Kater kalemliğe bağlanır ve kalemi, iş parçasına dik olarak ayarlamak için bir vida mastarı kullanılır. Bu mastar, kalemin ucuna tutularak iş parçasına yaklaştırılır. Mastar ve parça arasında başlangıçta hafif bir açıklık kalmalıdır. Mastar iş parçasına paralel oluncaya kadar katere hafifçe vurulmalıdır.
Torna Tezgahının Kare Vida Açma İçin Ayarlanması
Bu işlem için torna tezgâhının üzerinde bulunan tablolardan yararlanılır. İstenen adımdaki vidayı çekebilmek için hız kutusu üzerindeki tablolardan faydalanılarak ayar kolları uygun konuma getirilir.
Vida açma işlemi iç vida(Kılavuz) ve dış vida (Pafta) açmak olarak iki farklı şekilde yapılır. Kılavuz açma işlemi için özel kılavuz takımı ve kılavuz kolu kullanılırken, pafta açmak için pafta takımı ve pafta kolu kullanılır. pafta takımı ve pafta kolu kullanılır.
Tanım: Uygun bir biçimde bir kalemin, dönmekle olan iş boyunca ilerleyip devamlı bir oluk açması, do/ayısı ile silindirik parça yüzeyinde belirli kesitte çıkıntılar meydana gelmesi işlemine tornada vida çekme denir.
2 - VİDA KALEMLERİ
Torna tezgahlarında iş parçalarının üzerinde bulunan vidaların açılmasında kullanılan takımlardır. Vida kalemleri İç vida ve Dış vida olmak üzere ikiye ayrılırlar. Vida kalemlerinin profili açılacak olan diş profilinde olur.
İlgili 27 soru bulundu
Kalemlik: Siper üst tablası üzerinde bir T- oluğu içinde hareket eder, torna kalem ve katerlerinin bağlanmasına yarar. Siper ve kalemlik şekil 3'de gösterilmiştir. Vida çekme sistemi: İlerleme ve vida çekme düzeni, anamili, talaş mili ve fener mili arasındaki hareket iletim ve redüksiyonu sağlayan bir sistemdir.
Torna kalemlerinin gereçlerine göre çeşitleri şunlardır: Takım (alet) çeliği kalemler. Yüksek hız çeliği (HSS) kalemler. Sert metal uçlu kalemler.
Ana mili dönüş yönü vidanın sağ veya sol vida oluşuna göre ayarlanır. Sol vida için ana mili, araba soldan sağa, yani fener milinden puntaya doğru gidecek şekilde; sağ vida için ana mili, araba sağdan sola, yani fener miline gidecek şekilde ayarlanır. devirlerde açılması gerektiği unutulmamalıdır.
Düz uçlu bir tornavidayı uç kısma yerleştirin ve vidayı güç uygulayarak döndürmeye çalışın. Eğer döndürürken tornavidayı sertçe aşağıya bastırırsanız, kaymayı da önlemiş olacağınızdan yalama vidayı yerinden çıkarabilirsiniz.
Çoğunlukta kullanılan vidalar sağ vidalardır; saat ibresi yönünde takılır, saat ibresinin tersi yönünde sökülürler. Daha nadir kullanılan sol vidalar için ise takılma-sökülme yönleri bunun tam tersidir.
Vidayı bir kerpetenle sök.
Eğer yüzeyle vidanın başı arasında küçücük bir boşluk varsa vidayı bir kerpetenle ya da ayarlı penseyle döndürmeyi dene. Vidayı ayarlı pensenin ağzına sıkıştır. Penseyi döndürerek sıkışmış vidayı çıkarmaya çalış.
Tornavidayı bir çekiçle yerine oturt.
Yıldız vidanın başı yalama olduğunda bu iyi bir seçenektir. Ayrıca 1 numara kare matkap ucunu vida başlığına çakabilirsin. Bunu, matkap ucu soyulmuş yıldız vidanın başına girene kadar yap.
Kendi ekseni etrafında dönen iş parçası üzerinde kesici takım kullanımı prensibine dayanır. Doğrusal düzlemde hareket eden bir kesici takım iş parçası üzerinden talaş kaldırmasıyla yapılan işleme tornalama, bu işlemin gerçekleştirildiği tezgahlara da torna tezgahı olarak adlandırılır.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer. Özel durumlarda kullanılan sol helisli vidalar ise saat ibresi yönünde döndürülürlerse bağlantı gevşer, aksi yönde ise sıkışır.
Kesici takımın bir geçişte parça üzerinden kaldırdığı malzeme tabakasına paso denir. İlk paso veya pasolarda yüzey kalitesi önemli olmadığından, kesme zamanında tasarruf yapmak için talaş derinliği ve ilerleme büyük seçilir.
Bir tereyağ bıçağı bul.
Tereyağ bıçağını tıpkı bozuk para gibi kullanabilirsin. Bıçağın ucunu vida başındaki uzun oluğa oturt ve saat yönünün tersine çevirerek vidayı sök. Eğer tereyağ bıçağı kalitesizse, dayanıksızsa ya da vida çok sıkıysa vidayı sökmek yerine bıçağı bükebilirsin.
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
Akıllı vida kendi yolunu açarak vidalama işlemi yapar. Herhangi bir matkap ile delme işlemine gerek duymaz. Normal vida kullanımında ise önceden matkap ile delik delinmesi gerekmektedir. Açılan deliğe vida sonradan yerleştirilmektedir.
Sağ Vidalar: Saat yönünde döndürüldüğünde sıkma yapıyorsa, bu vida sağ vida olarak adlandırılır. Sol Vidalar: Saat yönü tersine döndürüldüğünde sıkma yapıyorsa bu vida sol vida olarak adlandırılır.
Düz tornavida, düz vidaları (yassı kafasının merkezinde çap boyunca tek yarık olan vidalar) duvar, tahta gibi yüzeylere monte etmek ya da daha önceden bu vidalar için açılmış oyuklara vidaları döndürerek sürmek ve oyuklardan çıkarmak için kullanılan bir el aletidir.
Er Pensler, frezeleme ve tornalama tezgahlarında, silindirik iş parçalarının sıkmak amaçlı olarak kullanılır. ER Pensler genellikle Pens Başlığı veya Somunlu tutucu olarak adlandırılan tutucularda kullanılır.
Atölyelerde kesme yağı olarak genellikle, bor yağı kullanılır.
Takım tezgahlarında parçanın düz bir eksen etrafından dönmesi ve işleme sırasında salgı yapmasını önlemek amacıyla merkezleme yapmaya yarayan özel alaşımdan yapılmış ekipmana punta denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri