Bilimsel ismi “Eruca vesicaria” olan roka, lahana ve brokoli gibi turpgiller ailesinden gelen bir sebzedir.
Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Yaprakları yeşil renkli ve dişli kenarlı olan roka, birçok sağlık faydasına sahip olmasıyla bilinir. İçerdiği yüksek miktardaki A, C, K vitaminleri, folat ve demir sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kemiklerin korunmasına ve kansızlık sorununa katkıları vardır.
Roka (Eruca vesicaria), turpgiller (Brassicaceae) familyasından, yaprakları salata olarak yenen bir bitkidir. Mill. Roka Akdeniz ülkelerinde Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinmekteydi. Yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir.
Salata dışında et yemeklerine konulan roka sebzesinden çorba da yapılır. Roka çorbası balık yemeklerinin ve patates yemeklerinin yanına hazırlanabilir. Roka, çığ olarak yoğurda katılarak da yenebilir. Roka bitkisinin tohumlarından yapılan baharat ise farklı mutfaklarda sulu yemeklerde kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Brassica familyasından gelen brokoli, lahana ve karnabahar gibi roka da yüksek lif ve antioksidan içerir. Rokadaki glukozinolatlar, pankreas, meme, prostat, kolon ve akciğer kanserlerine karşı bir koruma oluşturulmasında destek olabilir.
Roka zengin bir içeriğe sahiptir. Zengin içeriği ile karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Dalakta ve karaciğerde meydana gelen şişkinliği önler. Bu yüzden günde bir öğün içerisinde roka salatasının yenmesi uzmanlar tarafından da önerilir.
roquette i. rucola i. eruca vesicaria sativa i. arugula i.
Bununla beraber günlük K vitamini gereksiniminin tamamını karşılar. K vitamini ise; kemik gelişimi ve sağlığı açısından çok yararlıdır. Roka devamlı tüketildiği zaman beyin hücrelerine de yarar sağlar. - C vitamini oranı çok yüksek olan roka, antioksidan bakımından da etki sağlayıp, cilde çok önemli faydalarda bulunur.
Japon mutfağını modern bir dokunuşla sergileyen Roka, Robata (ro) çevresinde arkadaşlarla güzel yemek ve içeceklerin paylaşıldığı, sıcak, içten ve her şeyi kucaklayan bir enerji ortamı (ka) anlamına geliyor.
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Rokanın olası yan etkileri
Ayrıca, sindirim sistemiyle ilgili sorunlarınız varsa bu tür yeşilliklerin aşırı tüketimi önerilmez. Çünkü bunlar genellikle şişkinlik, gaz ve mide ekşimesine neden olan çok miktarda lif içerir.
Roka içerdiği esanslar ile çok güzel doygunluk sağlıyor. Su oranı oldukça yüksek olduğu için dolaşımı dengeliyor ve idrar yapımını kolaylaştırıyor. Maydonoz gibi vücuttaki ödemi şişkinliği indirmeyi de kolaylaştırıyor. Kış aylarında domates ve salatalığın yerine gönül rahatlığı ile roka salatasını koyun.
Yüksek demir içeriğine sahip olan tere otu kansızlığa faydalıdır. Tere otu çayı nezle, grip gibi soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azaltır ve hastalık durumunda bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Boğaz ağrısına faydalıdır ve balgam sökmeye yardımcıdır.
Meyveler içerisinde üzüm, ananas, nar, karpuz, incir, sebzeler içerisinde ise kuşkonmaz, roka olmak üzere bütün taze sebzeler, deniz mahsulleri gibi yiyecekler erkeklerde cinsel gücü arttıran doğal besinlerdir.
Kuzukulağı yüksek lif özelliği ile bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. Tokluk hissini arttırıp, kilo vermeye yardım eder. Kan şekerini düşürür. Ateş düşürücü etkiye sahiptir.
Hipertansiyona karşı en iyi besinler arasında roka da yer almaktadır. Roka yüksek tansiyonu dengeler. Bu yüzden tansiyonu yükseltmez, yüksek tansiyonu düşürebilir. Rokayı taze ya da pişirilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Yöresel Yemekler
Roka Salatası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, nohut çorbası, uskumru pilaki, roka salatası ve irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Çiğ Sebze: Vitamin mineral ve besin lifi alımını artırmak için sebzeler en güzel seçeneklerdir. Özellikle domates, salatalık, marul, maydanoz, tere, roka kahvaltıda tüketim için uygundur.
Yunanca róka ρόκα “yaprakları yenen bir bitki, eruca sativa” sözcüğünden alıntıdır.
rucola n. eruca vesicaria sativa n.
%90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır.
KARACİĞERİ TEMİZLEYEN KÜR
1 kahve fincanı sızma zeytinyağına, 2 diş ezilmiş sarımsak, 5-6 adet sapları ile beraber ezilmiş maydanoz ve 5-6 damla sıkılmış limon suyu ilave edilir. 15 gün boyunca her sabah aç karnına içtiğinizde karaciğerinizin arındığını ve göbeğinizin erdiğini göreceksiniz.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri