Dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasında yer alan yulaf; içerdiği vitamin, mineral, antioksidan ve lif bakımından adeta süper bir besindir. Tüm bu özellikleri nedeniyle uzmanlar yulafın günlük beslenme rutinine dahil olmasını öneriyor.
Her gün yulaf ezmesi yerseniz, bir süre sonra kahvaltı sonrası daha az sıklıkla atıştırma isteği oluştuğunu göreceksiniz. Bunun nedeni, yulaf ezmesinin sizi daha uzun süre tok tutmasıdır. Kahvaltıda yumurta ve sebze yediğinizde aynı etkiyi elde edemezsiniz.
Öyleyse yulafın sağlığa faydalarından da bahsetmeden bitirmeyelim. Yüksek oranda lif içermesi, düşük kalorili olması ve tok tutması sebebiyle kilo vermeye yardımcı olur.
Her gün en fazla 50 gr olacak şekilde tüketilen yulaf zararları konusunda endişe duymadan faydalanabileceğiniz değerli bir besindir. Düzenli tüketim ile yulafın kilo kontrolü, kas gelişimi, kalp ve damar sağlığının korunması gibi birçok faydasından kolaylıkla yararlanabilirsiniz.
Huzurlu ve ödemsiz bir güne başlamak için yulaf ezmesini kahvaltıda tüketebilirsiniz. Öğle vakitlerine doğru karnınızdan açlık alarmları geldiğinde ise bir kase yoğurt veya bir bardak süt içinde yulaf ezmesini içiniz rahat yiyebilirsiniz. Yulaf ezmesi akşam yenir mi derseniz elbette yenir.
İlgili 24 soru bulundu
İçerisinde zengin mineraller, fosfor ve mineraller yer alan yulaf her mevsim tüketebileceğiniz lezzetli gıdalardandır. Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman yulaf kilo aldırmayan bir besindir.
Yulaf ezmesi uzun süre tokluk hissi oluşturduğu için diyetlerde çok kullanılmaktadır. Yulaf ezmesini diyetlerinize sabah kahvaltısına eklerseniz ayda 3 ile 4 kilo verebilmeniz mümkündür.
Diyetisyenler zayıflamak isteyenlerin özellikle kahvaltı öğününde yulaf ezmesi tüketmesini öneriyor.
Beklenildiği gibi, diyet kolesterol alımı yumurta tüketen grupta artmış. Toplam ve çözünür lif alımı yulaf ezmesi tüketen grupta önemli ölçüde artmış. İki grupta da glisemik indekste hiçbir değişiklik gözlenmemiş, buna karşın yumurta tüketen grupta glisemik yük azalmış.
Özellikle çiğ hali ile sık tüketildiğinde mineral eksikleri kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle su, meyve suyu ya da süt içerisinde buzdolabında bekleterek tüketilmesi önerilir.
Günlük Yulaf Tüketimi Ne Kadar Olmalı? 8 yemek kaşığı yulaf, günlük protein ihtiyacının %15'ini karşılar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kas liflerinin hızlı yenilenmesini sağlar. Bu nedenle günlük tüketilmesi gereken yulaf miktarı ortalama 8 yemek kaşığıdır.
En fazla 5 gün boyunca uygulanacak yulaf diyeti sayesinde, sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün.
3 Yemek Kaşığı Yulaf Kaç Kalori Bir yemek kaşığı yulaf ortalama 35 kalori (kcal), 2 yemek kaşığı yulaf ortalama 70 kalori (kcal) ve 3 yemek kaşığı yulaf ise ortalama 105 kalori (kcal) olarak hesaplanmaktadır.
Genel olarak yulaf ezmesi zararı olan bir besin değildir. Ancak mide ve sindirim sorunu olan kişilerde bağırsak sorunlarına ve gaz problemlerine yol açabilir. Yulaf ezmesinin aşırı tüketiminden kaçınılmalı ve yulaf ezmesi aralıklı olarak tüketilmelidir.
Yulaf ezmesi zayıflatır mı yoksa kilo aldırır mı birlikte inceleyelim; metabolizma hızlandırıcı etkisi ve yağ yakımına yardımcı etkisi sayesinde doğrudan zayıflatma etkisi olmasa da zayıflamaya yardımcıdır.
Beta glukan bakımından zengin olan yulaf, sayısız faydası sayesinde düzenli tüketildiğinde hem kronik rahatsızlıkların belirtilerinin azalmasına yardımcı olabiliyor hem de beslenme rutinini daha düzenli ve etkili bir hale dönüştürebiliyor.
Öncelikle evet; yulaf ezmesi, süt ve muz karışımı kilo aldırır. Çünkü kalorisi yüksektir. Üstelik bu karışım, içerisinde sağlığa zararlı herhangi bir besin olmadığından diyetisyenler tarafından kilo almak isteyenlere ara öğün olarak verilir.
Diyette Ne Kadar Yulaf Yenmeli? Diyet yapanlar yulafı özellikle öğünlerde ekmek yerine, salatalarda ya da yoğurt ile birlikte tüketebilirler. Ara öğünlerinizde ise çiğ badem ya da çiğ fındık ile yemenizde bir sakınca yoktur. Özellikle kilo vermek isteyenler günlük yarım su bardağı yulaftan daha fazla tüketmemelidir.
1 orta kase (100 g) yulaf ezmesi 370 kcal. 1 tatlı kaşığı (5 g) yulaf ezmesi 11 kcal. 1 su bardağı (200 ml) yulaf ezmesi 259 kcal.
Yulaf içerisinde çok miktarda melatonin barındırır ve bu sayede uykusuzluğu önleyerek uyku kalitesini artırır. Akşamları yoğurt ile birlikte tüketeceğiniz yulaf tohumları gece uykusunu en verimli şekilde geçirmenizi sağlarken, kaslarınız için gerekli olan protein desteğini de büyük oranda karşılar.
İçerdiği lifler sayesinde midede fazla yer kapladığı (25 katı su emer) için tokluk hissini artırır, kan şekerinizi kontrol altında tutar. Ara öğünlerde tükettiğiniz yulaf ezmeli, meyveli karışım, yada çorbalarınıza eklediğiniz yulaf sizi tok tutacaktır.
Yulaf ezmesi; sadece kahvaltıda değil, ara öğünlerde de iyi bir seçenek olabilir. Lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırmaya ve bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Süt veya yoğurt ile karıştırıp, tarçın ve taze meyvelerle renklendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri