En sık alerjik reaksiyona yol açan dokuz kuruyemiş ceviz, badem, Antep fıstığı, kaju, pekan cevizi, fındık, macadamia fındığı, Brezilya fındığı, çam fıstığıdır. Yer fıstığı da sık görülen bir alerjen olmakla birlikte baklagiller ailesine ait bir alerjendir.
Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, ceviz, kaju ve fındık gibi kabuklu kuruyemiş alerjileri en sık rastlanılan besin alerjisidir. Besinin ne kadar yendiğinin bir önemi yoktur. Çok az miktarda yense bile ölümcül alerjik şok etkisi yaratabilir.
Kuruyemiş alerjisi olan kişilerde; kuruyemiş yedikten ya da soluduktan itibaren bazı belirtiler kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler; deri döküntüsü, kurdeşen, burun akması, mide bulantısı, kusma gibi durumlar olabilirken anafilaksi (alerjik şok) gibi şiddetli reaksiyonlar da olabilir.
Kuruyemiş Alerjileri Nedenleri
Bağışıklık sistemini harekete geçirerek alerjik reaksiyona neden olan moleküller çeşitli besinlerde de bulunabilir ve bu besinlere karşı da alerjik reaksiyon geçirebilirsiniz. Bu nedenle bazı kişilerde, kaju fıstığı ve Antep fıstığındaki aynı alerjene karşı alerji gelişir.
İlgili 21 soru bulundu
4-Kuruyemiş alerjisi
Kuruyemişler arasında da çapraz tepkime görülmektedir. Örneğin fındık alerjisi olan bir çocuğun ceviz, fıstık, antep fıstığı, kaju, badem gibi diğer ağaç yemişlerinden de uzak durması gerekir. Leblebi ve çekirdek gibi yemişleri tüketmekte ise genellikle sorun yaşanmaz.
İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, kerevit, ıstakoz, yengeç), kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz), yaban mersini, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi yiyecekler en sık alerjiye yol açan besinlerdir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Ağaç yemişleri, özellikle de ceviz gıda alerjisinin en sık görülen nedenlerinden biridir. Ceviz alerjisi, erken çocukluk döneminde ortaya çıkabilir. Ceviz alerjisi olan hastaların belirli bir yüzdesinin, birkaç yıl kaçınmanın ardından toleranslı hale gelme olasılığı vardır, ancak bu şu anda net olarak bilinmemektedir.
Nadir olsa da, şiddetli alerjisi olan bir kişide soğana karşı anafilaktik bir reaksiyon mümkündür. Soğan çiğse risk daha yüksektir.
Fındık ve bademe karşı alerji çok güçlü reaksiyonlara neden olabilir ancak bu herkesde görülmez. Fındık alerjisinde en çok karşılaşılan belirtiler kaşıntı ile ağızda ve boğazda sişkinlik olarak görülür. Egzama oluşması, kurdeşen, karın ağrıları ve kusma da meydana gelebilecek belirtilerdir.
Meyveler özellikle ürtiker olmak üzere, sıklıkla alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Ağaç yemişleri ve tohumlara karşı olan alerjiler daha şiddetli olma eğilimindedir ve yaşamı tehdit eden ölümcül reaksiyonlara sebep olabilirler. Badem alerjisi de ciddi bir alerjik reaksiyon oluşturabilir. Badem alerjisi; bağışıklık sisteminin bademde bulunan proteini zararlı olarak nitelendirmesi sonucu oluşur.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjiden Korunma Yolları
Polenler sabahın erken saatinde daha çok bulunduğundan yaşanılan ortamı öğle vaktinde havalandırmak gerekebilir. Duş almak korunma yollarında önemli bir faktör olduğu bilinir. Dışarda bulunan polenlerin hem vücuda hem de saçlara temas eden polenlerin temizlenmesi için duş alınabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik olarak kefir ve yoğurt kullanılması durumunda alerjilerin azaldığı söylenebilir” ifadelerinde bulundu. tarafından sağlanmaktadır.
Yoğurt, cildi yormadan kaşıntıyı iyileştirecektir. Soğuk olduğunda ise kan dolaşımını dengeleyerek kaşıntının yayılmasına engel olacaktır.
Bağışıklık sisteminin, pirinçte bulunan bazı proteinler zararlı ve tehlikeli olarak görmesi ve bu proteinlerle savaşması, pirinç alerjisinin oluşma nedenidir. Alerjik kişi pirinç ile karşılaştığında histamin gibi kimyasallar salınır. Bu kimyasallar reaksiyon belirtilerinin oluşmasına neden olur.
Kırmızıbiber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olur. Baharat, çocukların beslenmesine sıklıkla pizza ve lahmacun gibi gıdaların tüketimi sırasında girer. Kola da bol kafein içeren ve uyarıcı olduğu bilinen bir içecektir.
Yoğurt alerjisi, aslında inek sütü alerjisinden kaynaklanan bir durumdur. İnek süt alerjileri en yaygın görülen 8 besin alerjilerinden biridir. Özellikle bebeklik döneminde görülen bu alerji, genel olarak çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde aşılır ancak bazı çocuklarda ömür boyu devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri