Roka Hasadı Nasıl Yapılır? Yeterli nem ve sıcaklık değerlerine ulaşıldığında, roka tohumunun ekiminin ardından ortalama 30-40 gün sonra, rokalar hasat olgunluğuna erişiyor. Ancak düşük sıcaklık ve elverişsiz ekolojik koşullar hasat süresinin 70-80 güne kadar çıkmasına neden oluyor.
Roka Yapraklarını Seçme ve Çıkarma
Bitki 15 cm boyunda olduğunda roka hasadı yapın. Bu yüksekliğe ulaştığında, hasat edilebilecek kadar eski ve dolu olmalıdır. Yaklaşık 4-6 hafta sonra 15 cm uzunluğa ulaşmalıdır. Daha hafif bir tat için daha genç yaprakları seçin.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
➢ Rokanın ekim zamanı toprak ısısının 18 derece olduğu zamandır. ➢ Rokanın çimlenme süresi ise 6 veya 8 gün arasındadır. ➢ Roka tohumunun dikim sıklığını sıra arası 20 cm olurken sıra üzeri 1 ve 2 cm olmalıdır. ➢ Rokanın ekim ayları; Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos olarak bilinmektedir.
Roka iki yıllık serin iklim sebzesidir. Fakat tohumlar ekildikten sonra uygun koşullarda 40-50 günde yeme olgunluğuna gelir.Ticari yetiştiricilik yapan üreticiler bu üsreyi kısaltmak adına serada roka yetiştiriciliği yapmaktadırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Roka Ne Zaman Ekilir? Roka, kışın soğuk dönemlerinde ve baharın ilk günlerinde ekilebilir. Soğuk hava koşullarına dayanıklı olan bu bitki, don olaylarında bile hayatta kalabilir. İklim koşullarına bağlı olarak ekim zamanı değişebilmekle birlikte genellikle Mart-Nisan ve Eylül-Ekim ayları idealdir.
Rokalarınızın sağlıkla büyüyüp gelişmesi için sulama sıklığınıza ve miktarınıza da dikkat etmeniz gerekiyor. Roka, nemli topraklarda yetişebilen ve suyu seven bir bitki olduğundan onu susuz bırakmamalı, her gün düzenli olarak sulamalısınız.
Roka zengin bir içeriğe sahiptir. Zengin içeriği ile karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Dalakta ve karaciğerde meydana gelen şişkinliği önler. Bu yüzden günde bir öğün içerisinde roka salatasının yenmesi uzmanlar tarafından da önerilir.
Roka Salatası Yapmanız İçin Nedenler
Bilimsel ismi “Eruca vesicaria” olan roka, lahana ve brokoli gibi turpgiller ailesinden gelen bir sebzedir. Roka bitkisi yaşlandıkça yaprakları daha da acılaşır. Rokanın tohumları ise preslenerek yağı çıkarılabilir. Yabani hali ise daha çok acı bir tada sahiptir.
Bir kavanoz veya derince bir kabın içine biraz su koy, sonra da maydanoz, tere, roka gibi yeşilliklerini sapları suya girecek şekilde yerleştir. Buzdolabının kapağına yerleştirebileceğin bu kavanozlardan istediğin kadar yeşilliği kolayca alıp kullanabilirsin.
Çok tercih edilen basit ve etkili bir diğer saklama yöntemi ise kavanozlamaktır. Bu yöntem daha çok taze nane, dereotu, maydanoz, roka gibi yeşillikler için kullanılır. Bu yeşillikleri saplarının ucundan kesip ayıkladıktan sonra yıkamadan bir havlu kağıdın üzerine serin.
Roka olası zararlıları, yapraklarda delik şeklinde iz bırakan, turpgillerden ve lahana güvesidir. Ayrıca zararlı hasarı önlemek için, fidelerin örtülmesi, bitkilerin külden serpilmesi tavsiye edilir.
Hasat olgunluğuna gelmiş roka yaprakları toprak yüzeyinden kesilerek demetlenir ve satışa demet halinde sunulur.
Sararmış otlar da yine gıda zehirlenmelerine sebep olur. Normalde yeşil olarak tüketilen (maydanoz, roka, tere gibi) sebzeler, sarardıklarında besleyici özelliklerini kaybeder ve zehir salgılamaya başlar. Bu sebeple sararmış otlar yenmemelidir.
✓ Çimlenme ve bitki gelişimi 10 °C'nin altına yavaşlar. ✓ Sıcaklık sınırı 10-25 °C arasındadır. ✓ Yüksek sıcaklıklar yapraktaki aromatik maddelerin yapısının bozulmasına ve erken çiçeklenmeye neden olur. ✓ Uzun gün ve sıcaklık çiçeklenmeyi uyarır. ✓ Nemden hoşlanır. Nem düşüklüğü yaprak kalitesini bozar.
Yaprakları yeşil renkli ve dişli kenarlı olan roka, birçok sağlık faydasına sahip olmasıyla bilinir. İçerdiği yüksek miktardaki A, C, K vitaminleri, folat ve demir sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kemiklerin korunmasına ve kansızlık sorununa katkıları vardır.
Hipertansiyona karşı en iyi besinler arasında roka da yer almaktadır. Roka yüksek tansiyonu dengeler. Bu yüzden tansiyonu yükseltmez, yüksek tansiyonu düşürebilir. Rokayı taze ya da pişirilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Rokanın olası yan etkileri
Ayrıca, sindirim sistemiyle ilgili sorunlarınız varsa bu tür yeşilliklerin aşırı tüketimi önerilmez. Çünkü bunlar genellikle şişkinlik, gaz ve mide ekşimesine neden olan çok miktarda lif içerir.
Konumlandırma: Roka saksısını, doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge ortamlarda verimli bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Balkonların gölge alanları, roka yetiştiriciliği için uygundur. Ancak bitkiyi şiddetli rüzgar ve esintilerden korumaya da dikkat edin.
Marul, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşillik çeşitleri suyu ve azotlu gübreyi çok sever. Hasat öncesi ve zamanı verilen potasyumlu gübre ise dayanıklılık ve lezzet sağlar.
İşlem oldukça basit... Toprak dolu bir saksıya videoda gösterildiği gibi çok sık olmadan 3-4 cm derinliğe roka tohumlarınızı ekin ve sürekli nemli kalacak şekilde roka ekili toprağı sulayın. 2-3 hafta içerisinde roka tohumlarınızın büyüdüğünü ve rokalarınızın yenilebilecek boyuta geldiğini göreceksiniz. Afiyet olsun...
%90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır.
Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri