"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
Hayvansal proteinlerden (et, yumurta, süt ve süt ürünleri) mümkün olduğunca uzak durmak. Beyaz un ve onunla üretilmiş her türlü besinden uzak durmak. Şeker ve tatlandırıcılardan uzak durmak.
H3: Romatizmaya ne iyi gelmez? Romatizmayla iltihap artıran besinlerin tüketimi arasındaki bağlantı düşünüldüğünde iltihap artırıcı kızartmalar, gazlı içecekler ve işlenmiş etler gibi ürünler romatizmaya iyi gelmez.
Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür. Kadınlarda iltihaplı romatizma görülme oranı daha yüksektir. Hamilelik, emziklilik, menopoz gibi dönemlerde hormonların salınımındaki düzensizlikler iltihaplı eklem romatizması hastalığını tetikler.
İlgili 28 soru bulundu
Dengeli, sebze ve meyve temelli, yeterince yağsız et, daha çok balık ağırlıklı protein ve sağlıklı yağ saylayan badem ve ceviz gibi kuruyemişleri içeren beslenme tercih edilmeli. Buna en yakın beslenme Akdeniz tarzı beslenmedir.
Sıcak ve soğuk uygulamalar, romatizmanın neden olduğu ağrı ve şişmeyi azaltmak için kullanılır. Isıtılmış havlu veya sıcak su şişesi gibi sıcak uygulamalar, kasları gevşetmeye ve kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk uygulamalar (örneğin buz torbası) ise şişmeyi azaltma ve ağrıyı dindirmede etkilidir.
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Romatoid artrite çözüm; maden suyu iltihaplı romatizmada iyileştirici etkiye sahiptir. İltihaplanmayı azaltır ve aynı zamanda iltihapla beraber gelen ağrıyı hafifletir. Aynı zamanda şiddetli kemik bozukluğunun neden olduğu eklemdeki şişmeyi de azaltır.
İltihaplı eklem romatizması için kesin bir tedavi şekli bulunmamaktadır ancak tanı ile beraber fizyoterapist eşliğinde düzenli egzersiz programına başlamanın önemi büyüktür aksi halde hasta hareket kabiliyetini tamamen kaybedebilmektedir.
Romatizmanın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte doktorun reçete ettiği ilaçlar, istirahat, stres yönetimi ve sağlıklı bir beslenme programıyla birlikte düzenli egzersiz romatizma semptomlarını hafifleten yöntemlerdendir.
KORTİZON: Bu ilaçlarlar romatoloji pratiğindeki en etkili ilaç grubudur. Romatizmal hastalıkların birçoğunda tedavinin başlangıç ya da bir döneminde kullanılırlar. Romatoloji uzmanları yan etkileri olabilen bu ilacı; gerektiğinde kullanmaktan kaçınmaz çünkü sağlanacak fayda daha önemlidir.
Nedeni vitamin eksikliği mi? D vitamini eksikliği ve buna bağlı osteoporoz gelişmesi dışında; vitamin eksikliği romatizmaya neden olmaz. Ancak romatizma olan kişilerde steroid kullanımına bağlı osteoporozdan korumak amacıyla mutlaka kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapmak gerekir.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Egzersiz dayanikliligin, kas kuvvetinin, esnekligin gelismesine yardimci olur, kas tutuklugunun ve agrilarin azalmasina, kilo kaybi ve kilonun korunmasina katki saglar. Artiritisli hastalar, jogging, tenis, basketbol gibi yüksek darbeli sporlardan kaçinmalidirlar.
İyice dövülmüş sarımsak, çıbanlar, romatizmalı eklemler gibi ateşli şişliklere sarılır, 2-3 saat bekletilip değiştirilirse deriyi yarar ve iltihabı akıtır.
Limonun içinde bulunan sitrat böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Limon ayrıca romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde de etkilidir.
Bunun 30-80ng/ml arasında olması istenir. Eğer 150ng/ml geçerse toksikasyon belirtileri gelişir. İltihaplı romatizma hastalarında, 16 saat açlık, 8 saatlik beslenmenin (aralıklı oruç) inflamasyon üzerine faydalı olduğu gösterilmiştir. Bol su tüketin.
Aspirin veya NSAİİ' lara ek olarak ağrıyı hafifletmek için basit ağrı kesiciler de (analjezikler) yardımcı olabilir. Bu ilaçlar parasetamol (vermidon, parol, tamol vb.), ve metamizol (novalgin, adepiron) içerir. Parasetamol ve metamizol aç ya da tok kullanılabilirler. Mide üzerine yan etkileri yoktur.
Doğal bir antibiyotik ve ağrı kesici olduğunu sık sık vurgulamaktan hiç sıkılmadığınız soğanın bir faydası da romatizma ağrılarına iyi gelmesi. Öyle ki özellikle kış aylarında romatizma ağrılarından şikayet ediyorsanız soğanları dilimleyip ağrıların olduğu yere streç film ile sarın.
İltihaplı romatizmal hastalıklarda, özellikle istirahatte gelişen boyun, bel, sırt veya eklem ağrısı ve şişliği, kas ağrılarının yanı sıra; ciltte döküntü, akciğer, beyin, böbrek, sinir sistemi gibi birçok organ ve sisteme ait belirtiler görülebilir.
Ağrı Kesici Özelliği İle Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Bu sayede ise eklem ağrılarına, kas ağrılarına, migren ağrılarına, iltihaplı romatizmaya, kireçlenmeye bağlı eklem ağrılarına, boyun ve baş tutulmalarına soğuk sıkım zeytinyağı, ağrı kesici etki yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri