Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı kişi hakkında verilmiş olan çeşitli mahkeme kararlarını ihtiva eder. Mahkemelerin vermiş olduğu mahkûmiyet kararları, güvenlik tedbirleri kesinleştiğinde adli sicil kaydına işlenir.
Bu iki kayıt arasındaki farktan kısaca bahsetmek gerekirse; adli sicil kaydı infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden kayıtları içerirken, adli sicil arşiv kaydı infazı tamamlanmış etkisi ortadan kalkmış kayıtları içerir.
Kesinleşmiş mahkeme kararına dayanılarak kişiler hakkında ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgilerin kaydedildiği sisteme “adli sicil” denilmektedir. Adli sicil kaydı, vatandaşın devlet nezdinde tutulan suç kaydı olarak tarif edilebilir. Adli sicil kaydına halk dilinde sabıka kaydı da denilmektedir.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
Cezanın infazından sonra ilgili kişinin başvurusu üzerine mahkeme tarafından yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı (memnu hakların iadesi) verilirse kaydın arşive alma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yılın geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı silinir.
TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet'e giriş yapın. Ardından arama butonunun olduğu sayfaya Adalet Bakanlığı yazarak karşınıza çıkan hizmetler içerisinden “adli sicil kaydı sorgulama” hizmetini seçin. Ya da direkt olarak arama butonuna “adli sicil kaydı sorgulama” yazarak karşınıza çıkan hizmete tıklayın.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
25 Mayıs 2005 tarih ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 13'üncü maddesi, 6353 sayılı kanunun 33'üncü maddesi ile değiştirildi. Halk arasında "sabıka kaydı" olarak bilinen adli sicil bilgilerinin sorgulamasında alınan 5 liralık ücret artık alınmayacak.
Arşiv kaydına kaydedilen bu bilgilerde, kişi e-devletten veya adliyeden vs. sabıka kaydını sorgulayınca bu kayıtlar görünecektir. Bu bağlamda bireyin uygulamadaki adıyla sabıka kaydını sildirmesi için arşiv kayıtlarını da sildirmesi gerekir.
Adli sicil bilgilerinizi Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki Adli Sicil Bürolarından, Kaymakamlıklardan ve e-devlet üzerinden alınabilmektedir. E-devlet üzerinden alınan adli sicil kayıtları da geçerli belgelerdir.
Kesinleşmiş mahkeme kararına bağlı olmak suretiyle, kişiler hakkında ceza ve güvenlik tedbiriyle belgelerin kaydedildiği sistem sabıka kaydı olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda bu durum adli sicil kaydı olarak öne çıkar. Vatandaşın devlet nezdinde tutulan suç kaydı şeklinde de anlatmak mümkün.
Adli sicil kaydı infazın tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, zamanaşımı, genel af ve ölüm halinde silinir. Adli sicil kaydının silinmesi için kuruma başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında şartları taşıyorsanız 30 günden kısa süre içinde adli sicil kaydı silinir.
Adalet Bakanlığı tarafından tutulan bu belgelerde Türk Mahkemelerince alınmış kararların yanı sıra yabancı devletlerin yargı organlarında alınmış ceza ve mahkûmiyet kararlarına da yer verilir. Adli sicil (sabıka) kaydı ve arşiv kaydı koşulların sağlanması sonucunda silinebilir.
Adli sicil kaydında bir suç olan kişi, kamu ve güvenlik kurumlarında işe girmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Ancak özel bir kurumda iş başvurusu yapmışsa kurumun takdirine bağlı olarak işe alınabilir.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye yani koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 0 ay 0 gün hapis cezası olmaktadır.
Hapis cezaları ile alakalı olarak tüm işlenen suçlar ilk olarak adli sicil kaydına otomatik olarak eklenmektedir. Aynı zamanda hapisten sonra koşullu salıverilme ve tahliye durumlarında da yine bu bilgiler adli sicil kaydında tutulan bilgilerden olarak bilinir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Adli sicil sabıka kaydı, kişinin hukuki geçmişini ve suç geçmişini değerlendirmek amacıyla birçok kurum ve kuruluş tarafından kullanılır. Özellikle iş başvurularında, kamu görevlerinde, vize başvurularında ve bazı mesleklerde çalışma yetkisi gerektiren durumlarda bu kayıtlar incelenir.
Arşiv kaydı gizli veriler arasında yer alır. Bir kişinin arşiv kaydını; kişinin kendisi, bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında Cumhuriyet başsavcılıkları, hakim veya mahkemeler, yetkili seçim kurulları yahut özel kanunlarda açıkça arşiv kaydını görebileceği yazılı olan kamu kurum ve kuruluşları görebilir.
Adli sicil kaydının silinmesi için ilk olarak suçların üzerinden infazın tamamlanmış olması gereklidir. Bu kapsamda suçun ve cezanın niteliğine göre silinmesi süresinde değişiklikler görülür. 5 ila 30 yıl arasında adli sicil kaydının silineceğini söylenebilir fakat tam süresi 5, 15 ve 30 yılları kapsamındadır.
C: Kaydın en başında yer alan “C” ibaresi ceza fişinin kısaltmasıdır. Verilen ceza mahkûmiyetin özetini ifade eder. 0069 Numaraları ile Başlayan Rakamlar: Adli sabık kaydında ilgili kayda ilişkin UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminin o dosyaya ait atamış olduğu benzersiz ID (kimlik) bilgisidir.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri