Yeşil yapraklı sebzelerden özellikle kış aylarında tercih edilen roka, acımsı tadı nedeniyle diğer yeşilliklere göre daha az tüketilir.
Roka Hasadı Nasıl Yapılır? Yeterli nem ve sıcaklık değerlerine ulaşıldığında, roka tohumunun ekiminin ardından ortalama 30-40 gün sonra, rokalar hasat olgunluğuna erişiyor. Ancak düşük sıcaklık ve elverişsiz ekolojik koşullar hasat süresinin 70-80 güne kadar çıkmasına neden oluyor.
Roka yaprakları, isteğe göre diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte de tüketilebilir. Taze ve çiğ tüketmek, besin değerlerini koruduğundan en iyi tüketme şekli olarak bilinir; ancak pişirme de bir seçenektir. Ancak pişirme sırasında yaprakların besin değeri azalabilir.
Roka zengin bir içeriğe sahiptir. Zengin içeriği ile karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Dalakta ve karaciğerde meydana gelen şişkinliği önler. Bu yüzden günde bir öğün içerisinde roka salatasının yenmesi uzmanlar tarafından da önerilir.
- Roka, hazmı kolaylaştırır ve mideyi kuvvetlendirir. Bu sayede daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşursunuz. - Rokanın kanı temizleyici özelliği vardır. Kanı temizleyen organ karaciğer olduğu için, bu organa da faydası bulunur.
İlgili 15 soru bulundu
Kalsiyumun kemikler ve dişlerde emilmesini sağlayan K vitamini, yarım kase rokada 10.9 mikrogram bulunur. Günde 3 kase roka, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu K vitaminini karşılar. Ayrıca roka, iceberg maruldan 8 kat daha fazla kalsiyum içerir.
Çiğ Sebze: Vitamin mineral ve besin lifi alımını artırmak için sebzeler en güzel seçeneklerdir. Özellikle domates, salatalık, marul, maydanoz, tere, roka kahvaltıda tüketim için uygundur.
Yöresel Yemekler
Roka Salatası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, nohut çorbası, uskumru pilaki, roka salatası ve irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Rokanın olası yan etkileri
Ayrıca, sindirim sistemiyle ilgili sorunlarınız varsa bu tür yeşilliklerin aşırı tüketimi önerilmez. Çünkü bunlar genellikle şişkinlik, gaz ve mide ekşimesine neden olan çok miktarda lif içerir.
Hipertansiyona karşı en iyi besinler arasında roka da yer almaktadır. Roka yüksek tansiyonu dengeler. Bu yüzden tansiyonu yükseltmez, yüksek tansiyonu düşürebilir. Rokayı taze ya da pişirilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Meyveler içerisinde üzüm, ananas, nar, karpuz, incir, sebzeler içerisinde ise kuşkonmaz, roka olmak üzere bütün taze sebzeler, deniz mahsulleri gibi yiyecekler erkeklerde cinsel gücü arttıran doğal besinlerdir.
YIKAYIP KURUTARAK SAKLAMAK
Pazardan aldığımız yeşillikleri (maydanoz, roka, tere, yeşil soğan, marul v.b.) su dolu bir kabın içerisinde suyu sıkça değiştirilerek suyun dibinde kum parçaları kalmayıncaya kadar 4-5 su yıkanır. Son olarak 7-8 dakika kadar sirkeli suda bekletilir.
Bir kavanoz veya derince bir kabın içine biraz su koy, sonra da maydanoz, tere, roka gibi yeşilliklerini sapları suya girecek şekilde yerleştir. Buzdolabının kapağına yerleştirebileceğin bu kavanozlardan istediğin kadar yeşilliği kolayca alıp kullanabilirsin.
➢ Rokanın ekim zamanı toprak ısısının 18 derece olduğu zamandır. ➢ Rokanın çimlenme süresi ise 6 veya 8 gün arasındadır. ➢ Roka tohumunun dikim sıklığını sıra arası 20 cm olurken sıra üzeri 1 ve 2 cm olmalıdır. ➢ Rokanın ekim ayları; Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos olarak bilinmektedir.
Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Çok tercih edilen basit ve etkili bir diğer saklama yöntemi ise kavanozlamaktır. Bu yöntem daha çok taze nane, dereotu, maydanoz, roka gibi yeşillikler için kullanılır. Bu yeşillikleri saplarının ucundan kesip ayıkladıktan sonra yıkamadan bir havlu kağıdın üzerine serin.
Roka, genellikle mutfaklarda çiğ haliyle tüketilse de haşlanarak tüketmek de mümkündür. Özellikle haşlanarak çorbası yapılan veya çeşitli sebzeler ile hazırlanan sebze çorbasına katılan bitki, roka yemeği olarak da değerlendirilebilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemeli. Çünkü rokanın içeriğinde bulunan yüksek demir, balık ile birlikte yendiğinde kalsiyum emilimini azaltır. Ayrıca balık tüketimi kan şekerinde düşüşe neden olabilir.
Yoğurtlu Roka Salatası Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle bir diş sarımsağı döverek 4 yemek kaşığı yoğurt ve tuz ile iyice çırpıyoruz. Daha sonra yıkayıp kuruttuğumuz rokalarımızı ve salatalığımızı doğrayarak yoğurtla karıştırıyoruz. Servis tabağında üzerine zeytinyağı ve baharat gezdirerek süsleyebilirsiniz.
Roka çiğ tüketilebileceği gibi hafif haşlanarak da kolaylıkla tüketilebilir. Roka çoğunlukla çok temiz bir biçimde yıkandıktan sonra tek tek salataya konmadan da tüketilebilen bir bitkidir.
Roka içerdiği esanslar ile çok güzel doygunluk sağlıyor. Su oranı oldukça yüksek olduğu için dolaşımı dengeliyor ve idrar yapımını kolaylaştırıyor. Maydonoz gibi vücuttaki ödemi şişkinliği indirmeyi de kolaylaştırıyor. Kış aylarında domates ve salatalığın yerine gönül rahatlığı ile roka salatasını koyun.
İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. İçerdiği karotenoid sayesinde göz sağlığını korumaya yardımcıdır.
- K vitamini açısından zenindir. - Boğazda bulunan balgamı söker. - Kanserli hücrelerin oluşumunu önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri