Zerdeçal ve zencefil romatizma semptomlarını hafifletmeye yardımcıdır. Zerdeçal baharatını yemeklere ekleyerek ya da çay olarak tüketmeniz tavsiye edilir.
Benzer şekilde brokoli de inflamasyonun azalmasına ve eklem iltihabının neden olduğu ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir. Ispanak, lahana, brokoli gibi sebzeler E ve C vitamini ve folat içeriği yüksek gıdalardır. E vitamini, vücudu iltihaba neden olan moleküllere karşı korumaya yardımcı olur.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
İlgili 34 soru bulundu
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
İltihaplı eklem romatizması için kesin bir tedavi şekli bulunmamaktadır ancak tanı ile beraber fizyoterapist eşliğinde düzenli egzersiz programına başlamanın önemi büyüktür aksi halde hasta hareket kabiliyetini tamamen kaybedebilmektedir.
KORTİZON: Bu ilaçlarlar romatoloji pratiğindeki en etkili ilaç grubudur. Romatizmal hastalıkların birçoğunda tedavinin başlangıç ya da bir döneminde kullanılırlar. Romatoloji uzmanları yan etkileri olabilen bu ilacı; gerektiğinde kullanmaktan kaçınmaz çünkü sağlanacak fayda daha önemlidir.
Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür. Kadınlarda iltihaplı romatizma görülme oranı daha yüksektir. Hamilelik, emziklilik, menopoz gibi dönemlerde hormonların salınımındaki düzensizlikler iltihaplı eklem romatizması hastalığını tetikler.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
İltihaplanma ve Romatizma: Kekik çayı, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle iltihaplanma ve romatizmal rahatsızlıkların semptomlarını hafifletebilir. Eklem ağrısı, artrit ve diğer iltihaplı durumları hafifletebilir.
Antioksidan Etki: Ihlamur, serbest radikallere karşı savaşan antioksidanlar içerir. Bu, hücresel hasarı azaltabilir ve yaşlanma belirtilerini geciktirebilir. Romatizma ve Eklem Ağrısı Hafifletme: Bazı araştırmalar, ıhlamurun romatizma ve eklem ağrısı gibi iltihaplı durumları hafifletebileceğini göstermektedir.
Romatizma Ağrılarına İyi Gelir
Kekik çayı, özellikle bacak bölgesinde ortaya çıkan romatizma ağrılarına iyi gelmektedir. Düzenli tüketildiği takdirde bacakta oluşabilecek olan kasılmaları ve ağrıları hafifletir. Kekiğin hafifletici özelliğinin etkin olduğu bir diğer alan da burkulmalardır.
Anti-inflamatuar Etki: Vücuttaki inflamasyonu azaltmada etkilidir. Kas ve eklem ağrılarını hafifletebilir. Antioksidan Zenginlik: Antioksidanlar açısından zengin olup serbest radikallerle savaşır, hücre hasarını azaltabilir ve yaşlanma belirtilerini geciktirebilir.
Japon bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre, siyah çay içerisindeki antioksidantlar özellikle ileri yaşlarda oluşan kemik erimesini önlüyor. "Osteoporoz" adı verilen ve yaşı ilerlemiş insanlarda görülen kemik erimesi olarak tanımlanan hastalığa karşı siyah çay içmenin faydalı olduğu açıklandı.
Kovid sonrası devam eden kemik ağrıları, yorgunluk, tat ve koku alma zorluğu, uykusuzluk gibi şikayetlerin devam etmesi durumunda; kemik ağrılarına karşı; kırkkilit ve kuşburnu çayı içilebilir.
Egzersiz dayanikliligin, kas kuvvetinin, esnekligin gelismesine yardimci olur, kas tutuklugunun ve agrilarin azalmasina, kilo kaybi ve kilonun korunmasina katki saglar. Artiritisli hastalar, jogging, tenis, basketbol gibi yüksek darbeli sporlardan kaçinmalidirlar.
Limonun içinde bulunan sitrat böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Limon ayrıca romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde de etkilidir.
Ayrıca, araştırmalarda yeşil çayın; Kan basıncı ve insülin duyarlılığıyla ilişkili kardiyovasküler hastalıklara, Mide ve kolorektal gibi çeşitli kanser türlerine, Romatizmal hastalıklara karşı koruyuculuğu ve kemik yoğunluğunu düzenleyici etkisi olduğu gösterilmiştir.
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Romatoid artrite çözüm; maden suyu iltihaplı romatizmada iyileştirici etkiye sahiptir. İltihaplanmayı azaltır ve aynı zamanda iltihapla beraber gelen ağrıyı hafifletir. Aynı zamanda şiddetli kemik bozukluğunun neden olduğu eklemdeki şişmeyi de azaltır.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri