilemezler.
İlk ateş sigortası, doktrinde ilk tehlike sigortası veya ilk riziko sigortası olarak adlandırılan sigortanın, yangın sigortaları için uygulamada kullanılan ismidir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun (“TTK”) 1462. maddesinde düzenlenen eksik sigorta türüne ait bir müessesedir.
Lehtar kavramı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde iki şekilde tanımlanır: İlk anlamı yandaş, taraftardır. İkinci anlamı ise senet metninde senet bedelinin kendisine ödenmesi yazılı olan kişidir.
Azami İyi Niyet Prensibi:
Azami iyi niyet, sigorta sözleşmesindeki taraflardan her birinin, diğerine sözleşmeyi kabul edip etmemesinde etkili olabilecek bütün bilgileri, talep edilmemiş olsalar dahi vermesini gerektir. Sigorta sözleşmesinde sigortalının beyanı esastır.
Tazminat ilkesi, sigorta şirketinin kaybın güncel değerinden fazla ödeme yapmaya onay verdiğini; bir başka ifade ile sigortalının kayıptan dolayı kar etmemesi gerektiğini ifade eder. Pek çok mal ve hasar sigortası sözleşmeleri tazminat sözleşmesidir. Sigortalanabilir menfaat ilkesi, bir diğer önemli yasal ilkedir.
Spekülatif rizikolar hem kazanma, hem de kaybetme olasılığı bulunan rizikolardır. Kâr ve zarar olasılığı farklı oranlarda olabilir ancak, sonuçta kâr ya da zarardan birisi mutlaka gerçekleşecektir. Kumar, at yarışları, spor loto oyunları gibi durumlarda karşılaşılan rizikolar spekülatif rizikolardır.
Bir sigorta bağlamında tazminat, bir tarafın, diğer tarafın zarar görmesi durumunda sözleşmeye dayalı ödeme yapma yükümlülüğünü ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri