* Tabiat önemlidir. Gözlem ve tasvire önem verilir. * Konular işlenirken iyi, kötü, doğru, yanlış gibi karşıtlıklardan yararlanırlar. * Üç birlik kuralı terk edilir.
Üç birlik kuralı Yunan filozofu Aristoteles tarafından geliştirilmiştir. Aristoteles Poetika adlı eserinde, üç birlik kuralını Katharsis ve Mimesis kavramları ile birlikte ele almıştır. Üç Birlik Kuralı Nedir? Üç birlik kuralı, trajedi tiyatrosunun temel kurallarından biridir.
[1] (tiyatro) Klasik tiyatroda yer, zaman ve konu birliğini esas alan kural.
İlgili 16 soru bulundu
Oysa Üç-birlik kuralı ilk kez 1576 yılında Lodovico Castelvetro tarafından tertip edilmiştir.
Çirkin, kaba olaylar seyircinin gözü önünde işlenir. Üç birlik kuralına (olay, yer, zaman birliği) uyar.
Klasizme karşı tepki olarak Doğan bu önemli akım, özellikle duygu ve düşünce ile beraber hayali ön plana çıkarmıştır. Bunun etkileri ise günümüzde hala birçok önemli roman, hikaye ve benzeri gibi sanat alanlarında değerlendiriliyor. Çünkü romantizmin özünde insancı bir etki var ve duygusallık önemli yer taşır.
Romantizm, genellikle Klasisizm ile karakteristik olarak bağdaştırılan rasyonellik, idealleştirme, denge, uyum, düzen gibi temel düşünsel öğelerin bir reddedilişini içerir. Ayrıca 18. yüzyıl rasyonalizmi ve fiziksel materyalizm başta olmak üzere Aydınlanma düşüncesine karşı eleştirel bir nitelik taşır.
Romantiklerin dili, konuşulan dilden oldukça uzak, sanatlı ve yapaydır. Klasisizm'de insan doğası ön plana çıkarken romantizmde ise, gerçek doğa ve dış dünya ön plana çıkar. Romantizm sanatçıları, doğanın betimlenmesine büyük önem verir. Romantizmde karşıtlıklara (iyi ve kötü, güzel ve çirkin) çok sık yer verilir.
- Tabiat, ölüm ve aşk gibi konular ön plana çıkar. - Romantikler her sınıftan insanı bu kapsamda konu olarak ele almıştır. - Klasizmde din çok fazla ön plana çıkmazken yer romantizmde fazlaca kendine yer buldu. - Klasik tiyatroda öne çıkan zaman ve yer etkisi romantizm akımında ortadan kaldırıldı.
Romantizm, Aydınlanma Çağı boyunca, toplumu geliştirmek ve insan koşullarını iyileştirmek için duygusal öz farkındalığı gerekli bir ön koşul olarak vurgulayan felsefi bir harekettir.
Bir ölçüde Sanayi Devrimi'ne, Aydınlanma Çağı'na aristokratik sosyal ve siyasi düzenine, doğanın bilimsel rasyonalizasyonuna ve klasisizme tepki olarak doğan, doğaya ve duygulara verdiği önemle bilinen bir akımdır.
Hem acıklı hem komik olaylar aynı oyunda iç içe bulunur. Kahramanlar hem soylulardan hem sıradan insanlar arasından seçilebilir. Üçbirlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur.
Tragedya'da dil yüksek tabakaya hitap eder ve argoya yer verilmez. Ayrıca trajedilerde üç birlik kuralı bulunur. Yani; olayda birlik, zamanda birlik, yerde birlik. İlk trajedi temsilcileri ise Aiskhylos, Sophokles, Euripides'tir.
Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Romantizmin ana felsefesi Klasisizme karşı olmaktır. Onun sanatçıyı sıkan bütün prensiplerine savaş açan Romantikler önce, onun akla ve sağduyuya verdiği önemi reddedip duygu ve hayale değer verdiler.
Romantik kelime anlamı üzerinden ele alındığı vakit, duygu ve düşünceleri ile ortaya çıkardığı coşkun üzerinden davranışlarıyla bunu gösteren kişidir. Ancak günümüz anlamı üzerinden ele alındığı vakit, duygusal davranan ve karşı cinse nasıl davranması gerektiğini iyi bilen kişi olarak anlatılabilmektedir.
Romantizm kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Romantizm kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı romantisme şeklindedir.
İlk romantik: J.J Rousseau
1750'ler romantizm öncesi dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde akımın zemini oluşturuldu. Romantik kelimesi ilk olarak Rousseau'nun Yalnız Gezenin Hayalleri adlı eserinde kullanıldı. Çoğu yerde Victor Hugo'nun akımın kurucusu olduğu söylense de asıl kurucu Rousseau'dur.
Romantizm, Orta Çağ monarşisinin sanat anlayışını temsil eden klasisizme tepki olarak 18. yüzyılın ikinci yarısında doğmuş bir edebî akımdır. Romantizmde duygular, din ve tabiat önemsenir. Konular genellikle günlük hayattan ve millî tarihten alınır. İyi-kötü, hayal-gerçek karşıtlığından yararlanılır.
– Fransa'da 1830 yıllarında klasizme tepki olarak doğmuştur. – Klasik edebiyatın kural ve şekilleri bırakılır. – Konular eski Yunan ve Latin edebiyatı yerine Hristiyanlıktan tarihten ve günlük yaşamından alınır.
Dramda trajedi ve komedideki üç birlik kuralına uyulmaz. Kaba ve argo sözlere de yer verilebilir. Öldürme, yaralama gibi olaylar sahnede canlandırılır. Dram nazım ve nesir şeklinde yazılabilir.
Tiyatro eserlerinde "Üç birlik kuralı"na (Olay-yer-zaman birliği) uyulur.
Dramın içeriğinde komik ve acıklı olaylar iç içedir. Dramda üç birlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur. Orta oyunu etrafta izleyicilerin olduğu bir meydanda oynanan yazılı bir metne dayanmayan, içinde şarkının ve dansın bulunduğu doğaçlama bir oyundur. Orta oyununun önemli kişileri Pişekar ve Kavuklu'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri