Bu para üretme işine madencilik denir. Madencilik, kripto para birimi oluşturma sürecinin sonunda ödül olarak alınan belirli bir miktarda kripto para karşılığında yapılır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kripto para madenciliği ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılmamıştır.
Ülkemizde kripto para madenciliği yapmak suç mu? Hemen belirtelim. Kripto para madenciliğinin suç olduğuna ilişkin bir madde ya da hüküm yok.
Kripto para madenciliği tüm dünyada yaygın olarak yapılıyor. Herhangi bir bölgede yasaklanan bir işlem değildir. Her birey kendi seçtiği madencilik yöntemleriyle yasal olarak kazım yapmaya başlayabilir ve kazanç elde edebilir.
Kripto para madenciliğinin diğer adıyla mining, Bitcoin madenciliği ile başlamış olduğu bilinmektedir. Fakat Bitcoin' in güçlü şifreleme özelliği ve yüksek elektrik ihtiyacı mevcuttur. Bu sebeple şu anda evlerde kullanılan bilgisayarlarda Bitcoin madenciliği gerçekleştirilebilecek bir seçenek değildir.
Kripto Para Madenciliği (Mining) ve Vergilendirme
Gelir vergisi açısından ortaya çıkan bir başka husus ise Kripto Paraların “madencilik”(mining) yöntemiyle elde edilmesi sonucunda ortaya çıkan değerin nasıl vergilendirileceğidir. Mevcut mevzuat uyarınca kripto paralar üzerinden vergi kesilememektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Hala karlı tabi fakat kart fiyatlarının elektrik giderinin artmasından dolayı amorti süresi uzadı. Şu anda 1 MH 300 TL civarı satın alınabiliyor. 200MH'lık bir sistemi 60.000'e kursanız aylık 300 dolar getirisi olur.
Mining yapmanın hiçbir zararı yok.
Mina bugünkü fiyatı ₺10.45 TRY, 24 saatlik işlem hacmi ₺104,780,205 TRY.
Yapılmaz, Mining bitti artık.
1 PI = ₺1.047,04.
Buna göre, kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.
kripto para birimlerini cpu, gpu, asic gibi bilgisayar bileşenleriyle "kazmaya" verilen genelgeçer isim.
2019 yılında bitcoin madenciliği yapan makinelerin her bir bitcoin bloğu çözdüklerinde kazandıkları ücret; 878.782,75 TL olarak belirlenmiştir.
Kripto Para ve Gelir Vergisi
Türk hukuk ve gelir vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığından kripto paranın getirdiği gelirin vergilendirilmesi henüz söz konusu değildir. Buna karşın süreklilik arz eden bir kazancın vergiye tabi olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Ülkemizde de kripto para üretiminin yapıldığı görülmektedir. Yasal yollarla sağlanmış olan üreticiler (mining cihazları) kullanıldığı takdirde üretim suç teşkil etmemektedir. Ülkemizde son zamanlarda yapılan operasyonlar ile kripto para üretimi yapılan cihazlara el konulduğunu görmekteyiz.
Ethereum Kazımı 15 Eylül 2022'de Sona Erecek
Yani 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren Ethereum kazımı yapamayacaksınız. Bildiğiniz gibi Ethereum 2.0'a geçiş için uzunca bir süreç vardı ve bu sürecin devam ettiğini görüyoruz.
Bir dönem günde 100 dolar gibi astronomik getiriler vaat eden rig sistemleri, şimdilerde günlük 14 – 15 dolar kazandırıyor.
Bitcoin piyasası ve Bitcoin madenciliği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça popüler. Ancak şu anda seyreden değerler, Bitcoin madenciliğini de olumsuz etkiliyor. Kripto para birimi analiz platformu CryptoRank'in verilerine göre, Bitcoin madenciliği artık karlı bir iş olmaktan çıktı.
MINA ne zaman ve kim tarafından kuruldu? MINA, 2017 yılının haziran ayında O (1) Labs tarafından geliştirilen bir projedir. İlk olarak Coda Protocol olarak adlandırılan projenin ismi, 2020 yılının ekim ayında Mina olarak değiştirildi.
MANA, 25 Kas 2021 tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) olan 5.85 $ değerine ulaştı.
Kripto para madenciliği yapmak için sadece bilgisayar işlemci gücü kullanılacaksa ekran kartı ve bazı diğer parçalar zarar görebilir. Çünkü madencilik işlemi yapabilmek için işlemci normalden çok çalışır ve dolayısıyla da aşırı ısınma gerçekleşir. Bu aşırı ısınma, parçaların zarar görmesine neden olabilir.
Ekran kartları ömür tarafında uzun süreler dayanabilen parçaların başında geliyor. Ortalama olarak 7 yıl gibi bir ömre sahip olan bu parçalar, gelişen teknoloji nedeni ile performanstan düşüş yaşayabiliyor.
Eğer kişi kartların nasıl kullanıldığına dair net kanıtlar sunabiliyorsa ve kartın durumu iyiyse mining yapılan kart alınabilir. Bunun yanı sıra her kartta farklı kalınlıkta termal pedler oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri