Menşei Ukrayna ve Rusya olan Romanov koyunu, değişik iklim koşullarına adapte olabilmektedir. Yerli ırklarımızın aksine mevsime bağlı kızgınlık göstermez, yılda 2 doğum yapar ve doğum ortalaması % 250'dir. Yılda ortalama 4-5 kuzu vererek, kırmızı et üretimi açısından büyük değer taşımaktadır.
Bu koyunlardan bir doğumda 6'ya kadar yavru elde edilebildiğini belirten Erman, şunları kaydetti: "Romanov ırkı koyunların en bariz özelliği ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda her doğumdaki yavru sayısının artış göstermesi ve bir doğumda 6'ya varan yavru elde edilebilmesidir.
Burada önemli olan nokta koyunlar 2 yılda 3 kez doğum yapabilir. Yani bunu yıla vurduğumuzda 100 koyun yılda ortalama 150 doğum yapar, %50 ikizlik durumu ile bakıldığında 225 kuzu olarak hesaplayabiliriz.
"PARA KAZANMAYI BİLEN 'ROMANOV' ALIYOR"
'Romanov' cinsi koyunların 13 ayda iki kez doğum yaptığını söyleyen Hayati Sevinç, "Her doğumda 3 veya 4 kuzu veriyor. Yani 13 aylık dönemde 1 koyun 6- 8 kuzu veriyor. Ekonomik getirisi çok fazla.
Yağlı kuyrukludur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg. süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 1,5-2 kg.dır. 100 koyundan 100-110 kuzu alınır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-22 kg. karkas verebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Yerli ırklarda hayvanlar 2 yaşında kuzulamaya başlamakta ve bu doğan ilk kuzunun 2 yaşında yavrulayacağı anlamını taşımaktadır. 1 koyun 10 yılda kaç koyun olur? soruya cevabımız 10 yıl sonra ilk 1 koyuna eklenecek toplam hayvan sayısı 144'tür. Bu hesaplamada yılda bir kez doğum yapan koyunlar üzerinden hesaplanır.
Türkiye'nin yerli ırkları arasında en çok süt veren cins, İvesi olarak kaydediliyor. Sarıbaş adı da verilen koyunların yanında sakız koyunu da verimli kabul ediliyor. Lacaune ise dünyada en çok tercih edilen koyun ırkı olarak biliniyor.
İki Yılda Üç Kuzulatma Sistemi;
İlk önce sürü iki alt gruba ayrılır. İlk yıl 1. sürü yılda iki kez, 2. sürü ise yılda bir kez tohumlanır. Ertesi yıl ise 1. sürü bir kez, 2. sürü iki kez tohumlanır. Böylece bu sürüde iki yılda üç kuzulatma uygulanmış olur.
Anavatanı Rusya olan Romanov koyunu kanaatkâr bir ırk olup soğuk ve sıcak iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapağıya sahiptir.
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
Erkek Romanovların ortalama ağırlığı 55-80 kg iken dişilerde ortalama ağırlık 40-50 kg'dır. 6-7 aylık kuzularda kesim ağırlığı ortalama 35 kg'dır. Analık kabiliyeti en yüksek koyun türüdür. Et verimi çok yüksektir.
Kısa kuyruklu olup, dişileri ve erkekleri boynuzlu veya boynuzsuz olabilirler. Kuzuları erken olgunlaşırlar. 3-4 aylıkken olgunlaşan dişi kuzular 5-6 aylıkken koça verilebilir. Romanov koyununun gebelik süresi 5 aydan biraz daha kısadır. Gebelik süresi 144-147 gün arasındadır.
12-15 koyun başına 1 hektar (10 dönüm) bir araziye sahipseniz ve arazide yetişen doğal bitkiler yılın 9 ayı boyunca en az koyunların % 70 oranında beslenmesi için yeterli ise, o zaman mera bazlı bir beslenmeden yararlanabilir ve besleyicilere (yemlere) önemli miktarda para harcamazsınız.
Yılda 2 kez ve her defasında 1-3 yavru doğururlar. Gebelik süreleri 5-11 aydır. Koyunların ömürleri 10 ila 12 yıl arasıdır.
Generasyonlar arası sürenin kısaltılması amacı ile koç kuzuların erken yaşlarda damızlıkta kullanılma olanakları araştırılmış ve bunların daha 6-8 aylık iken başarı ile damızlıkta kullanılabilecekleri ortaya konmuştur.
Her yıl ortalama 2 yavru doğurabiliyor. Kuzuların doğum ağırlığı ortalama 3.6 ile 3.9 arasında hesaplanıyor.
Sıfırın altında 40-50 derecelere kadar dayanabildiği, soğuk iklim hayvanı olduğu ve sıcak iklimlerde yaşayamadığı söyleniyordu.
Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
Romanov koyunları çok kısa sürede sütten ziyade kilo alarak et verimini arttırır. 4 ayda canlı ağırlığı 55 kilogramı bulur. Et verimi çok yüksek olan bir cins olma özelliğinden kurbanlık için de çok uygun bir cinstir" diye konuştu.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
Yağlı kuyrukludur. Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
KIZGINLIK (KOÇA GELME)
Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir. Kızgınlık 14-19 günde bir tekrarlanır.
En lezzetli koyun eti hangisidir? Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor. Ayrıca açık renk etleri kolaylıkla ayırt edilebiliyor.
Yerli koyun ve keçilerde laktasyon süresi genelde 3- 5 aydır. Bu süre etçi ırklarda 3- 4 ay, sütçü ırklarda ise 7- 8 ay kadar devam etmektedir. Bu dönemden sonra kuruya çıkarlar. Laktasyonun başında günlük süt verimi düşüktür.
Kasaplık kuzu üretiminde kullanılan bir ırkımız da Ramboye (Rambouillet) olarak bilinen Fransız ırkı ile Dağlıç Koyun ırkımızdan elde edilen Ramlıç 'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri