Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar. Bu doğrultuda, başlangıçta ikilemde kalan öğrencinin karar verme süreci hızlanır.
Rol Kartları
“Bu kartlar oynanacak olan karakter ve kullanılacak içerik hakkında ayrıntılı bilgi verir. Bu teknik, öğretmenin bir dizi rolü, sınırlı bir zaman dilimi kullanarak vermek istediğinde yararlı olabilir.
Rol İçinde Yazma
Katılımcıların drama sürecindeki karakterlerin rollerine girerek onların ağzından yazılı ürünler oluşturmalarıdır.
Sıcak Sandalye
Tekniğe adını veren sıcak kavramı, soru soracak katılımcıların sandalyedeki kişiyi terletebilecek kadar sorgulama yapmalarına bir göndermedir. Sandalyedeki katılımcı, büründüğü kişi ya da karaktere yönelik geniş çaplı soruları yanıtlamaya çabalar ve ilgili konuyu ilgilendiren her şey açığa çıkmış olur.
Bireyin kendisini başkasını yerine koyarak çok yönlü gelişmesini, öğretimde aktif olarak rol almasını, kendisini ifade edebilmesini, yaratıcı olmasını, yaşamı çok yönlü algılamasını, araştırma istek ve duygusunun gelişmesini amaçlayan, bireyin öğrenme isteğini artırıcı bir tekniktir.
İlgili 44 soru bulundu
B. Rol Değiştirme: Etkinlik sırasında, öğrencilerin farklı rolleri denemelerini ve yaa şamalarını sağlamak amacıyla rolleri değiştirilerek; onların öğrenme ve anlama becerileri Page 7 161 Sosyal Bilgiler Öğretiminde Etkili Bir Öğretim Yöntemi: Dramatizasyon zenginleştirilebilir.
Rol oynama tekniği, çocuğa farklı rolleri, bir anlamda farklı kimlikleri deneme olanağı sağlayarak kendisini, zararsız bir biçimde, farklı kimliklerde deneyerek tanımasına olanak sağlayabilir.
Boş sandalye tekniği, Fritz Perls tarafından geştalt terapi yönteminin tedavi tekniklerinden bir tanesi olarak ortaya atılmıştır. Almanca kelime olan Geştalt “biçim” “tamamlama” “bütünleştirme” anlamlarını taşımaktadır.
Kişinin içgörü kazanabilmesi ve başkaları ile olan çatışmalarını azaltabilmesi esasına dayanır (Corey, 1982, s. 133). Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar.
4. Donuk İmge: Öğrencilere oyun sırasında üzerinde bir nesne ya da insanların yer aldığı bir resim gösterilir. Öğrenciler resimdeki nesne/kişiler gibi donarak dururlar. Bu sırada sınıftaki diğer öğrenciler de tekniğe katılabilir.
Elbette gerçek bir ses yok, gerçek bir konuşma da yok. Ancak zihninizde bu cümlenin canlanma biçimi, sanki gerçek bir ses size bir şey söylüyormuş gibi mi algılanıyor? İşte buna iç monolog (veya iç ses) adı veriliyor.
Bölünmüş Ekran Tekniği: Donuk imge tekniği ile eşzamanlı olarak kullanılmaz. Sahnenin farklı noktalarında birbiriyle bağlantılı konuların/ durumların aynı anda işlendiği bir tekniktir.
Dedikodu Halkası
Katılımcılar bir halka biçiminde ya da karışık yürüyerek birbirleriyle fısıltılı olacak biçimde konunun kahramanıyla ilgili dedikodu yaparlar. Karakter bu esnada halkanın ortasında durur. Bir kişi yapılan tüm dedikoduları diğer karakterlere aktarır. Genellikle gerilimi arttırmak için kullanılır.
Fotoğraf karesi drama tekniğinde gruplara bir tema verilir, kısa bir planlama sonrası grup olarak tek bir fotoğraf oluşturulur. Arkadaşlık, barış, savaş, doğa vb. temalarda küçük bir kurgu üzerine tartışmaları ve bir fotoğraf karesi oluşturmaları istenebilir.
Öğrenciler, öğretmenin konuyla ilgili aktardığı metin ya da sorularla ilgili fikirlerini yansıtan kartı seçer. Kartı sıralarının üzerine koyarak ya da havaya kaldırarak fikirlerini duyurur. Böylece her öğrencinin konu hakkında görüşü alınmış olur.
Donuk imge; drama sırasında öğrencinin hareketsiz kalarak donuk bir fotoğraf oluşturmasıdır. Öğrenciler sırasıyla heykellerini yaparlar. Ekran başında diğer öğrenciler heykelin onda nasıl bir duygu oluşturduğunu tarif eder.
Pasta Dilimi (Grafiği) Tekniği işlevsel olmayan, bilişsel açıdan çarpıtılmış düşünce ve inançları in- celemede yaygın biçimde kullanılan pek çok bilişsel teknikten bir tanesidir.
Abartma Alıştırması'nda ise danışanın duyguları ve düşüncelerinden etkilenen bedeniyle ilgili farkındalık sağlaması amaçlanır. Terapist danışanın jestlerini, mimiklerini, hareketlerini abartarak canlandırmasını ister.
Düğmeye basma tekniği, amacı danışman danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Danışanlar, yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacakları konusunda seçim hakları olduğunu farketmeye yüreklendirilir. Danışanlara düşüncelerine yoğunlaşarak istedikleri duyguları yaratmaları öğretilir.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Teknikler açısından şöyle bir ayrım kısmen edilebilir: ABC kuramı ADDT yaklaşımının bir parçası olarak anılır. Bilişsel terapi ise Sokratik sorgulama, güdümlü keşif ve aşağı doğru ok teknikleri ile daha tanınır.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
Doğaçlama ya da tulûat; oyuncunun, konuya bağlı fakat metne bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi konuşması ve davranmasıdır. Oyuncunun doğaçlama anında sunduğu hareketler ve sözler, spontan bir biçimde ortaya çıkar.
Özetle fragman tekniği; öğrencilerin okuma, ağırlıklı olarak yazma becerilerini geliştirmede; onları belirli bir kitabı okumaya teşvik etmede ve her iki becerinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir tekniktir. Türkçe öğretiminde özellikle okuma yazma alanlarında fragman tekniğine başvurulması önerilmektedir.
İnsan toplulukları arasında ki çeşitli ilişkileri ve değişik toplumsal konuları, öğretileri konu alan gurup çalışma yöntemidir. Sözcük kökeni; Socius-dramadır. Türkçe'de toplumla ilişkinin sahnelenmesi olarak karşılık bulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri