Tüm yöntemlere bakıldığında en etkili geri dönebilen korunma yöntemi haplardır. Usulüne uygun kullanıldığında oral kontraseptiflerin koruyuculuğu %99.96'dır. başarısızlık şansı yani hap kullanımına rağmen hamilelik oluşması 1000 de birden daha az görülen bir durumdur.
Ülkemizde en güvenilir ve yüksek etkinlik sağlayan kontrol yöntemleri genellikle kadının korunma teknikleridir. Kondom ve geri çekilme gibi erkeğin uyguladığı yöntemler daha riskli kabul edilirken; doğum kontrol hapları, spiral, aylık ve 3 aylık enjeksiyonlar en güvenilir korunma araçlarıdır.
Kondom (Prezervatif, Kılıf, Kaput)
Cinsel ilişki sırasında, meni içindeki erkek tohum hücrelerinin (sperm) kadının vajinasına geçmesini engeller. Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. Her cinsel ilişki için YENİ, KULLANILMAMIŞ BİR KILIF kullanılır.
Geri Çekme (Coitus İnterruptus) Yöntemi ile Korunma Nedir? Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek "dışarıya boşalmasına" verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir.
Doğum kontrol hapları kadının yumurtlamasını engelleyerek gebeliği önler. Doğum kontrol yöntemleri içinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Haplar düzenli kullanılırsa gebelikten korunmada %99 etkili olur.
İlgili 33 soru bulundu
Olumlu Yönleri Uyarılar Nasıl Uygulanır? ° Kullanmadan önce ellerin sabunla yıkanmış ve kurulanmış olması gerekir. ° Vajinaya cinsel ilişkiden yaklaşık 10-15 dakika önce yerleştirilir. ° Etkisi uygulamadan 10-15 dakika sonra başlar ve 1 saat kadar sürer. ° Her ilişki için yeni bir spermisit kullanılmalıdır.
Avrupa da doğum kontrol yöntemi olarak koruyuculuğu daha yüksek ve birçok olumlu etkilerinden dolayı doğum kontrol hapları tercih edilirken türkiyede spiral bir kere takıldıktan sonra kullanım kolaylığı açısından ve unutulma derdi olmadığından doğum kontrol haplarından çok spiral tercih ediliyor.
Doğal korunma yöntemleri, adından da anlaşıldığı üzere hiçbir ilaca veya korunma gerecine gerek kalmadan, gebeliği önleyen yöntemlerdir.
Erkeğin boşalmadan önce penisini geri çekmesi ve dışarı boşalması şeklinde uygulanan bu yöntem etkili doğum kontrolü sağlamaz. Doğru şekilde uygulandığı zaman bile başarı oranı %73'tür yani bu yöntemi uygulayan 100 kadından 27'si bir yıl içinde gebe kalmaktadır.
Geri Çekme yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek “dışarıya boşalmasına” verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir. Türkiye de çiftler arasında en sık kullanılan geleneksel korunma yöntemidir.
Kadınların en sık tercih ettiği yöntemler spiral, doğum kontrol hapları, enjeksiyon, deri altı kapsül, diyafram, kadın kondomu, spermisid, takvim yöntemi, emzirme, tüp ligasyonudur. Erkeklerde kullanılan korunma yöntemleri ise vazektomi, kondom ve geri çekmedir.
Erkekler için doğum kontrol yöntemleri geri çekme, kondom, hormonal kontrasepsiyon ve vazektomidir.
Rahim içine yerleştirilen diyafram, spermlerin yumurtayı döllemesini engeller. Doğru kullanımda %94 etkilidir. Diyaframı kullanmadan önce, konuyla ilgili bir uzman tarafından uygun boyut belirlenmeli ve ilk defa kullanacaklar için uygulamalı olarak gösterilmelidir.
Evlenecek kişiler evlenmeden 1 ay önce hap kullanmaya başlamalıdır.
Doğum kontrol hapı %100 hamileliği önler mi? Kombine hormonal kontraseptifler, düzenli kullanılırsa %99 etkilidir. Spiral taktırma kadar kadar etkili olmasa da, prezervatif gibi bariyer yöntemlerinden çok daha güvenlidir.
Geri çekme (dışarı boşalma) yöntemi bir doğum kontrol yöntemi olarak düşünülmemelidir. Bu yöntemi kullananlarda %20-30 oranında bir hamile kalma yüzdesi bulunmaktadır.
Hayır. Kesin olarak önlemez, ancak geçiş olasılığını bir miktar azaltabilir. HPV enfeksiyonları cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmasına rağmen cildin cilde teması ile de geçebildiği için dikkatli olunmalıdır.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Her kadın için yumurtlama sonrası 14 gün sabittir. Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama çoğunlukla beklenen regl tarihinden önceki 11. ile 17. günler arasında gerçekleşir. Korunmak isteyenler bu günlerin 3 gün öncesi ve 3 gün sonrası günlerde cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.
Ertesi gün hapı, eczanelerde reçetesiz olarak satılan yüksek progesteron hormonu içerikli bir ilaçtır. Gebeliğin planlanmadığı zamanlarda korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesinin ardından kullanıldığında gebelik oluşumunu engelleme konusunda etkilidir.
Birincil Korunma (Primer Korunma): Risk faktörleri mevcut iken koruyucu eylem ile hastalığın oluşmasını önlemek ve derecesini azaltmak amaçlanır. Obez kişilerde koroner arter hastalığı veya diyabet gelişimini engellemek için diyet ve egzersiz önerilmesi, bağışıklama, aile planlaması hizmetleri gibi.
Yaygın olarak spiral adıyla bilinen rahim içi araç (RİA); T şeklinde, bakır ve plastik materyallerden yapılan, rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru uygulandığı takdirde koruyuculuk oranı yaklaşık %99'dur ve etkenliği 5-10 yıl boyu sürebilir.
Spiral taktırdıktan sonra koruyuculuk hemen başlar ama aletin kaymaması için ilk 15 gün cinsel ilişki olmaması gerekir. 15 günden sonra korunmasız şekilde cinsel ilişkiye girilebilir.
Spiral kullanımı bazı yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında adet kanamasında artış veya düzensizlik, kramp, vajinal akıntı, ağrı, enfeksiyon, rahim içi delinme riski ve nadiren hamilelik oluşumu sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri