Bu meydana gelirse, lensi genellikle gözünüze birkaç ıslatıcı veya süni gözyaşı damlası damlatıp ardından göz kapağınıza hafifçe masaj yaparak bulabilirsiniz. Çoğu durumda, katlanmış lens gözünüzde onu görebileceğiniz ve çıkarabileceğiniz bir konuma hareket edecektir.
- eğer lens üst göz kapağına kaçtıysa; gözümüzü kapalı tutup, işaret parmağımızla gözümüzü kavrayarak, göz kapağını ovarak lensi aşağıya ittirmeye çalışmak en mantıklısı.
Yana veya çok hafif aşağı yukarı kaçmış olabilir. Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Tüm bunlara rağmen lensleriniz halen görebileceğiniz konuma gelmiyorsa steril lens solüsyonu damlatarak yukarı-aşağı ve sağa-sola bakarak lensi hareket ettirmeye devam etmelisiniz. Gözlerinizi kapatarak parmağınızı göz kapaklarınız üzerinde burnunuza doğru hafifçe hareket ettirmekte lensi görebilmenizi sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Uzun süreli lens nedir? Uzun süreli lensler, genellikle, 6 gece 7 gün boyunca sürekli göze takılı halde kalabilen lenslerdir. Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır.
telaş edilmemeli, gözler ovuşturulmamalıdır. bir miktar lens suyu takviyesi acıyı azaltır, kurumuş lensi yumuşatır. bundan sonra ayna karşısında göz kapağının altına dikkatlice bakılıp gözler hareket ettirilerek kayıp lens -muhtemelen ikiye katlanmış halde- bulunur. yıkanıp yerine takılır.
Lensler doktor tavsiyesi ve materyal özelliklerine göre gözde uzun süreli kalabilmektedir. Geniş üretim parametreleri ile uygun lensin bulunması ve bakimi kolay olan lenslerdir. 30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Lensinizi tekrardan öylesine alıp gözünüze yerleştirmek göz enfeksiyonuna da davetiye çıkartmak anlamına gelir. Lensleriniz yere düştükten sonra şayet yanınızda lens solüsyonu bulunuyorsa yapabileceğiniz ilk adım lenslerinizi temizlemek ve ellerinizi de yıkayıp tekrar temizledikten sonra lensi tekrar kullanmaktır.
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Lenslerle uyumak gözde oluşacak enfeksiyon ihtimalini 5-6 kat arttırdığından dolayı lensin türü ve süresi fark etmeksizin daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması adına önerilmez.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kontakt lensleri takarken veya çıkarırken parmağınızın gözünüze değmesi gerekmez. Genellikle lens göze yerleştirildiğinde bir damla su gibi hissedilir.
30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür. 7 gün boyunca kullanılan lenslerin 7. Günün sonunda değiştirilmesi gerekmektedir. Lenslerin kullanım süresi siz gözünüze lensi taktığınızdan itibaren başlamaktadır.
Durduk yere lensin gözünüzden çıkıp düşmesinin nedeni merkez kalınlığının fazla olması, temel eğri uyumsuzluğundan üst göz kapağına takılan lens kenarıdır. Göz yapısına uygun olmayan kontakt lens kullanımında sıkça rastlanan bir durum olan lensin gözden düşmesine engel olmak için sözlerimize kulak veriniz.
Günümüzde kontakt lenslerin ne kadardan fazla oksijen geçirirse kornea beslenmesini bozmayacağı bilinmektedir. Bu kritik rakam Dk/L= 87 'dir.
Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır.
Günlük lens kullanımında istikrarı yakalamak gerekir. Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Günlük lens ise ertesi gün tekrar kullanılmaz ve tekrar kullanılmak üzere saklanmaz. 1 kutuda genellikle 30 blister bulunur.
Her bir bireyin göz ölçüleri farklıdır ve standart ölçüde lensler göze zarar verebilmektedir. Her lens tek bir kişi için üretilir ve o kişi haricinde biri tarafından kullanılması kesinlikle doğru değildir.
konfor arttırmak için yapılabilir.
Doğru: Göz kusuru derecesi genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ilerler ya da geriler. Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Lens kullanırken göze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal lenslerin çıkarılması ve gözlerin bol suyla yıkanması gereklidir. Yüzerken veya banyo yaparken kontakt lenslerin çıkarılması gereklidir.
Ve zamanla göze zarar vermeye başlar. Gözde enfeksiyona ve görme bozukluklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca havuz ve denize girerken de lens takmamız gerekir. Lens kullananlar duşa, havuza ve denize girmeden önce lensini kesinlikle çıkarmalı.
Kontakt Lenslerin Kullanım Süresi :
Daha sağlıklı gözler için, lens kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de lensin kullanım süreleridir. Günlük lensler günün sonunda mutlaka gözden çıkarılıp çöpe atılmalıdır. Lens, solüsyon kabına yerleştirilip ertesi gün kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri