İçerdikleri açısından kahvenin uyandırma etkisi çaydan daha fazladır. Bir fincan kahvede 80 mg kafein bulunurken çaydaki uyarıcı miktarı 40 mg'dır. Fakat bu uyarma etkisini tümüyle yansıtmaz. Ancak uzmanlara göre uyandıktan sonra güne hazır olma hissi büyük oranda psikolojik.
Çay ve kahve bitkilerinin çeşitliliği de içerdikleri kafein miktarlarını etkilemektedir. Bir bardak yeşil çayda 20 mg, siyah çayda 40 mg ,bir fincan türk kahvesi yaklaşık 50-60mg ,bir kupa filtre kahve 85-90mg kafein bulunmaktadır. Buna rağmen çayın antioksidan gücü ise kahveden çok daha yüksektir.
Uyarıcı etki
Çoğu insanın çay ve kahve tüketme nedeni büyük oranda aynı: Kafeinin uyarıcı etkisi. Sabahları henüz afyonunuz patlamamışken çay da kahve de motoru çalıştıran yağ gibidir. İçerdikleri açısından kahvenin uyandırma etkisi çaydan daha fazladır.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre, yetişkinler için kafein miktarının günlük 300 mg ile sınırlı olması gerektiği ve bu miktarın aşılmaması için belirli ölçülerde çay ve kahve tüketimi yapılması söylenebilir. 1 fincan filtre kahvede 135-200 mg, 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein bulunur.
Sabahları enerjik olmayı ve egzersiz yapmayı seviyorsanız kahve sizin için doğru bir seçim olacaktır. Kahvenin içinde çaydan daha fazla kafein olduğunu düşünecek olursak, kahve fiziksel performansınızı artırabilir ve egzersizin yorgunluğunu azaltabilir. Kahve tüketimi özellikle erkeklerde yağ yakımına yardımcı oluyor.
İlgili 26 soru bulundu
Çay, kafeinli ve diğer içecekler su gereksiniminizi karşılamaz. Bu içecekler idrar söktürücüdür, vücutta su kaybına neden olurlar" ifadelerini kaydetti.
Uzmanlar, haddinden fazla içilen çayın, çarpıntı, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebep olacağını belirterek, özellikle kilolu kişilerin, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastalarının, romatizma ve nikristen şikayet edenlerin, böbreklerinde kum veya taş olanların, yüksek ...
Uzmanlar, sağlık için günde 5 bardak çay içilmesini öneriyor.
Kafein, kan basıncında ani yükselmelere sebep olmaktadır. Bazı hassas bireylerde kalp aritmisini arttırır. Düzensiz kalp atışları, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
Günde ortalama 300-400 mg kafein tüketimi genel olarak güvenilirdir. ( 500 mg fazla anlınmamalıdır.) Kahvenin türüne göre değişmekle birlikte ortalama bir fincan kahvede 80 - 200 mg kafein vardır. Ortalama 3-4 fincan kahve içilebilir.
Araştırmalara göre çay da kahvede zarardan çok yararlı içecekler. Ancak bu iki sihirli içeceğin aşırı tüketimi riskleri de beraberinde getiriyor. Çay ve kahveyi aşırı tüketmek başta damar sertliği, mide problemleri, dolaşım ve sindirim bozukluklarına yol açabilir.
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Bir araştırma şirketi tarafından yapılan incelemede, Türkiye'deki insanların tercihinin çaydan mı yoksa kahveden mi yana olduğu araştırıldı. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye'deki insanların yüzde 87,8'inin tercihi çaydan yana oldu. Kahveyi tercih edenlerin oranı ise yüzde 12,2'de kaldı.
Gün içinde genellikle çay, kahve tüketim miktarı su tüketim miktarını geçmektedir. Özellikle soğuk havalarda tercih edilen sıcak içecekler, size su içmeyi tamamen unutturuyor. Oysaki hiçbir içecek suyun yerine geçmemelidir.
Gün içerisinde aşırı tüketilen çay; sinir bozukluğu, kabızlık, yüksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilmektedir. Aşırı çay tüketimi, idrar miktarının da artışına neden olur. İdrarla dışarı atılan üre asidi miktarını azaltır. Romatizma hastalığı olanlara zarar verir.
Günde 3 fincandan fazla kahve tüketiminin doğurganlığı negatif etkileyebildiği, 5 fincandan fazla kahve tüketiminin de kemik erimesine sebep olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Yine fazla kahvenin zararları uyku sorunları, gergin ya da sinirli olma ve hassasiyet gibi olumsuzluklar şeklinde sıralanabilir.
Günlük 500-600 mg'ın(4-7 kupa kahve) üzerinde kafein tüketimi çoğu kişide uykusuzluk, asabiyet, huzursuzluk, tedirginlik, bulantı ve gastrointestinal problemler, hızlı ya da düzensiz kalp atışı, kas krampları, baş ağrısı, anksiyete gibi sorunlara neden olmaktadır.
Bu da ortalama günlük 2 türk kahvesi , 3-4 bardak çay olarak düşünülebilir. Ancak bazı durumlarda kafeini sınırlamak gerekebilir. Ortalama düzeyde kafein alımında herhangi bir yan etkisi gözlenmezken, günlük 500- 600 mg tüketimiyle birtakım şikayetler gözlenebilir. Uykusuzluk, anksiyete, kalp atım sayısında artış gibi.
Uyarıcı etkisi vardır. Sinir sistemine etki eder ve beyne gelen mesajları hızlandırır. Kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan bireylerin kafeinden uzak durulması gerekmektedir. Yetişkin bireyler için vücut ağırlığı (kg) başına 3-5 mg günlük kafein kullanımı uygundur.
Günde 4 fincandan fazla çay içip 2 litreden az su tüketirseniz vücudunuzda ödem ve şişlik tehlikesi sizi bekliyor olacaktır. Sürekli kilo değişimi yaşıyorsanız sebebi aşırı çay tüketimine bağlı ödemdir.
Çayın içerisindeki antioksidan vücudu güçlendirir. Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin adeta yok eder. Kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şekersiz tüketilmelidir. Gün içerisinde şekersiz tüketilen çay vücudun su dengesini korur.
Çayınızı limonlu içtiğinizde limonun içerisindeki antioksidanlardan ve vitaminlerden de faydalanırsınız. Vücut ağrısı ve balgam gibi rahatsızlık belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Limonlu çay, ölü deri hücrelerini yok etmeye ve yüzünüzü gençleştirmeye yarayan büzücü özelliklerle doludur.
Kateşinler çay olarak tüketildiğinde, besin desteklerinden 2 kat daha fazla alınsa dahi karaciğere herhangi bir zararı olmuyor. Burada yine doğal yolla beslenmenin çok daha güvenli ve doğru olduğu görülüyor.
Aç Karnına Çay İçmek Mide Bulandırabilir
Ancak asit yapısı nedeniyle tanik asit boş mideyi rahatsızederek mide bulantısına yol açabilir. Bu yüzden bir öğünden hemen önce yada sabah kalktıktan hemen sonra hiçbir şey yemeden çay içmek mide bulantısı ile sonuçlanabilir ve pek önerilmez.
Çayla ilgili eyleme dökmek demek iki anlamdan birini boşa çıkarıyor. Katmak ise bir eksikliği tamamlama anlamı taşıyor, çay doldurmak dışında bu alternatiflerin hiçbiri çay koymanın yerini tutamıyor. O yüzden doğrusu çay koymak ancak sözcüğün taşıdığı anlam sizi de endişelendiriyorsa çay doldurmak da diyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri