Tarih öncesi dönem İlk belirgin yerleşim sahiplerinin Megaralılar olduğu kabul edilmektedir. Megaralılar, bugünkü Kadıköy'e yerleştiler ve buraya "Khalkedon" adını verdiler. Ayrıca Kadıköy'e bağlı Fikirtepe'de de çeşitli buluntular ortaya çıkmıştır.
İlk belirgin yerleşim sahipleri olarak Megaralılar kabul edilmektedir. İstanbul, bu dönemde adı Byzantion olan antik bir Yunan şehir devleti olarak kuruldu. Kısa zaman sonra gelişip güçlendi. Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildi.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis olan ülke.
Bugünkü İstanbul'un kurucusu olan Konstantin, antik ticaret kolonisi Byzantium'u, bir Roma başkentine yakışır bina ve anıtlarla donatarak 330 yılında resmen payitaht yapmıştır. Şehir, on beş asır boyunca onun adıyla, Konstantinopolis olarak anılmıştır.
Yenikapı'da yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulgular, İstanbul'un tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını ortaya koymuştur. Kuruluşundan itibaren İstanbul, tarihte birçok devletin egemenliği altında gelişmiş ve çeşitli kültürlerin merkezi olmuştur.
İlgili 30 soru bulundu
Hıristiyanlığa ihtida eden ilk imparator olmasıyla namı bilinen Roma İmparatoru Constantinus, 330 yılı dolaylarında kendi adını kentin adına koyarak şehri Constantinopolis olarak anmaya başlamıştı.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur. Bunun dışında tarihte Moğollar Çakduryan, Polonlar Kanatorya, Çekler Aylana, Macarlar Vizenduvar olarak adlandırmışlardır.
Etimoloji ve isim
Şehir Osmanlıların eline geçtikten sonra da Konstantinopolis (Kostantiniyye) ismi kullanılmaya devam edilmiştir, bunun yanında İstanbul adı da yaygın olarak kullanılmıştır.
Bizans halkı Rumlardan oluşmaktaydı. Bu halk, Geç Antik Çağı'nda ve Orta Çağ'da Yunan dilini konuşan Hristiyan Romalılardır. Konstantinopolis ( İstanbul), Doğu Roma İmparatorluğu ( Bizans İmparatorluğu), Kıbrıs, Yunan Adaları ve güney Balkanların bazı bölümlerinde yaşamaktaydılar.
Buna göre de Roma, yine Truva şehri prenslerinden Aeneas'ın oğulları tarafından kurulmuştur. Truva şehrinin Akalar tarafından tahribi sırasında kaçıp kurtulan “Aeneas”, maiyetiyle birlikte Akdeniz'de bir süre dolaştıktan sonra, İtalya'nın batısındaki “Latium” kıyılarına çıkmıştır.
Ilk önce Yunan şehirleri ve şehir-devletleri kuruluyor. O dönemlerde Romalılar ise Italya'da Roma ve çevresinde yerleşmiş bir halk sadece.
Roma, günümüz İtalya coğrafyasında M.Ö. 750'li yıllarda ortaya çıkan bir teşkilat idi. O devirlerde daha küçücük bir köy olarak şekillenen Roma, çok önceleri birçok misafire ev sahipliği yapmıştı. Nitekim arkeolojik veriler M.Ö.
Kartaca yavaş yavaş bir koloniden yeni bir imparatorluğun başkentine evrilmişti.
İstanbul'un Türklerin eline geçiş sürecinin ilk evresi Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid zamanında (1389-1402) başlamış ve sultan tarafından Boğaz'ın Asya yakasına 1395 yılında Anadolu Hisarı yaptırılmıştır.
İlk ciddi muhasara teşebbüsü Eylül 1394'te İstanbul'u fethederek hem kendisinden önceki halife ve sultanlarını hem de ecdadını geçmek amacından olan Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleştirildi.
Tarih öncesi dönem
Küçükçekmece Gölü kenarında bulunan Yarımburgaz Mağarasında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere rastlanmıştır. Bu dönemde gölün çevresinde Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı insanlarının yaşadığı sanılmaktadır. İlk belirgin yerleşim sahiplerinin Megaralılar olduğu kabul edilmektedir.
Orhan Bey ve I. Murat zamanında henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamanında buldu ve bu hükümdar zamanında şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
Tarih öncesi çağlar
İstanbul'un tarihi üç yüz bin yıl önceye kadar uzanmaktadır. Küçükçekmece Gölü kenarında bulunan Yarımburgaz Mağarasında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere rastlandı.
III. Selim ise oldukça sıkıntılı bir dönemde tahta geçmesine rağmen şehirdeki hayatın İslâmî kurallara uygun olması için bir dizi “Beyaz Üzerine Hatt-ı Hümayun” yayınlamış, bu el yazılarında şehre tümüyle “İslambol” demiştir.
İstanbul 'demotic' değil
Etimolojik olarak yeni Yunanca "eis tin póli" (εισ την πόλι) yani şehir içi, iç şehir, Galata'ya kıyasla İstanbul'un sur içi bölümüne verilen ad deyiminden türetilen bir kelime olduğu konusunda oldukça güçlü bir görüş birliği mevcut.
"Türkiye tabiri ilk kez 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı. 900'lü yıllarda da Peçenekler zamanında Karadeniz Kuzeyi'ne, Memlük devleti döneminde Mısır, Filistin, Suriye bölgesine 'Türkiye' denildi. Sonrasında da Anadolu Türkiye oldu."
Roma'nın merkezi olduğu Batı Roma İmparatorluğu çökmüş olsa da, Doğu Roma İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu olarak ayakta kalmıştır. Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra bin yıl varlığını sürdürmüş ve 1453'teki Osmanlı fetihleri sonrasında da tamamen ortadan kalkmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu Bizans'ın devamı mı? Bizans'ın birçok bakımdan Osmanlı İmparatorluğu'nda devamı, bir tarih gerçeğidir ama Osmanlı Devleti'ni anlamak için bu, tek kaynak değildir. İslâmi gaza ideolojisi ve ilk Osmanlı vezirlerinin ulemadan olduğu gerçeği gözardı edilirse, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu anlaşılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri