Kireç sıva, birinci tabaka kaba sıvada orta kum, ikinci tabaka ince sıvada perdah kumu kullanılarak yapılır. Önce hazırlanan yüzeye kaba sıva yapılır, yeteri kadar sertleştikten sonra üzerine ince sıva yapılır. Mastarla yüzey kontrol edilir ve tahta ile gerekli düzeltmeler yapılır.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz.
Kireç sıva, iç duvarların ve tavanların yüzeyini boyamadan önce kaplamak için kullanılan geleneksel bir harç türüdür. Kullanıldığına dair kayıtlar, Ürdün'ün kuzeyinde 140 yüzyıla kadar uzanıyor.
Not: Toplam kum'un 2/3'ü kaba kum, 1/3'ü ince kum olmalıdır. 1 m3 iç cephe sıvası harcında = 50 kg kireç kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
Doğal taş pirinci ile çimento ve suyun uygun oranlardaki karışımıdır. Kireç ve çimentolu harç: 1 metreküpünde 225 kilogram çimento, 0,170 metreküp sönmüş kireç barındırıyor. Katılaşma süresini uzatmak için içine az miktarda kireç katılmış çimento harcıdır.
Kaba sıva ihtiyacı olan tuğla ve bimsblok duvarlarda 1 . Çimento, 1. Kireç, 6 Kum (hacimsel) karışımlı harç ile kaba sıva yapılabilir.
Kirecin Faydaları
Çok dayanıklıdır, Kolay sürülür, çabuk kurur, Yüksek UV direncine sahiptir, Doğru uygulandığında ufalanma veya soyulma yapmaz, Gözenekli tuğla ve diğer duvar yüzeylerde güvenle kullanılabilir, Yüksek PH kalitesi nedeniyle, kireç suyu, yaratıkları caydıracak doğal bir mantar ilacıdır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Sıvı Kireç - Sıva Katkısı
Sıvalarda kireç yerine kullanılan, akışkanlaştırıcı ve işlenilebilirlik kazandırıcı sıvı katkıdır. Sıvalarda kireç katılmış gibi kolay işlenilebilirlik kazandırır, pürüzsüz yüzeyler oluşturulmasına imkan tanır.
Dış sıvalar genelde tamamen çimentolu olur. İç sıvalar çimentolu olabildiği gibi kireç-çimento karışımı harçla, temdit edilmiş (içine az kireç katılmış çimentolu) harçla ya da bugün pek kullanılmayan sadece kireç harcı ile yapılabilir.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Beyaz çimentonun en çok tercih edilen kullanım alanları: Yapı kimyasalları ürünleri; Dekoratif sıvalar.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Kovaya yarısına kadar kireç koyduktan sonra yarısı kadar su ilave edip, daha sonra bu karışıma yarım su bardağı zeytinyağı, bir avuç tuz ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra kireç boyama işlemine geçebilirsiniz. Ancak bu işlemi yapmadan önce boya yapılacak olan duvarı nemli bir bezle silmek çok faydalı olacaktır.
− Öncelikle yapışmayı artırıcı kat olarak kullanılacak harcın hazırlanması için, toz harca (çimento/kum oranı: 1/3), KALEKİM LATEX/Su: 1/2 oranında hazırlanan sıvı karışımından boza kıvamına gelene kadar ilave edilmelidir. Hazırlanan karışım kalınlığı 2 mm olacak şekilde zemine fırça ile sürülmelidir.
40 kg FİXA İnce Sıva yaklaşık 8,8 – 10,4 lt temiz su içine katılarak tercihen düşük devirli bir mikser ile topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Hazırlanan harç 5 – 10 dakika olgunlaşması için dinlendirilir ve tekrar 1- 2 dakika karıştırılarak kullanılır. Kaptaki karışım 2 – 3 saat içinde tüketilmelidir.
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Betonun içindeki kireç ciddi yanıklara neden olabilir. Islaklık ve kimyasal aşındırıcılık kombinasyonu dermatit ile sonuçlanabilir.
Kireç badanası
Sönen kireç dinlendirilir. Badananın çıkmaması için içine % 3 oranında şap veya tuz konur. Badana yaparken birinci katın duvara iyice işlemesine dikkat edilir. İkinci ve üçüncü kat badanalar ilkinden biraz koyu olur.
Kirecin içeriğindeki yoğun mineral oranı, temas ettiği tüm noktalar gibi cilde de zarar verir. Bunun sonucunda cilt üzerinde atopik dermatit rahatsızlığına kadar varabilen kuruluklar oluşmaya başlar ve gereken özen gösterilmediğinde çok daha ciddi akut ya da kronik deri hastalıkları görülebilir.
Duvar yapımında taşların aralarını dolduran, onları birbirine bağlayan kum, su ve bağlayıcı maddelerden meydana gelen malzemelere duvar harçları denir. Bağlayıcı madde olarak kireç, çimento veya bunların karışımı kullanılabilir.
Donmuş, erimekte olan veya 24 saat içerisinde don tehlikesi olan yüzeylerde uygulama yapılmamalıdır. Direkt güneş veya kuvvetli rüzgar altında uygulanmamalıdır. Fixtek sıva üzerine son kat macun uygulanarak duvar boyaya hazır hale gelir. Bu nedenle maliyeti çok daha yüksek olan alçı sıva yerine kullanılır.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri