İltihaplı romatizma tanısında özel önemi olan tahliller arasında romatoid faktör (RF) varlığı, anti-sitrülin protein antikor testi (anti-CCP), anti-nükleer antikor testi (ANA), eritrosit sedimantasyon düzeyi (ESR) ve C-reaktif protein düzeyi (CRP) yer alır.
ASO (Antistreptolizin-O Titrajı): Oluşan bu değer streptokok bakterisininin bir intefsiyonunun söz konusu olup olmadığının anlaşılması amacıyla kullanılır. Doğrudan romatizmayı anlamak amacıyla kullanılan bir ölçüt değildir. Bu değer ise 200 IU/L altında olmalıdır.
Laboratuvar Testleri
Romatoid faktör (RF) ve Antisitrüllinlenmiş protein antikorları (anti-CCP), romatoid artriti diğer romatizma çeşitlerinden ayırt etmede yardımcı olur. Ancak RF, romatoid artrit dışında, özellikle infeksiyonlar ve diğer bazı iltihaplı romatizmalarda da kanda bulunabilir.
Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu tablonun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.
Tanıda romatizma testi olarak bilinen eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve CRP testleri kullanılır. Radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Halk arasında romatizma tahlilleri olarak bilinen, eklem sıvısı ve doku örneği alınabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Çoğu romatizmal hastalık genç yaşlarda başlamaktadır. Özellikle omurga romatizmaları genç erkekleri etkilerken, eklem romatizmaları doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülür.
Anti siklik sitrüllenmiş peptid adlı antikorun kısaltılmış ismi olan Anti CCP, romatoid artrit hastalığının teşhisinde ve takibinde kullanılan hastalığa özgü bir kan parametresidir. Romatoid artrit hastalığının araştırılmasında en sık kullanılan testlerden bir tanesi RF olarak kısaltılan romatoid faktördür.
İltihaplı olmayan bel ağrısı çoğunlukla mekanik nedenlerle gelişir. Ağrı istirahatte yok iken hareketle beraber bel ağrısı başlar. Hareket ettikçe artar. Sabah tutukluğu olmaz veya kısa sürelidir.
Hastaların yaklaşık %70'inde birkaç haftada gelişen hafif ateş, hâlsizlik, kilo kaybı, yorgunluk ve eklem ağrısı hastalığın ilk belirtileri arasında yer alır. Eklem ağrıları çoğunlukla uyku ve istirahat sonrası hissedilir. Sabah tutukluğu en önemli bulgular arasında yer alır.
Yalancı gut eklemlerde hızlı gelişen şişme ve ağrıyla karakterize bir eklem romatizmasıdır. Guta çok benzediği için yalancı gut olarak adlandırılmaktadır. Yalancı gut atakları günler hatta haftalar sürebilir.
İltihaplı romatizma hastalıklarında ise, CRP, hafif-orta dereceli bir artış gösterir.
– C-Reaktif Protein testi (CRP): Aynı ESR gibi vücüdun bir yerinde ciddi bir enfeksiyon veya iltihaplı romatizmanın varlığını belirler. Kanda yüksek CRP seviyesi iltihaplı eklem romatizma hastalarında genelde yüksek olur ancak ESR gibi her zaman romatizma olmasına rağmen seviyesi yüksek de olmayabilir.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Kaslarda, bir veya daha fazla kas grubunda ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma, çekilme, sıkışma tarzında şikayetler ile kendini gösteren ağrılı fibrozitlerin bulunduğu bir hastalıktır. Bu şikayetlere, özellikle sırt ve boyun bölgesinde olanlara, terleme ve üşüme de eklenebilir. Bacaklarda da üşüme sıktır.
Artrit (eklem iltihabı); eklem üzerinde ağrı, ısı artışı, şişlik, kızarıklık, fonksiyon kaybı gibi iltihap bulgularından birkaçının bulunmasıdır. Artritin yeni geliştiği akut dönemde ısı artışı ve kızarıklık ön plandayken kronik durumlarda şişlik, ağrı, fonksiyon kaybı öne çıkar.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Romatizma Neden Olur? Romatizmal hastalıkların çoğu bireyin bağışıklık sisteminin yanlış işlemeye başlayarak kendi dokularına saldırması nedeniyle ortaya çıkar. Bu durumun neden kaynaklandığı henüz tıp uzmanları tarafından kesin olarak belirlenmemiştir. Bazı vakalarda durum genlerden kaynaklanır.
Sık rastlanan romatizmal hastalıklardan biri olan artrit eklemde görülen ağrı, şişlik, kızarıklık ve eklemde fonksiyon kaybını ifade eder. Romatizmal hastalıklar kas ve eklemler dışında diğer sistemleri de tuttuğundan multisistem hastalığı olarak tanımlanırlar. Romatizmal hastalıkların nedeni tam olarak bilinmez.
İltihabi olmayan diğer bir romatizmal hastalık fibromiyaljidir. Günlük yaşamı ciddi oranda etkileyebilen yaygın bir hastalıktır. Kas ağrıları, halsizlik, yorgunluk hissi, uyku güçlüğü ve dışkılama bozukluklarının görülebildiği kronik bir hastalıktır.
Romatizma; dirsek, eklemler ve yumuşak dokuda şiddetli ağrılara neden olur. Yumuşak dokularda oluşan romatizmal hastalıkları genellikle iltihap kaynaklıdır. Bel ve diz bölgelerinde şiddetli ağrılara neden olabilir.
Her yaştan insan grubunda görülebilen romatizma genetik yollarla veya tam olarak bilinmeyen farklı enfeksiyon ve metabolik nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Kilolu ve hareketsiz insanlarda ise hastalık daha şiddetli seyredebiliyor.
Bacaklarda Romatizma Belirtileri
Genel olarak eklem ve kas ağrılarına neden olan romatizma, bacaklarda da aynı şekilde kendini göstermektedir. Sabahları artan eklem sertliği, bacakları hareket ettirirken hissedilen ağrı ve bacak kaslarında güçsüzlük şikayetleri sıklıkla görülmektedir.
Varsa daha önceden yapılan test ve tahlilleri inceler. Ardından vücutta iltihap olup olmadığına dair fizik muayene yapar. Ağrılı, sert ve şişmiş tüm eklemleri, kemik ve kas dokularını inceler. Tedavi plânlaması için MR taraması, kan testi ya da radyolojik taramalar istemektedir.
Kişide romatoid artrit varlığına işaret eden önemli bulgular şunlardır: Belirli eklem bölgelerinde sabahları ortaya çıkan ve en az 1 saat süren tutukluk, sertlik. 3 ya da daha fazla eklemde görülen yumuşak doku hassasiyeti ve şişlik. El bileğinde, parmaklarda ve elin gövde kısmında ortaya çıkan eklem iltihabı
Fakat hekimin ayırıcı tanı yaparken bazen test istemesi gerekebilir. Romatolojik hastalıklar sistemik ve kronik hastalıklar olması nedeniyle kanda iltihap belirteçlerine, kan sayımına, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına, ürik asit düzeyine, özelleşmiş romatolojik testlere, mikrobik testlere ihtiyaç duyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri