Üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden mezun olan kişiler fizik tedavi uzmanı olarak çalışabilir. Fizik tedavi uzmanı hareket etmekte zorlanan kişilerin iyileşmesine yardım eder, hastalıkların nedenini saptar ve tedavi planının uygulanması için çalışır.
Kondisyonun ve kasların güçlendirilmesi, Fonksiyon kayıplarının giderilmesi, Vücut hareketlerinin artırılması, Duruş bozukluklarının giderilmesi ve önlenmesi.
Fizyoterapistler hareket, egzersiz, manuel terapi, eğitim ve tavsiye yoluyla yaralanma, hastalık veya sakatlıktan etkilenen insanlara yardımcı olurlar.
Boyun, bel, sırt, ayak, diz vb. vücutta bulunan kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrılar fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Hastalık veya travmaya bağlı doku hasarı ile oluşan yani akut ağrılar bu birimin uzmanlık alanında bulunmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Fiziksel Tıp Rehabilitasyon Uzmanı kimdir? FTR Uzmanı altı yıl süren tıp fakültesi eğitiminin ardından dört-beş yıl boyunca fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimi alan tıp hekimidir. Kas -iskelet sistemiyle ilgili hastalıkların tanısını koyar ve tedavi programını planlar.
Fizyoterapist kimdir
Hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular.
Fizyoterapistler üniversitelerin uzmanlık ve doktora programlarında bazı özel fizik tedavi ve rehabilitasyon konularında da eğitim alabilir. Bu durumda dr ünvanı uzman ünvanı alabilirler.
Fizik tedavi uzmanı, tüm hareket sistemi hastalıklarının muayenesini yapan, tanısını koyan ve cerrahi olmayan tedavisini yürüten hekimdir.
Fizik Tedavi kimlere uygulanmaz;
İltihabi (enflamatuar) romatizmal hastalıkların aktif dönemleri (eklemlerin, şiş, sıcak ve ağrılı olduğu dönemler), damar tıkanıklıkları, varisler, kalp pili olanlara, açık yaralar ve iltihaplı ve kanserli bölgeler üzerine uygulama sakıncalıdır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı olmaya hak kazanan kişiler 6 yıllık tıp eğitimini bitirmiş ve uzmanlık sınavını kazanmış kişilerdir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorları hastaları muayene eder ve hangi işlemin yapılması gerektiğine karar veriri.
Fizyoterapistler, hastalara tanı koyamaz, hastalara tanıları fizik tedavi uzmanları koyabilir. Hastaya planlanan tedavi, fizik tedavi uzmanı tarafından uygulanabileceği gibi, fizik tedavi uzmanının yönlendirdiği fizyoterapistler tarafından da uygulanabilir.
Fizyoterapi 2 yıllık bölüm, çeşitli fiziksel rahatsız ve yaralanmalar geçiren hastaları fizik tedavi uygulayan bir görevi içerir. 4 yıllık fizyoterapi ile 2 yıllık fizyoterapi arasındaki fark, 2 yıllık mezunların tekniker olarak görev yapmasıdır.
Fizyoterapi Bölümü Nedir? Fizyoterapi Bölümü bir ön lisans bölümüdür ve öğrenciler bu bölümde 2 yıl eğitim görmektedir. Fizyoterapi Bölümüne benzer olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü ise 4 yıllık bir bölümdür.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Toplam 240 kredi ile mezun olurlar. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde staj eğitimi gören öğrencilerin ikinci ve üçüncü sınıflarında zorunlu yaz stajları vardır ve dördüncü sınıfta haftanın dört günü olmak üzere zorunlu stajları vardır.
Lise eğitiminden sonra fizyoterapi doktoru olmak isteyen adaylar, lisans eğitimi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde eğitim alarak bu eğitimi başarıyla tamamlamış olmalıdır. 6 yıllık tıp lisans eğitimini tamamlayan adaylar, “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı” unvanı almaktadır.
Bu yöntemde, sıcak veya soğuk uygulamalar sayesinde ağrıyı azaltmak, kasları rahatlatmak ve dolaşımı arttırmak amaçlanır. Klasik Fizik Tedavi: Manüel terapi, masaj, sıcak-soğuk uygulamaları, elektriksel stimülasyon, ultrason, lazer terapi, hidroterapi gibi yöntemler kullanılan en yaygın fizik tedavi türüdür.
Tezli yüksek lisans başarı ile tamamlayan öğrenciler uzman fizyoterapist ve doktora programını tamamlayan fizyoterapistler doktor fizyoterapist unvanı kazanır. Özel sektörde ve devlet kadrolarında, istihdam sağlanır. Ayrıca, lisansüstü eğitimini tamamlayan öğrenciler akademik kariyer yapma imkanına sahip olmaktadırlar.
Fizyoterapist yer açabilir mi? Fizyoterapistler, kendi başına sağlıklı yaşam merkezi ya da egzersiz danışma merkezi açabilmektedirler. Ayrıca Fizik Tedavi hekimiyle beraber Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dal Merkezi açabilirler.
Fizyoterapi Teknikeri maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 44 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Fizyoterapi Teknikeri maaşları 13510 TL'dir. En düşük Fizyoterapi Teknikeri maaşı 11400 TL iken, en yüksek Fizyoterapi Teknikeri maaşı 27120 TL'dir.
Türkiye'nin en iyi fizyoterapisti Ahmet Burak Sezgin, osteopatik terapi, klinik psikonöroimmünoloji ,ortopedik manuel terapi gibi çeşitli egzersiz tekniklerinin birlikte kullanılmasıyla Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan başarılı akademik bir proje tamamlamıştır.
Fizyoterapist olmak isteyen kişilerin sabırlı hastalarla empati yeteneği gelişmiş işini en iyi şekilde yapabilecek ve fiziksel özellikleri de bu işi yapmaya müsait olan kişiler için kolay bir bölümdür.
Hacamat tedavisini öncelikle fizyoterapist ve gerekli izin belgelerine sahip klinik sağlık uzmanları uygulayabilmektedir. Ancak bu tedavi alternatif bir tıp uygulaması olduğundan genellikle deneyim sahibi ve gerekli belgelere sahip olmayanlar da uygulamayı yapabilmektedir.
Fizyoterapistlerin, solunum problemleri, yanıklar ve kritik durumdaki yaralılar ve ortopedik durumlar ile kas ve iskelet yaralanmaları da dahil olmak üzere, afet müdahalelerinde yay- gın olarak görülen çeşitli yaralı türlerinin tedavilerinde yer alması gerektiği belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri