Alerjik hastalıkların solunum yollarında yaptığı tahribata bağlı olarak dünya üzerinde çok fazla sayıda hasta özellikle astım hastalığı nedeniyle hastanelere başvurmaktadır. Alerji, astım dışında da akciğer hastalıklarına yol açabilir.
Alerjik Rinit(Saman Nezlesi);
Alerji başta solunum sistemi olmak üzere (burun ,boğaz,akciğerler) gözler, cilt, mide bağırsak sistemi gibi pek çok organı etkiler ve etkilediği organa göre belirtiler ortaya çıkar .
Mantarların inhalasyonundan kaynaklı olarak hava yollarında meydana gelen hasardan dolayı öksürük, astım, ateş ve santral bronşektazi ile karakterize antijene spesifik hipersensitivite reaksiyon olarak tanımlanır.
Her gün belli bir miktarda üretilen şeffaf ve sıvı balgam bir sorun oluşturmaz. Ancak akciğerlerde gelişen enfeksiyonlar, hasarlar veya alerjik durumlarda aşırı balgam üretimi başlar.
Polen alerjisi alerjik rinit, göz alerjisi ve astım olarak kendini gösterir. Bu hastaların bulguları baharın gelmesi ile birlikte şiddetlenir. Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır.
İlgili 25 soru bulundu
Alerji, astım dışında da akciğer hastalıklarına yol açabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Alerjik astım; özellikle bahar ve yaz aylarında polen ve toz gibi alerjenlerin vücuda girmesiyle öksürük ve nefes alındığında hırıltı gibi belirtiler ortaya çıkaran bir astım çeşididir.
Astım doğru tedavi edilmezse ve hastalar akciğer hijyenlerine dikkat etmezlerse zamanla KOAH'a benzer bir şekilde ilerleyebilir. Bazen bu iki hastalık bir arada da bulunabilir.
Astım, mikrobik olmayan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astımlı hastaların havayolları normale göre daha duyarlı olup; çeşitli alerjenler, sigara dumanı, kokular, soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolu hastalıkları gibi tetikleyici faktörlerle daralarak nefes almayı zorlaştırmaktadır.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Adı geçen uyaranlara maruziyet sonucu hastalarda, akciğer yollarında daralma, göğüste sıkışma hissi, öksürük krizi, balgam da artış ve hırıltı/hışıltı görülür. Bazen bu şikayetlerin ağır olmasına bağlı olarak ciddi nefes darlığı, nefes alamama hissi ve sık nefes alma belirtileri de görülebilir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Bulgular çok hafif düzeyde olabileceği gibi yaşamı tehdit edecek boyutlarda da olabilir. Alerjik reaksiyonun geliştiği organlara bağlı olarak hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Solunum sisteminde alerjik reaksiyonlar burunda olursa alerjik rinit, akciğerlerde hava yollarında olursa astım ortaya çıkmaktadır.
Üst Solunum Yolu Alerjisi Nedir? Üst solunum yolu alerjisi, solunum yollarında bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Bu maddeler toz, besinler, solunum yolu ile alınan maddeler, polen, akarlar ve hayvan tüyleri gibi alerjenler olabilir.
Alerjik astım teşhisi nasıl konur ? Teşhis hasta şikayetlerinin sorgulanması (anamnez), muayene, alerji testleri (özellikle deri prik testi), solunum fonksiyon testi ( nefes ölçümü=spirometri, astım testi) ve akciğer grafisi (rontgen) ile konur.
Evet alerjik astım balgam üretimine neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar sonucunda hava yollarınızda iltihap oluşur ve bu durum genellikle balgamın artmasına yol açar. Ancak her astımlı hastada aynı belirtiler görülmez ve astım semptomları kişiden kişiye değişebilir.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Organik keçiboynuzu pekmezi, akciğerlerin sağlığını korumak için düzenli tüketilmesi gereken besinlerin başında yer alıyor. Tüm zararlı toksinlerin atılmasını sağlayan keçiboynuzu, akciğerlerde adeta detoks etkisi yapıyor. Sigaradan kararmış ciğerleri temizliyor, akciğer kanserine yakalanma riskini azaltıyor.
- Su: Tüm vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan su, akciğerin temizlenmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı uzmanlar her gün düzenli olarak 2 litre su içilmesini önermektedir.
Çalışmalar yüksek doz C vitamini alanların daha düşük miktarda alanlara göre daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduğunu göstermiştir. Önerilen miktar günde en az 35 mg ekstra C vitamini almak.
Alerjen maddeye ve alerjen maddenin girdiği yere bağlı olarak farklı bölgeler alerjiden etkilenebilir. Örneğin, polen, burun içinden solunduğunda, genellikle burun, göz, sinüs ve boğazda alerjik semptomlara neden olur. Gıda alerjisi genellikle mide veya bağırsak problemlerine neden olur ve ürtikeri getirebilir.
Alerji iç organlara zarar verir mi? Alerji besin intoleransına sebep olduğu için kişinin iç organları etkilenebilir. Alerji, huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir.
Alerjenler solunum yolu ile alındığında burun mukozasında mukus oluşumunda artış ve enflamasyon (yangı) gelişebilmektedir. Buna bağlı burun akıntısı, kaşınma ve hapşırma gibi belirtiler gözlenir. Gözlerde sulanma, batma ve kaşıntı da bu duruma eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri