Rölanti; aracın çalışabileceği minimum devir sayısına denir. Motor, rölanti durumdayken motor çalışmaya devam eder. Ancak rölanti devrinde bir dengesizlik olursa motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarının yüksek olması durumunda ise yakıt sarfiyatı fazla olur.
Örneğin baskı balatanın normalden daha erken bitmesi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir. Rölantinin yüksek olması aşırı yakıt tüketimine, motorun daha çok ısınmasına, kalkışların daha sert olmasına, vites geçmeme problemlerine yol açmaktadır.
Yüksek rölanti hızının yaygın nedenleri arasında hatalı rölanti kontrol valfi, atmış sigorta, bilgisayar veya sensör arızası, vakum kaçağı, motor soğutma suyu sıcaklık sensörü arızası, elektrik yükü algılama devresi sorunları, karbüratörlü araçlarda hatalı gaz pedalı pompası veya güç devresi, arıza sayılabilir.
Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına rölanti denir. Rölanti devri ayarsız olur ise motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarı yüksek olursa yakıt fazla sarf edilir. Rölanti devri genellikle fabrika tarafından tespit edilir.
Peki rölanti devir ayarı nasıl yapılır? Karbüratörlü araçlarda rölanti hızı, hızlı rölanti sistemi adı verilen karbüratör üzerindeki bir vida ile ayarlanır. Bu vida, rölanti devrini azaltmak için saat yönünün tersine ve artırmak için saat yönünde ayarlanmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Rölanti ayarı; motorun stop etmeden, her an hızlanabilecek durumda bulunduğu devir sayısına denir. Her araç için bu değer farklı olabilir. Genellikle 500 – 1000 devir/dakika arasındadır.
Rölanti, aslında aracın gereğinden daha uzun süre çalışmasına neden olarak genel motor aşınmasını artırır.
Frene basınca rölanti yükselmesi yada düşmesi gibi fren pedalı ile bağlantılı rölanti dalgalanması sorunlarının ana nedeni fren servosu olabilir. Fölantide frene basınca titreme sorunları yaşayan birçok araçta bu parça kaynaklı sorunlar gözlemleniyor.
Belirtiler; Düzensiz Rölanti Devri: Arızalı olan rölanti valfi tarafından gösterilen en büyük belirti yanlış rölanti devridir. Rölanti valfi, motoru sabit bir devirde tutmak için programlanır. Arızalanması halinde devrin düşmesine ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.
Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir. Aracın rölantide çalışma şekli kış aylarında ve yaz aylarında değişebilir. Başka bir ifadeyle araç soğukken rölanti devri biraz yüksek olabilir. Bu son derece normal bir durumdur.
Motor, rölanti durumdayken motor çalışmaya devam eder. Ancak rölanti devrinde bir dengesizlik olursa motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarının yüksek olması durumunda ise yakıt sarfiyatı fazla olur. Rölanti devrinin ayarı, üretici tarafından belirlenir.
Yüksek devirlerde motor kullanmak kompresörü yıpratacağı için bundan kaçınmak gerekir. Eski Alışkanlıklar Çöpe! Eski alışkanlıklardan olan motor çalıştırıldıktan sonra 5 dakika süresince beklemek günümüzde işe yaramamaktadır.
Rölanti dalgalanması birçok sebepten kaynaklı olabilir. Özellikle bujilerin ve bobinlerin eskimesi neden olabilir. Bobin ve buji hortumlarında yıpranma eskime ve tıkanıklık olması durumunda rölantide dalgalanma olabilir. Gaz kelebeğinde kirlilik olması, egzoz valfının arızalanması olabilir.
Rölanti valfi arızası: Valf, gaz kelebeği kapalı durumdayken motorun rölantide kalması adına hava dozajını kontrol eder. Motorun soğuk olduğu zamanlarda rölanti valfi hava geçişini açarak rölanti devrini arttırır. Yani, valfte bir sorun varsa yüksek rölantiye neden olabilir.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Eğer supap ayarı yapılıyorsa ve ayar kaçıksa, rölanti dalgalanması, üst devirlerde gürültü vs yapar evet. Çekişi de biraz bozar.
Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz. İlk marşa bastığınızda aracın geç çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer aracınız rölantideyken siz hiç gaz vermediğiniz halde rölanti değeri dalganıyorsa ve gerektiği gibi sabit kalamıyorsa gaz kelebeğinde bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz.
Özetlemek gerekirse, motorda yakıt hava karışımını ayarlayan parça, gaz kelebeğidir. Otomobilin en sık kullanılan parçalarından biri olan gaz kelebeği zamanla arızalanabilir. Gaz kelebeği arızası, devir dalgalanmalarına neden olabilir.
Rölanti ayarı genellikle aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından yapılmaktadır.
Çünkü far ve fanlar yüksek akım çektiklerinden yüklenme arttıkça elektrik sistemininde voltaj düşmeye, motor nispeten zorlanmaya başlar. Çok fazla düşme varsa Hamza Beyin dediği gibi akünün yük altında voltajına ve alternatöre baktırmak gerekebilir. Her araçta az da olsa bu durum olabilir.
Fren pedalınıza uyguladığınız sert itiş gücü, fren sisteminizin kilitlenmesine yol açar. Bu sorun, aşırı ısınma sorunları yaşamanıza da neden olur. Sürekli aracınızı sert fren yaparak durdurduğunuzda aracınızdaki lastikler de aşınarak hasar görür.
Cevap: debriyaja basınca devir yükselmesi
siz debriyaja basarak şanzıman bağlantısını kestiğinizde araç jikle konumunda olduğundan şanzıman ısınıp yağın vizkozitesi normale dönene kadar normal bir durum.
Ancak aslında bunun tam tersi söz konusudur: Motorun saatlerce rölantide çalıştırılması motor için mutlak derecede zararlıdır! Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir.
Rölantide beklemek daha iyidir Bu yanılgıya göre hareket halinde değilken motoru durdurup yeniden başlatmak, aynı süre boyunca rölantide beklemekten daha çok benzin yakar. Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır. Araçlarda klima kullanımı konusunda yapılmaması gereken en önemli şey ise motor rölanti durumdayken klimayı çalıştırmamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri