Şehri yerle bir etme arzusuyla dolu olan Neron, sarhoş taklidi yapan adamlarını şehri yakmaya gönderdi. Neron, yangını Palatine Tepesi'ndeki sarayından şarkı söyleyerek ve lir çalarak seyretti.
İmparator Trajan en büyük Roma imparatorlarından biri olarak kabul edilir. Senato tarafından optimus princeps (en iyi hükümdar) ilan edildi. Roma, hükümdarlığı altında en büyük toprak genişliğine ulaştı ve yaklaşık elli yedi milyonluk bir nüfusa sahipti.
İmparator Neron tahta geçmeden önce ve de geçtikten sonra ailesine, çevresine ve halkına karşı acımasızca davranmıştır. Bu yüzden Roma'yı Neron yakmıştır. İmparator Neron zaman zaman bilinçli olarak Roma şehrinin bazı izbe mahallelerini yaktırmıştır. Bu yüzden Roma'yı Neron yakmıştır.
Milattan sonra 64 yılında Roma'da çıkan büyük yangın sonucu bütün kent yok oldu. Hiçbir tarihi kaynakta bu yangın sırasında Neron'un Roma'da olduğuna dair bir kanıt yok. Palatine tepelerinde başlayan yangın kuzeye doğru rüzgarın da etkisiyle yayıldı.
1804'te I. Napolyon Kutsal Roma Cermen İmparatoluğu'nun geleneksel üstünlüğüne son verip kendini imparator ilan edince son imparator II. Franz, 1806'da Kutsal Roma İmparatoru ünvânından vazgeçip yalnızca Avusturya İmparatoru unvanını aldı. Böylece bin yıllık Kutsal Roma İmparatorluğu resmen son buldu.
İlgili 32 soru bulundu
Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir.
Roma, günümüz İtalya coğrafyasında M.Ö. 750'li yıllarda ortaya çıkan bir teşkilat idi. O devirlerde daha küçücük bir köy olarak şekillenen Roma, çok önceleri birçok misafire ev sahipliği yapmıştı. Nitekim arkeolojik veriler M.Ö.
Buna göre de Roma, yine Truva şehri prenslerinden Aeneas'ın oğulları tarafından kurulmuştur. Truva şehrinin Akalar tarafından tahribi sırasında kaçıp kurtulan “Aeneas”, maiyetiyle birlikte Akdeniz'de bir süre dolaştıktan sonra, İtalya'nın batısındaki “Latium” kıyılarına çıkmıştır.
ülkenin yönetimini kolaylaştırmak için, imparator kendi kararıyla ülkesini doğu ve batı olarak ikiye bölüyor (ms. 293), ve tetrarşi sistemi kuruluyor. batı roma'yı 1 augustus, ve yardımcısı 1 sezar, ve doğu roma'yı 1 augustus ve yardımcısı 1 sezar yönetmeye başlıyor.
54 - 68 yılları arasında İmparatorluğu yöneten Nero, saltanatı boyunca dikkatini daha çok diplomasi, ticaret ve imparatorluğun kültürel sermayesinin arttırılması üzerine yöneltmiştir. Tiyatrolar yapılmasını emretmiş ve atletizm yarışmaları düzenlemiştir.
Roma İmparatorluğu'nun en kötü şöhretli imparatoru olan Nero hakkında bilinmesi gerekenleri anlattık. Roma İmparatorluğu'nun en kötü şöhretli imparatoru olan Nero Claudius Caesar (Neron olarak da bilinir), Roma'yı MS 54'ten intihar ettiği MS 68'e kadar 14 yıl yönetti.
1) Çin İmparatorluğu (M.Ö. 211 – M.S. 1912) – 2123 Yıl. İlk Çağ'da Qin Hanedanı ile başlayıp Qing Hanedanı'nın devrilmesine kadar 2123 yıl boyunca hüküm sürmüş Çin İmparatorluğu, aynı zamanda 10'dan fazla hanedanlığın yönetimiyle dünyanın en uzun süre hüküm süren imparatorluklarının en başında yer alıyor.
Roma İmparatorluğu'nda 144 imparator tahta geçmiştir. İlk Roma İmparatoru Gaius Julius Caesar Octavianus'tur. son Roma İmparatoru ise Flavius Eugenius'tur.
Roma dönemine bakacak olursak nüfus her ne kadar kozmopolit olsa da ağırlıklı Yunan halklarındandır, dilleri ise önceleri Latince, orta ve geç imparatorluk döneminde Yunancadır ve kullandıkları alfabe de Yunan harfleriydi.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis olan ülke.
Bizans aslında bir Antik Yunan şehri.
Bizans ve Pontus taçlarını da ele geçirerek bir bakıma Doğu Roma İmparatoru sıfatını kazanan Sultan Fatih, İstanbul'un fethiyle yetinmedi. Hazret-i Peygamber'in “Ümmetim Kayser'in (Sezar'ın) şehrini (Roma'yı) almadıkça, kıyamet kopmaz” sözünü de gerçekleştirmek üzere Roma'nın fethine girişti.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
Kartaca yavaş yavaş bir koloniden yeni bir imparatorluğun başkentine evrilmişti.
Bizans şehrini yeniden kuran ve burasını Roma İmparatorluğu'nun merkezi yapan Konstantinus'tur. Roma İmparatoru I. Teodos ölürken ülkesini iki oğlu arasında paylaştırmış, Doğu Roma toprakları Arkadius'a düşmüştü. Doğu Roma'nın merkezi Bizans şehri olduğu için bu imparatorluğa Bizans İmparatorluğu denilmiştir.
Roma'nın merkezi olduğu Batı Roma İmparatorluğu çökmüş olsa da, Doğu Roma İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu olarak ayakta kalmıştır. Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra bin yıl varlığını sürdürmüş ve 1453'teki Osmanlı fetihleri sonrasında da tamamen ortadan kalkmıştır.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
375 yılında Kavimler Göçü ile yaşadığı büyük karmaşanın ardından 395'te Doğu Roma ve Batı Roma adı altında iki ayrı devlete bölünmüştür. Batı Roma, 476'daki Germen saldırısı sonucu yıkılırken, Doğu Roma (Bizans İmparatorluğu) 1453 tarihinde Fatih'in İstanbul'u fethiyle yıkılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri