Hugo, Chateaubriand, Dumas; tiyatro alanında özellike Goethe ve Schiller anılabilir. Tanzimat Edebiyatı'nın pek çok yazar ve şairi (Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami, Abdulhak Hamit, Recaizade Mahmut Ekrem) romantizm akımının etkisindedir.
İlk romantik: J.J Rousseau
1750'ler romantizm öncesi dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde akımın zemini oluşturuldu. Romantik kelimesi ilk olarak Rousseau'nun Yalnız Gezenin Hayalleri adlı eserinde kullanıldı. Çoğu yerde Victor Hugo'nun akımın kurucusu olduğu söylense de asıl kurucu Rousseau'dur.
En önemli gelişmeyi 1790‐1850 döneminde yaşadı. Klasizme karşıt olarak ortaya çıkan romantizm; yabanıllık, çekicilik, duygusallık, aşırılık, düşsellik konularını işledi ve dramatik olarak betimlemeye çalıştı.
İlgili 34 soru bulundu
Klasizme karşı tepki olarak Doğan bu önemli akım, özellikle duygu ve düşünce ile beraber hayali ön plana çıkarmıştır. Bunun etkileri ise günümüzde hala birçok önemli roman, hikaye ve benzeri gibi sanat alanlarında değerlendiriliyor. Çünkü romantizmin özünde insancı bir etki var ve duygusallık önemli yer taşır.
Victor Marie Hugo (Fransızca telaffuz: [viktɔʁ maʁi yɡo]; 26 Şubat 1802, Besançon - 22 Mayıs 1885, Paris) Romantizm akımına bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir.
Romantizm akımı değişik ülkelerde değişik biçimlerde ortaya çıkmıştır. İngiliz edebiyatında daha çok şiirde kendini gösterir. İngiliz şiirinde kalın bir çizgide kendini gösteren romantizmin bu çizgideki ilk ismi William Wordsworth'tur.
18. yüzyılın sonunda klasisizm akımının sert kurallarına tepki olarak ortaya çıkmasına rağmen, temel ilkeleri 19. yüzyılın başlarında Victor Hugo aracılığıyla atılmıştır. Cromwell isimli oyunun ön sözünde romantizm akımının ilkeleri ortaya konmuştur.
Romantizm, genellikle Klasisizm ile karakteristik olarak bağdaştırılan rasyonellik, idealleştirme, denge, uyum, düzen gibi temel düşünsel öğelerin bir reddedilişini içerir. Ayrıca 18. yüzyıl rasyonalizmi ve fiziksel materyalizm başta olmak üzere Aydınlanma düşüncesine karşı eleştirel bir nitelik taşır.
Romantizm akımı, 1800'lü yıllarda Klasizme tepki olarak ortaya çıkmıştır. Klasizmdeki akıl ilkelerinin aksine duygu ve hayal gücünü ön plana çıkaran bir akımdır. Bu akımın ortaya çıkmasındaki diğer önemli etken ise Fransız İhtilali olmuştur. Bu nedenle, katı kuralları yerle bir eden bir isyan niteliği taşımaktadır.
Klasisizm akımının önde gelen temsilcileri şunlardır: François de Malherbe. Pierre Conhielle. Jean de La Fontaine.
Klasizme tepki olarak doğan romantizm akımı, diğer bir ifadeyle coşumculuk olarak bilinmektedir. 18. yüzyılın ortasında çıkan bu akım duygu ve hayali ön plana çıkaran bir yapıya sahiptir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
XVIII. yüzyıl sonunda başlayan, yarım asırlık dönemde Avrupa'yı etkileyen ve dünyaya yayılan sanatı, edebiyatı, felsefeyi, müziği içine alan bir akımdır. Romantizmin hem başlangıcı hem de alımlanma tarzı için bütün Avrupa'da ortak bir düzlemden bahsetmek bir zaman ve mekân sınırı çizmek, mümkün değildir.
Shakespeare hangi akımın temsilcisi olduğuna baktığımızda romantizm akımı olduğunu görürüz.
İlk kez İngiliz yazar William Hazlitt tarafından Fransız Edebiyatı'nda kullanılan “roman” kelimesinden türetildiği var sayılan “romantik” sözcüğünün, eski çağlara özlem duyan ve doğaüstü öğelere yer veren edebi eserler için kullanıldığı sanılıyor. 1800 ve 1850 yılları arasında sosyal ve siyasi düzene, doğanın bilimsel ...
Alexandr Puşkin Rus Edebiyatının en önemli figürlerinden biridir ve kendisi "Romantizm" akımının temsilcilerinden biri olarak görülmektedir.
Romantik dönem müziği, varyasyonların, kontrastların, geliştirmelerin çok ötesine giderek, hikaye anlatmak, resim çizmek ve karmaşık duyguları anlatmak amacı taşımaktadır. Klasik dönemdeki gibi soyut müzikal yapılar yerini, müzik dışı ifade içeriğine bırakır. Klasik Dönem ile temel farkı budur.
Kafka'nın edebi eserlerinin çoğunluğu deneysel modernist türle ilişkilendirilmiş olsa da kitaplarından bazıları dışavurumcu hareket tarafından etkilenmiştir.
Ünlü Fransız romantik yazar Victor Hugo 1827 yılında yazdığı Cromwell adlı oyununun önsözünde romantizmin kuramını belirler ve üç yıl sonra sahnelediği Hernani oyunuyla bu kuramı uygulama alanına geçirir. Böylece romantizm ekol halini alır.
bir insan olarak victor hugo
yapıtlarıyla dostoyevski, tolstoy, camus, zola, flaubert gibi dünyanın en büyük yazarlarına ilham kaynağı olan hugo, asıl ününü yoksulların ve emekçilerin gönlüne girerek kazanmıştı. o yazar olarak çağının devrimci ruhunu yakalamayı başarmış, gelecek nesillere ilham kaynağı olmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri