Romatoid artrit, küçük eklemlerin dışında; diz, kalça ve omuz gibi büyük eklemlerde de tutuluma neden olabiliyor. Dünyada en sık görülen sistemik kronik iltihaplı bir eklem romatizması olan romatoid artritten kaynaklanan ağrılar ve hareket kısıtlılıkları, hastaların iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor.
Osteroartrit yani kireçlenme tam tersi olarak elin daha çok tırnağa yakın eklemlerini tutar. Romatoid artritde en çok tutulan diğer eklemler dirsekler, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bilekleri ve ayak parmak eklemleridir. Romatoid artritte omurga eklemleri genellikle tutulmaz.
İltihaplı Romatizma, yani tıbbi adıyla romatoid artrit (eklem romatizması), kronik bir inflamatuar bozukluktur. Bu bozukluk bazı bireylerde cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir.
Romatizma Nedenleri
Bu hasarlar eklemlerde şişliklere, kızarıklığa, hareket kısıtlamasına ve hatta şekil bozukluklarına yol açabilen rahatsızlıklara neden olur. Bazı romatizmalar sadece eklemleri değil, bağışıklık sistemini ve iç organları da etkiler.
Genellikle romatizmal hastalıklarda kas, sırt ve bel ağrısı, eklemlerde ağrı ve şişlik, sindirim sistemi şikayetleri, kalp ve damar sisteminde oluşan olumsuzluklar görülür. Bunlara ek olarak romatizmal hastalıkların başlıca belirtileri şöyle sıralanır: Nörolojik şikayetler.
İlgili 21 soru bulundu
Romatoid artrit, genel olarak iltihaplı romatizma adıyla bilinen inflamatuar bir hastalıktır. Romatoid artrit tehlikelidir. Bazı vakalarda vücudun çeşitli sistemlerinde hasara neden olabilmektedir. Buna örnek olarak cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kalp damarları verilebilir.
Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedir? Seropozitif Romatoid Artrit: En yaygın iltihaplı romatizma türüdür. Diğer romatizma çeşitlerinden daha şiddetli ve ciddi belirtileri olabilir.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
İltihaplı romatizma klinik tabloda eklem problemleriyle ön plana çıksa da, akciğerler, kalp ve damar yapıları veya sindirim sistemi gibi vücudun geri kalan bölgelerinde de tahribata yol açabilir.
İltihaplı omurga romatizmaları grubunda biraz daha fazla olmakla birlikte, genelde bu riskin düşük olduğu söylenebilir. Romatizma kansere neden olur mu? Romatizma kansere neden olmaz. Ama romatizmal hastalığa yatkınlık yaratan bazı genler ve bağışıklık sistemindeki bazı bozukluklar, kansere de yatkınlık yaratabilir.
Aslında eklem hastalığı olarak karşımıza çıksa da, pek çok organ ve yapıyı etkiler ve bozabilir. Hastalığın şiddetine göre, bir ömür boyunca sadece eklemlerde kalabileceği gibi, bazen de cilt-kan damarları-akciğer-kalp-göz-böbrek-beyin ve tüm sinir sistemi gibi pek çok sistemde hasara yol açarlar.
Bazen de bu zarların romatizmal iltihabı meydana gelişebilir ve plörit ismini veririz. Nefes almakla batıcı tarzda bir ağrıya yol açar. Akciğer dokusunda gelişen harabiyet: İlerleyici bir nefes darlığı ve solunum sıkıntısına yol açar. Akciğerin yapısı bazen yavaş bazen de hızla harap olmaya başlar.
Hastalarda eklem ağrısına eşlik eden halsizlik yorgunluk sabah tutukluğu gibi şikayetler gözlenir. Cilt, kalp, akciğer, göz gibi organlarda tutulabilmektedir. Romatoid artritte eklemde yıkım olmakta ve hastalık erken tedavi edilmezse kalıcı hasara yol açmaktadır.
Romatoid artrit yaşam boyunca sadece bir atak yapabilir. Ancak daha sık olarak tekrarlayan alevlenmeler şeklinde seyreder ve bu alevlenmeler giderek daha kötüye gidebilir. Alevlenmelerin süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir ve genellikle haftalarca sürer.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Yürüme en basit ve yapılabilir egzersizdir. Ama bazen yürüyüş bile es geçilir. Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
Romatoid artrit tanısında en sık kullanılan laboratuvar testleri sedimantasyon, c-reaktif protein (C-RP), romatoid faktör (RF) ve anti-CCP denilen anti-siklik sitrülize peptid antikorudur. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-RP sıklıkla yüksektir.
İltihaplı romatizma hastalığının kesin çözüme ulaştıran bir tedavisi yoktur. Bu hastalığın henüz bir tedavisi bulunamamıştır. Bu hastalık tedavisinde genel olarak bir ilaç tedavisi şeklinde uygulama olmaktadır. Bu sebeple bu hastalık uzun bir süre hatta ömür boyu devam edebilmektedir.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Kas-iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlar romatizmal hastalıklar olarak adlandırılıyor. Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürüyor, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor.Her mevsimde görülebilen romatizmal hastalıklar, özellikle kış aylarında soğuk hava nedeniyle daha fazla belirginleşiyor.
Stres, birçok romatizmal hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştıran bir faktördür.
Tüm periferik eklem hastalığı olan çalışanların %49,9'u iş yerindeki sağlık merkezinden rapor almaktadır. Bu oran romatoid artriti olan çalışanlarda %50 olarak gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri